szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ronald Reagan szobrának a közelében kapott helyett az alkotás. Az ötletgazda ezúttal is Schmidt Mária volt.

Felavatták George Herbert Walker Bush, az Egyesült Államok 41. elnökének szobrát a Szabadság téren a közép- és kelet-európai kommunista uralom bukásának harmincadik évfordulója alkalmából. A szobrot az előd, Ronald Reagan egykori republikánus elnök szobrának szomszédságában állították fel (George H.W. Bush alelnök volt Reagan kormányzása idején). Az avatást az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége élőben közvetítette.

Az eseményen részt vett többek között Orbán Viktor, a néhány nap múlva magyarországi szolgálatának végére érő amerikai nagykövet, David Cornstein, Schmidt Mária (mindkét szobor felállításának ötletgazdája) és New York egykori kormányzója, George Pataki.

A 2018-ban elhunyt George H.W. Bush volt az első amerikai elnök, aki Magyarországra látogatott. A rendszerváltó hangulatban összegyűlt tömeg előtt tartott beszédet 1989. július 11-én, előre megírt beszédét összetépve szólt az esőben is lelkesen álló emberekhez.

A bronzszobor Máté István alkotása, Orbán Viktor és David Cornstein együtt leplezték le. Orbán Viktor Bush elnökről Helmut Kohl egykori német kancellárt idézve elmondta: "George Bush nagy áldás volt", aki a "szabadságról beszélt nekünk a Kossuth téren". 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kutyaviadal-szervezőkön ütött rajta a TEK

Kutyaviadal-szervezőkön ütött rajta a TEK

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

Több mint 160 sportolót csapott be hamis sportorvosi igazolásokkal egy budapesti férfi

Több mint 160 sportolót csapott be hamis sportorvosi igazolásokkal egy budapesti férfi