szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Golden Globe-díjakat odaítélő Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségét (HFPA) nagyon sok bírálat érte már.

„Alapvető reformra” van szüksége a Golden Globe-díjakat odaítélő HFPA-nak – állítja Scarlett Johansson. Ami a presztízst illeti, a Golden Globe ott sorakozik az Oscar mögött, a szervezőket érő bírálatok, a diszkrimináció, a sokszínűség hiánya és más etikai kiskapuk miatt mind inkább célkeresztbe került a rendezvény.

A HFPA a múlt héten jelentős változtatásokat jelentett be. Az újságírószervezet közlése szerint a következő 18 hónapban számos fekete tagot vesznek fel, és 50 százalékkal növelik a tagságot. A HFPA igazgatótanácsa által előterjesztett javaslatok között szerepelt az is, hogy a tagok nem fogadhatnak el promóciós ajándékokat, valamint nevüket, életrajzukat és hovatartozásukat fel kell tüntetni a szervezet honlapján.

Több hollywoodi híresség is azon az állásponton van, hogy ez nem elég. Az öt Golden Globe-díjra jelölt Scarlett Johansson a szervezet bojkottjára szólított fel, ha nem sikerül valóban érdemi reformokat végrehajtani.

Mark Ruffalo is azt írta a Twitteren, hogy a bejelentett reformok kedvét szegték. „Őszintén, mint viszonylag friss Golden Globe-díjas, nem tudok büszke lenni erre a díjra, és nem tesz boldoggá.

Mindeközben a Netflix és az Amazon jelezte, hogy szünetelteti az üzleti kapcsolatait a HFPA-val, amíg az nem vezet be komolyabb reformokat.

 

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Gábor hvg360

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

A nevetségességből hosszú és nehéz út vezetett a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szervezetének ahhoz, hogy őket, és az általuk filmes és tévés produkcióknak kiosztott Golden Globe-díjat is komolyan vegyék. Ezért nem hiányzott nekik, hogy az idei, online gálára időzítve a pénzügyeiket firtatta egy tényfeltáró riport. Arra is emlékeztettek, hogy még a 87 tag névsora sem ismert, azt viszont tudni, hogy egyedüli magyarként köztük van Návai Anikó.