Ismét erősödik az izlandi vulkán hamukibocsátása, és a kilövellt hamu Nagy-Britannia felé tart - jelentette hétfőn a brit légiforgalmi hatóság (NATS). A nyugat-európai légikikötők már éppen arra készültek hétfőn, hogy fokozatosan elindítják a légi forgalmat. Nyitva marad a magyar légtér.

Villámlik, miközben lávát és hamut lövell ki a dél-izlandi Eyjafjallajökull-gleccser alatt lévő tűzhányó 2010. április 19-én.
©
©
©
A tűzhányó hamuja autókat borít be Reykjavik közelében 2010. április 19-én.
©
©
Egy stáb filmez, amint hamufelhő gomolyog a tűzhányó krátere fölött 2010. április 18-án.
©
Április 15-én készült műholdkép Izlandról és Angliáról
©
©
©
Menetrendet mutató tábla látszik az athéni repülőtér emblémáját viselő mattüvegen keresztül Athénban 2010. április 19-én, amikor ismét majdnem minden, a görög fővárosból európai repülőterekre induló járatot töröltek.
©
hvg.hu Nagyítás

Megdöbbentő képek Izlandról – Nagyítás-fotógaléria

A dél-izlandi Eyjafjallajokull-gleccser alatt lévő tűzhányó hamuval terítette be Európa nagy részének légterét, ami súlyos károkat okozhatott volna a repülőgépek hajtóművében, így péntek délutántól a légi járatok nagy részét törölték a kontinensen. A hétvégén várakozó utasok ezrei vesztegeltek a reptereken, amelyek várhatólag hétfőn és kedden kezdenek újra járatokat fogadni és indítani. Hétfőn délben feloldották a teljes légtérzárat Magyarország felett, a hazánk felett átrepülő gépek már 11 óra előtt használhatták a magyar légteret. Nagy-Britanniában és Németországban kedden hajnali 2 óráig, Franciaországban pedig kedden reggel 8-ig nem szállhatnak fel repülőgépek.

Nagyítás

Működő vulkánok - a legszebb képek: Nagyítás

Földünk a mai napig változik, a kőzetlemezek határain található vulkánok egy része még ma is aktív. Bár kitöréseik gyakran okoznak katasztrófákat, működésük évezredek óta lenyűgözi az emberiséget.