szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az SZFE kuratóriuma felszólította az SZFE-t, hogy biztosítsák az oktatást.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó kuratórium egyoldalúan átírta az egyetem Szervezeti és Működési Rendjét (SzMR) – ezt írta korábban közleményében a Színház-és Filmművészeti Egyetem. A kuratórium szintén közleményben reagált a bejelentésére.

Azt írták, hogy a Színház- és Filmművészetért Alapítvány valamennyi eddig megtett lépése jogszerű és törvényes volt. „A kuratórium munkájának célja, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az oktatás a lehető legmagasabb színvonalon, a művészi szabadságot megtestesítve, a múlt és a jelen ismereteivel felvértezve olyan tudást nyújtson, mely megfelel a hazai és nemzetközi szakma elvárásainak, mindezt a hazai jogszabályi keret maradéktalan betartása mellett", szerepel a közleményben, amely szerint az alapítvány „számtalanszor” javasolt párbeszédet és kínált együttműködést az egyetem lemondott vezetésének.

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány szerint a leköszönő vezetésnek „nem célja az intézmény színvonalának növelése, nem célja a hallgatók prosperáló jövőjéhez való hozzájárulás megteremtése”.

A közleményben a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma felszólítja az SZFE leköszönt vezetését, hogy biztosítsa az oktatást.

Színház-és Filmművészeti Egyetem vasárnap adott ki egy közleményt, amelyben azt írták, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartó kuratóriuma egyoldalúan átírta az egyetem Szervezeti és Működési Rendjét (SzMR), szerintük a módosítással a testület megteremtette a maga számára az akadémiai munkába történő közvetlen, fékek és ellensúlyok nélküli beavatkozás lehetőségét. Emlékeztettek, hogy az egyetem vezetősége már augusztus elején elkészítette az aktualizált Alapítóokiratát és SzMR-ét, de ezekről nem volt hivatalos tárgyalás a fenntartói jogok gyakorlására kijelölt kuratórium és az egyetem szenátusa között. A közlemény kitér rá, hogy a kuratórium elnöke már augusztus 24-én szignózta alapdokumentumok általuk készített verzióját, így az SZFE szerint megfosztották az egyetem mindenkori vezetőségét és szenátusát döntéshozó jogköreitől, tehát az intézményi autonómia valamennyi garanciájától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem jött be az ötlet: fél év után lehúzza a rolót a mobilos Netflix, a Quibi

Nem jött be az ötlet: fél év után lehúzza a rolót a mobilos Netflix, a Quibi

Biztosítási alkuszok szövetsége: drágulhat a kötelező biztosítás díja

Biztosítási alkuszok szövetsége: drágulhat a kötelező biztosítás díja

Kísérletezni merő színházi alkotókat szolgálna ki egy új nonprofit vállalkozás

Kísérletezni merő színházi alkotókat szolgálna ki egy új nonprofit vállalkozás