szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint két millióan nézték meg a nyáron a Youtube-on a Majka, Curtis, BLR trió Nekem ez jár című dalát. A videómegosztón egyébként isleginkább a hip-hop műfaj dübörög, de a like-olásban a Quimby, a Csík és Ruzsa Magdi is jó.

Majka, illetve a körülötte épülő csapat, Curtis és BLR kétségtelenül a YouTube hazai sztárjai. A Pápai Joci vendégszereplésével készült Nekem ez jár című dal tavasszal nagyon erősen nyitott, ám akkor csak a második helyig jutott az Artisjus YouTube Toplistán. Akkor ByeAlex slágere, a Kedvesem mindent vitt. Mivel nyáron már nem érződött az Eurovíziós Dalfesztivál hatása, ByeAlex kiszorult a TOP10-ből,, Majkáék pedig a több mint 2,2 milliós nézettséggel előreléptek. Ők állnak mellesleg a harmadik helyen is a Belehalokkal. A második helyet Mr Missh feat. Raul & Horváth Tamás Beléd estemje szerezte meg. 

A magyar előadók június 1. és augusztus 31. közötti YouTube-on elérhető videóinak nézettsége alapján összeállított listán (egy-egy dal legnézettebb 50 verzióját vették figyelembe) a TOP 10-be került két dallal is a fesztiválkedvenc, a Punnany Massif is, az Élvezd és az idei Sziget-himnuszként is ismert Szabadon (Na-na-na) című számával.

Továbbra is a legnépszerűbb műfaj a hip-hop, a zeneszámok kétharmada ebbe a műfajba sorolható. A rappelés ma nemcsak az ország legnépszerűbb előadásmódja, de rengeteg fiatal számára jelenti azt a kitörési lehetőséget, „amerikai álmot”, amit korábban inkább a rockzene nyújtott. A valódi ismertség mégis csak keveseknek adatik meg: a megtekintések 30-as toplistájába is mindössze 7 ilyen előadó került.

A Facebook különösen fontos kommunikációs csatorna a zenészek számára. Nagyon érdekes, hogy az itt zajló közösségépítés mennyire más eredményeket hoz, mint a YouTube videós listája. A legtöbb like-olóval rendelkező, azaz legnagyobb közösséget magáénak tudó művészek között a legjobb tíz között van a Quimby (6.) és a Csík Zenekar (10.), a legjobb húszba pedig Ákos (14.), a Tankcsapda (16.) és Wolf Kati (20.) is befért. Ezt a listát a Children of Distance vezeti, a második Fluor Tomi, akit Király L. Norbert követ.  

A közösségi média legfontosabb eleme, hogy aktív kapcsolatokra, valódi párbeszédre épül. Egyre több olyan hazai zenész van, aki kifejezetten ügyesen használja ki ezt a lehetőséget. A Facebook úgynevezett „talk about” mutatója pontosan ezt az interaktivitást értékeli. Érdekes, hogy ezen a területen inkább a közepes méretű közösséggel rendelkezők jeleskednek. Itt sem csak a fiatalabb közönségnek zenélő hip-hop művelői tudnak érvényesülni: Rúzsa Magdit csak LL Junior és Essem tudta megelőzni. 

Ha összeszedjük a legaktívabb közösségépítők szakmai fogásait, nagyon színes képet találunk. Naponta vagy akár naponta többször is posztolnak, rengeteg fotót és mozgóképet használnak, teljesen egybefolyik náluk a szakma (pl. koncertnaptár, koncertfotók, új anyagok bemutatása) és a magánélet (pl. fotók kedvessel, kisgyerekkel, születésnapi jókívánságok), rendszeresen reagálnak sokakat érintő aktualitásokra (pl. iskolakezdés), egyszerű nyereményjátékokat indítanak, klipforgatásokon készült werkfotókat posztolnak, sőt néhányan még az aktuális videoklip premierét is itt tartják. 

A lenézettebb dalok 10-es listája

1. Majka, Curtis, BLR feat. Pápai Joci: Nekem ez jár (2 284 313)

2. Mr. Missh feat Raul & Horváth Tamás: Beléd estem (1 476 400)

3. Majka Curtis BLR: Belehalok (1 384 516)

4. Punnany Massif & AM:PM Music: Élvezd (868 751)

5. Punnany Massif:  Szabadon (Na-na-na) (842 434)

6. Essemm feat Palej Niki: Rólunk szól (724 799)

7. L.L. Junior: Csak a tiéd (695 176)

8. Hősök: Enyém (646 229)

9. Children of distance: Barátként búcsúzom (617 254)

10. Mr. Busta és Essemm: Ez a mi utunk  (610 639)

forrás: Artisjus

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezt a hat számot kellett volna eltalálni

Ezt a hat számot kellett volna eltalálni

Visszafogja magát a Jaguar Land Rover

Visszafogja magát a Jaguar Land Rover

Negyven felett nem úgy megy az újrakezdés, mint gondolnánk

Negyven felett nem úgy megy az újrakezdés, mint gondolnánk