szerző:
life-style.hu

A Duna Televízió 20.

A Duna Televízió 20.00 órakor minden idők egyik leglenyűgözőbb, nyolc Oscarral jutalmazott életrajzi filmjét, az Amadeust tűzi műsorára. Milos Forman 1984-ben forgatta le mintegy három órás alkotását, amelynek kiváló forgatókönyvét Peter Schaffer (Equus) írta azonos című színdarabja alapján. A film két súlyos egyéniség, Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce) és Antonio Salieri (F. Murray Abraham) ambivalens kapcsolatát, eltérő pályafutását és ezzel párhuzamosan egyre kegyetlenebbé váló küzdelmét ábrázolja, aminek végén a féltékenységtől és irigységtől évek óta szenvedő Salieri megmérgezi az akkor már súlyos beteg zeneszerzőt.

Az m1 22.25-kor a Biutiful című mozival lepi meg a tévézni vágyókat, amely nem kevésbé felkavaró és elgondolkoztató alkotás. Alejandro Gonzalez Iñárritu negyedik önálló filmje Barcelona sötétebbik arcát mutatja meg haldokló főhősének nyomasztó pokoljárásán keresztül. Javier Bardem karizmatikus jelenléttel testesíti meg a prosztatarákkal küzdő férfit, aki egyszerre próbál meg boldogulni egy illegális bevándorlókat foglalkoztató vállalkozás alkalmazottjaként és apaként. Ám a szociális látlelet helyett sokkal megindítóbb: a haldokló főhős ugyanis képes beszélni a halottakkal, útja során ezért transzcendens küldetést is teljesít. Költői erejű képek és gyomorba vágó realizmus jellemzi a 2010-ben forgatott Biutifult, amely új fejezetet nyitott a világhírű mexikói rendező életművében.

A TCM 22.55-kor a McCabe és Mrs. Miller című westernfilmet adja le, amely tulajdonképpen nem is western, Robert Altman ugyanis egyáltalán nem a műfaj megszokott szabályai és konvenciói szerint építette fel, ő maga is inkább anti-westernnek nevezte lírai hangvételű, 1971-ben forgatott alkotását. A történet a szerencsejátékos Joh n McCabe (Warren Beatty) és a madame-ként elhíresült Constance Miller (Julie Christie) üzlettársi kapcsolatából bomlik ki, ketten együtt összefogva ugyanis egy bordélyházat nyitnak észak-amerikai bányászvárosban. Az anyagilag mindkettejüknek jól jövedelmező befektetés gyorsan ível felfelé, egészen addig, amíg a településen meg nem jelenik egy vetélytárs...

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!