szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hajdú Eszter sokszoros díjnyertes filmje 8 év után először lesz magyar tévében, konkrétan február 23-án a Dikh TV-n.

Tatárszentgyörgyön 2009. február 23-án történt az a gyilkosság, aminek során apa és 4 éves fia (Csorba Róbert és Robika) vesztették életüket. Az Ítélet Magyarországon a 2008–2009-ben romák ellen történt sorozatgyilkosság bírósági tárgyalását mutatja be. Hajdú Eszter stábja volt az egyetlen stáb, amely dokumentálta a tárgyalássorozat 167 napját.

„A filmet ugyan egyetlen magyarországi tévétársaság sem volt hajlandó eddig műsorra tűzni, de munkatársainkkal és barátainkkal, Setét Jenő aktivistával, Csonka Árpáddal, az áldozatok ügyvédjével és Szirmai Norbert újságíróval együtt rengeteg vetítést, beszélgetést és oktatási körutat csináltunk végig Magyarországon” – mondta el Hajdú Eszter.

Az Ítélet Magyarországon magyar–portugál–német koprodukcióban készült el 2013-ban, és azóta 19 díjat nyert, több mint 40 országban vetítették fesztiválokon, konferenciákon, workshopokon. 11 országban tévék is sugározták (ezek között eddig nem volt magyar csatorna) és számos egyetemen azóta is tananyag.

A film magyar állami források nélkül, teljesen függetlenül készült el, mindeddig erős elutasításba ütközött Magyarországon a televíziók részéről.

2014-ben Berlinben volt a filmnek egy teltházas bemutatója, a film rendezője Hajdú Eszter és producere, zeneszerzője Mester Sándor is jelen voltak a film utáni kerekasztal-beszélgetés során. A szervezőket megkereste az akkori berlini magyar nagykövet Czukor József és Prőhle Gergely (akkori EMMI helyettes államtitkár) azért, mert szerettek volna ők is részt venni a film utáni kerekasztal-beszélgetésben. Ezt a szervezők és a film alkotói is elutasították.

A fideszes politikusok, mint bárki a nézők közül, hozzászólhattak a film utáni beszélgetésen. Így Prőhle Gergely is szót kapott és a romák elleni sorozatgyilkosság kapcsán elkezdte az Orbán kormány romapolitikáját méltatni. Ebből botrány tört ki, kifütyülték és lekiabálták őt a nézők így abba kellett hagynia a beszédét.

A Dikh TV Magyarország első szórakoztató tematikájú, roma televíziós csatornája. Az Ítélet Magyarországon 2021. február 23-án, kedden késő este 22:25 kor lesz látható a Dikh TV-n.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mégis lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban és az iskolákban

Mégis lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban és az iskolákban

Senki nem veszi fel a telefont az oltásügyi forródróton

Senki nem veszi fel a telefont az oltásügyi forródróton

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt