szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Jim Jarmusch rendezőt idehaza elsősorban a Szellemkutya, valamint a Kávé és cigaretta c. filmjei kapcsán ismerik.

©

Jim Jarmusch rendezőt idehaza elsősorban a Szellemkutya, valamint a Kávé és cigaretta c. filmjei kapcsán ismerik. A New York-i filmes karrierje azonban a nyolcvanas évek 'No Wave' szcénájában kezdődött, mikor a fiatal rendezők a saját forrásaikat használva kezdtek független filmeket készíteni.

Jarmusch első komolyabb filmje egy abszurd komédia, az 1984-es Florida, a paradicsom (eredeti címén: Stranger than Paradise) volt. A film egy magyar származású New York-i hipster, Willie történetét meséli el, akit Screamin' Jay Hawkins-fanatikus budapesti unokahúga, Éva látogat meg otthonában. A fiú először nem örül a szótlan lány jelenlétének, és nem hajlandó magyarul beszélni vele, se segíteni neki semmilyen formában. Idővel azonban megkedveli a 16 éves lány társaságát, aki a szocialista Magyarországról érkezve úton-útfélen rácsodálkozik az amerikai pop-kultúra sajátosságaira. Tíz nap elteltével aztán Éva Cleveland-be költözik. Egy évvel később Willie és barátja Eddie csalnak egy pókerjátékban, és nagyobb összeget nyernek. Elhatározzák, hogy meglátogatják Évát; mikor azonban megtapasztalják a lány szürke életkörülményeit, elrabolják nagynénjétől, hogy mindhárman Floridába utazzanak egy szebb élet reményében.

A meglehetősen szerény költségvetésből készült fekete-fehér filmre monotónia és egyfajta száraz humor jellemző, mely végigkíséri a történetet, egészen a csavaros végkifejletig. A folyamatosan rögzített kamera és a cselekmény lassúsága sokakat elriaszthat, azonban fontos hogy a filmet saját kontextusában vizsgáljuk.  A Florda, a paradicsomnak rendkívül nagy jelentősége volt a nyolcvanas években, a kasszasiker mozik korszakában a maga low-budget mivoltával forradalmasította a tradicionális hollywood-i filmkészítést, és Jarmusch-t is az ikonikus művészfilmesek közé emelte. A film trailerét itt láthatjátok:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!