Tetszett a cikk?

A dél-izlandi Eyjafjallajokull-gleccser alatt lévő tűzhányó hamuval terítette be Európa nagy részének légterét, ami súlyos károkat okozhatott volna a repülőgépek hajtóművében, így péntek délutántól a légi járatok nagy részét törölték a kontinensen. A hétvégén várakozó utasok ezrei vesztegeltek a reptereken, amelyek várhatólag hétfőn és kedden kezdenek újra járatokat fogadni és indítani. Hétfőn délben feloldották a teljes légtérzárat Magyarország felett, a hazánk felett átrepülő gépek már 11 óra előtt használhatták a magyar légteret. Nagy-Britanniában és Németországban kedden hajnali 2 óráig, Franciaországban pedig kedden reggel 8-ig nem szállhatnak fel repülőgépek.

Izzó lávát lövell ki a dél-izlandi Eyjafjallajökull-gleccser alatt lévő tűzhányó 2010. április 19-én, amikor az európai légitársaságok fokozatosan elkezdték újraindítani járataikat, hogy enyhítsenek a vulkáni hamu miatt szükségessé vált légi forgalmi korlátozásokon. Az újabb kitörés miatt ismét erősödik az izlandi vulkán hamukibocsátása.
©
Hamufelhő gomolyog a dél-izlandi Eyjafjallajökull-gleccser közelében kitört tűzhányó krátere fölött.
©
©
©
A vulkáni hamuval fedett úton haladó autók porfelhőt vernek fel az izlandi Kirkjubcjarklaustur közelében 2010. április 16-án, miután a dél-izlandi Eyjafjallajökull-gleccser közelében március 21-én kitört tűzhányó átmeneti szünet után újra hamut lövell ki.
©
A vulkáni hamuval fedett sárban hajtják szarvasmarháikat izlandi gazdálkodók Nupurban 2010. április 17-én.
©
A vulkáni hamuval fedett mezőkön terepjárójában utazik egy védőmaszkot viselő izlandi gazdálkodó, aki elhullott szarvasmarháit számlálja Nupurban.
©
©
A repülőtéri igazgatóság által rendelkezésre bocsátott tábori ágyakon pihennek a veszteglésre kényszerült utasok a frankfurti repülőtéren 2010. április16-án, miután a dél-izlandi Eyjafjallajökull-gleccser alatti tűzhányó előző napi kitörése miatt az európai légi járatok 60 százalékát törölték.
©
Egy Barcelonában rekedt holland férfi alszik a földön a barcelonai repülőtéren 2010. április 19-én.
©
Stewardess Amszterdamban
©
Várakozó utasok a düsseldorfi repülőtéren 2010. április16-án.
©
9 Befedett hajtóművű repülőgép áll a Vantaa repülőtéren Helsinkiben 2010. április 16-án.
©
Napkelte Budapesten 2010. április 17-én. Hajnalban a Szombathely-Nyíregyháza vonalig jutott az izlandi vulkánkitörés miatt sodródó hamufelhő, amely éjfél körül érte el Magyarországot.
©
hvg.hu Tech

A nap képe: Így néz ki a vulkáni hamu közelről

Az izlandi Eyjafjöll vulkán hamujának részecskéi nagyító alatt olyanok, mint a ripityára tört üveg: a szilánkos, éles, sarkos tört hamuszemcsék veszélyesnek tűnnek. Viszont kizárólag nagy koncentrációban, közvetlenül a kitörés helyszíne mellett veszélyesek.