szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megint jogtalanul használták fel a Gyöngyhajú lányt.

Ezúttal egy ausztrál bank reklámjához használták fel Presser Gábor és Adamis Anna 1969-es dalát. A klip arról szól, hogy a bank az élet minden területén az emberek segítségére lehet.

Íme:

„Ha a kérdéses reklámban az eredeti számot használták fel, tehát nem átdolgozásról van szó, akkor érdemes lépni, hiszen az eredeti felvétel a mai napig a számok legnagyobb értékű utólagos felhasználása… Egy banknak csak van pénze jogdíjra. Ha nincs, akkor ez bankrablás – a bank rabolta ki az Omegát. Talán nekünk is lesz egy revanslehetőségünk, de azért nem megyünk el hozzájuk bankot rabolni” – mondta Kóbor János az Indexnek.

Szerzői jogi viták esetén csak szerzőként vagy előadóként tudnak fellépni, ám ha az eredeti felvétel jogairól van szó, ott belép a kiadó is mint jogtulajdonos. Annak idején abban állapodtak meg a Hungaroton Kiadóval, illetve később a jogutódokkal, hogy ilyen esetben ők képviselik a zenészeket. Kanye West esetében is ez történt, aki szintén ezt a számot nyúlta le egy dalához.

„Valahogy megszerezték, megcsinálták a saját számukat, amibe beépült a mienk, és ezzel hirdették az új lemezt. Amikor jelentkeztünk, nem volt semmi gond, azt mondták, hogy már várták, mondjuk, mit szeretnénk. Kicsit körbekérdezősködtem a kinti haveroknál Brian Maytől a Scorpions-tagokig, hogy mi ilyenkor a szokás. Azt mondták, nincs szokás. Mondjunk egy nagyot, ők mondanak egy kisebbet, aztán majd megegyezünk. Így is történt.”

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Rácz Sándor István 56-os szabadságharcos

Meghalt Rácz Sándor István 56-os szabadságharcos

Szeretettel a Vajdaságból: Vučić szerb elnök, a vitamininfluenszer

Szeretettel a Vajdaságból: Vučić szerb elnök, a vitamininfluenszer

Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót

Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót