Tetszett a cikk?

Ellenzéki tüntetők vették át a hatalmat Kirgizisztánban 2010. április 8-án. Az átmeneti kormány vezetője feloszlatta a parlamentet, a zavargásokban végződött ellenzéki tüntetések hatására az elnök elmenekült a fővárosból. A kirgiz kormányszékház elfoglalásának pillanatai, képekben.

Biskek, 2010. április 7. Rohamrendőrtől zsákmányolt plexipajzsot tart a kezében egy tüntető a kirgizisztáni fővárosban.
©
Biskek, 2010. április 7. Tüntetők indulnak a kormány épületét védő kirgiz rohamrendőrök felé. Ellenzékiek ezrei, akikre a rendőrök tüzet nyitottak, már második napja tüntetnek a fővárosban és több vidéki városban az energia- és más közműárak emelése miatt.
©
Biskek, 2010. április 8. Tüntetők a kormány székháza előtt.
©
Biskek, 2010. április 7. Tüntetők kőzápora elől menekülő rohamrendőrök a kirgizisztáni fővárosban.
©
Biskek, 2010. április 7. Kirgiz rohamrendőrökre támad egyikük gumibotjával egy tüntető.
©
Biskek, 2010. április 8. Egy műemléknél díszőrséget álló katonákat heccel egy tüntető, akinek társa egy rohamrendőrtől zsákmányolt plexipajzsot tart a kezében.
©
Biskek, 2010. április 7.
©
Biskek, 2010. április 7. Rohamrendőröktől zsákmányolt pajzzsal és gránátvetővel megy két tüntető a kirgizisztáni fővárosban.
©
Biskek, 2010. április 8. A betört kapun át bemásznak az emberek a kormány biskeki székházának udvarára 2010. április 8-án, miután az előző nap az ellenzék átvette a hatalmat Kirgizisztánban.
©
Biskek, 2010. április 8. Győzelmüket ünneplik tüntetők a kormány biskeki székháza előtt 2010. április 8-án.
©
Biskek, 2010. április 8.
©
Biskek, 2010. április 8. Kiégett autóroncsot szerel szét egy férfi és egy fiú a kormány biskeki székházának kapuja előtt.
©
Biskek, 2010. április 8. Kiégett autóroncson játszanak gyerekek a kormány biskeki székháza előtt.
©
Biskek, 2010. április 8.
©
Biskek, 2010. április 8. Hazája zászlaját viszi egy felkelő a kormány biskeki székháza előtt. Az átmeneti kormány vezetője közölte, hogy feloszlatta a parlamentet és fél év múlva választásokat tartanak a közép-ázsiai országban, ahol az előző két nap erőteljes ellenzéki tüntetéseinek hatására az elnök elmenekült a fővárosból.
©
MTI Világ

Ki ellen tüntetnek Kirgizisztánban?

Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök, akinek a távozását az ellenzék követeli, 2005-ben forradalommal került hatalomra, de az általa megdöntött rendszer hibáit nem küszöbölte ki.

MTI / hvg.hu Világ

Átmeneti kormány Biskekben, feloszlatták a kirgiz parlamentet

Feloszlatta a parlamentet csütörtökön a kirgiz átmeneti kormány vezetője, Roza Otunbajeva, Kirgizisztán korábbi külügyminisztere. A hivatalos adatok szerint 75 halálos áldozata és mintegy ezer sebesültje volt az előző nap kirobbant összecsapásoknak. A tervek szerint fél év múlva elnökválasztást tartanak az országban.