szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Les McKeown 65 éves volt, családja közleménye szerint csütörtökön váratlanul halt meg otthonában.

A Bay City Rollers a hatvanas évek második felében alakult Skóciában. A nevet a dobos Derek Longmuir úgy választotta, hogy dartsnyíllal az Egyesült Államok térképén a Michigan állambeli Bay City városát találta el.

A zenekar első énekese Gordon Clark volt, az ő helyére került a zenekarba 1973-ban az akkor 18 éves Les McKeown, és a Bay City Rollers a következő évtől sikert sikerre halmozott. Fanatikus tinirajongók követték a zenekart koncertről koncertre, a brit média a Beatles utáni második legnagyobb együttesnek aposztrofálta. Tény, hogy lemezeik több mint százmillió példányban keltek el.

1975-ben két daluk, a Bye Bye Baby és a Give a Little Love vezette a brit kislemezlistát, egy évvel később a Saturday Night az amerikai lista élére került. Stúdiólemezeik közül az első kettő, a Rollin' (1974) és a Once Upon a Star (1975) a brit albumlista élén landolt.

Az Edinburgh-i születésű, de ír szülőktől származó Les McKeown 1976-ban szülővárosában halálos közlekedési balesetet okozott autójával, de a bíróság csak gondatlan vezetést állapított meg nála, száz font büntetésre ítélték és egy évre elvették a jogosítványát.

A Bay City Rollersből 1978-ban lépett ki. Előbb Egotrip néven alakított együttest, majd 1979-ben szólólemezt adott ki All Washed Up címmel. Egykori társai egy ideig másik énekessel Rollers néven folytatták, majd 2015-ben újra összeálltak McKeownnal, és ismét teltházas fellépések következtek. Az egymásra találásból egy karácsonyi lemez is született.

Halálhíréről értesülve mások mellett Jacqui Smith volt brit belügyminiszter, Andy Scott, a Sweet gitárosa, és két sztárénekes, Kim Wilde és Midge Ure is tisztelettel adózott emlékének a Twitteren.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!