szerző:
life-style.hu

A Bánk bánból mindenki tud részletet szavalni, a többség énekelni is, minimum a Keserű bordalt – jaj, vagy az nem is...

 A Bánk bánból mindenki tud részletet szavalni, a többség énekelni is, minimum a Keserű bordalt – jaj, vagy az nem is a Bánk bánban van? Na, ez az. Hogy legyintünk rá, mert persze kötelező olvasmány volt, énekórán is tanultuk, meg minden, mégsem tudunk róla semmit.

©


Pedig a Bánk bán-opera nemcsak a magyar zenetörténet fontos része, de ismerete valahol hozzátartozik az alapműveltséghez is. Épp ezért írunk arról is, hogy a Warner Classics újra kiadta a mű egyik legismertebb felvételét, jelesül azt, amelyikben Gertrudist Marton Éva, Melindát pedig Rost Andrea énekli.

Ők ketten világsztárok, a szó legszorosabb értelmében – nincs az a szeglete a világnak, ahol valamelyiküket ne ünnepelte volna már őrjöngve a közönség. A kiadvány egyszerű, a szereposztáson kívül többnyelvű cselekményvázlatot és néhány fotót tartalmaz a booklet, ám a külcsín helyett inkább a belbeccsel foglalkozzunk: mi volna, ha egyszer tényleg végighallgatnád a Bánk bánt?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!