szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európa Kiadó, a Balaton és a Trabant emblematikus zenészei, és a Megáll az idő filmrendezővé lett főszereplője három kontinensen készítették el az új számot.

"2020 áprilisában a Covid-19 első hulláma alatt, az első lockdown közben indult el a dal. Hunyadi Károly a Balaton egykori egyik fele küldte át az ukulele-szólamot Budapestről Los Angelesbe a néhai Trabant zeneszerzőjeként ismert Lukin Gábornak. Gábor, mint producer, elkezdte hangszerelni a számot. Tulajdonképpen ő írta, játszotta és vette fel a legtöbb szólamot, keverte és masterelte az egészet" – meséli az Év 2020 című dalról Kiss László, az Európa Kiadó egykori basszusgitárosa (alkalmanként dalszerzője és énekese).

A közös munkában aztán részt vett Sőth Sándor is, aki amellett, hogy a Spenót zenekarban játszott, a közönség a Megáll az idő Pierre-jeként ismerhetett meg, napjainkban pedig filmrendező és producer. De bekapcsolódott Vető János is, akivel a hvg.hu néhány éve készített portréinterjút.

"Lukin készített néhány változatot a dalból" – meséli Kiss, "aztán felkérte Sőth Sándort, aki ugyancsak Los Angelesben él, hogy basszusozzon rá, valamint a Malmőben élő Vető János Nahtét, hogy írjon szöveget. Ő írt is két versszakot, majd jöttem én és felénekeltem a számot. A szólamok is, az énekdallam is alakult az interakció folyamán, aztán megszületett a tamagotchi-versszak is, ami aztán a videót is megihlette. A tamagotchi farmer csendben tamagotchit etet a karantén alatt. A videón egyébként Gábor felvételeit látni Kaliforniából és Izlandról, Sőth Sándor is küldött Venice-ből pár felvételt, én pedig az ausztrál sivatagból, Broken Hill-ből (ahol az első Mad Max-filmeket forgatták), mindezt pedig Vető János Nahte Malmőből küldött facebookos live videójával vágtuk össze. A zenét már júniusban késznek nyilvánítottuk (szerintem letagadhatatlanul trabantosra sikerült), bár készült még néhány verzió azóta."

És akkor íme a 2020-as év minden melankóliáját visszatükröző dal:VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már ma bejelenthetik Dárdai Pál visszatérését a Hertha felnőtt csapatához

Már ma bejelenthetik Dárdai Pál visszatérését a Hertha felnőtt csapatához

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Eső, hó, hideg és tél jön

Eső, hó, hideg és tél jön