Tetszett a cikk?

Az elmúlt hét legérdekesebb képeiből válogattunk.

Rohamrendőrök és a katonai államcsínnyel megbuktatott Thakszin Sinavatra volt kormányfő vörös inges támogatói néznek szembe egymással Bangkok üzleti negyedében 2010. április 23-án. Több száz thaiföldi rendőr megrohamozta a kormányellenes tüntetők barikádját, majd anélkül, hogy összecsapás alakult volna ki közöttük, visszavonult. A rendőrök előzőleg felszólították a vörös ingeseket, hogy bontsák el védművüket és távozzanak. Az éjszaka négy kézigránát robbant az üzleti negyedben, három ember életét vesztette és 75-en megsebesültek. Thakszin Sinavatra hívei Abhiszit Veddzsadzsiva thaiföldi miniszterelnök lemondását és új választások kiírását követelik hetek óta.
©
A 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság egyik létesítménye, az új wroclawi stadion építésének színhelye 2010. április 22-én. Az aréna 42 ezer férőhelyes lesz.
©
Egy munkatárs újrahasznosításra váró préselt műanyag palackokból összerakott bálákat néz egy cég budapesti telephelyén. Április 22. a Föld napja. A világméretű környezetvédelmi akciónap társadalmi kezdeményezésként 1970-ben indult az Egyesült Államokból, Magyarországon 1990 óta tartják meg.
©
Egy Barcelonában rekedt holland férfi alszik a földön a barcelonai repülőtéren 2010. április 19-én, amikor az európai légitársaságok fokozatosan elkezdték újraindítani járataikat, hogy enyhítsenek a vulkáni hamu miatt szükségessé vált légi forgalmi korlátozásokon. Ám a dél-izlandi Eyjafjallajökull-gleccser alatt lévő tűzhányó újabb kitörése miatt ismét erősödik az izlandi vulkán hamukibocsátása.
©
Működik a dél-izlandi Eyjafjöll-gleccser alatti tűzhányó 2010. április 21-én. A tűzhányó április 14-i kitörése miatt hamufelhő terjedt szét Európa nagy része fölött, és emiatt több napra szinte az egész földrészen megbénult a légi közlekedés, mert a hamu súlyos károkat okozhat a repülőgépek hajtóművében. A légtérzárlatot Európa nagy részén április 21-én feloldották.
©
Tűzoltóhajóról fecskendezett vízzel próbálják megfékezni a lángokat a Transocean amerikai társaság Deepwater Horizon nevű tengeri olajfúró állomásán 2010. április 21-én, ahol előző nap robbanás történt. Az olajkitermelő platformon egyelőre ismeretlen okból bekövetkezett robbanásban 11-12 ember eltűnt és legkevesebb heten súlyosan megsérültek. Az olajkitermelő platform április 22-én elsüllyedt, ennek következtében akár 1,2 millió liter olaj is a tengerbe juthat komoly környezetszennyezést okozva louisianai partok közelében.
©
Holttestet szállítanak el a romok közül mentők Csiekuban (Jiegu) 2010. április 19-én, miután április 14-én a Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű földrengés volt a Csinghaj (Qinghai) tartományban fekvő Jüsu (Yushu) tibeti autonóm prefektúra székhelyén és környékén. A földmozgás halálos áldozatainak a száma a kétezerhez közelít, kétszáztizenhat embert egylőtre eltűntként tartanak nyilván.
©
A NASA által 2010. április 21-én közzétett felvételen a Napdinamikai obszervatórium (Solar Dynamics Observatory) amerikai napfigyelő műhold 2010. március 30-i képe, amely egy napkitörést (b, fönn) mutat. A műholdat a NASA az Élet egy csillaggal program keretében indította el azzal a céllal, hogy az emberiség megérthesse a Nap változékonyságának okait, amellyel a csillag közvetlen hatást gyakorol a földi élővilágra és az emberiség technológiai eszközeire.
©
Megkezdték a Krisztus-trilógia nagyméretű képeinek lebontását a debreceni Déri Múzeum Munkácsy termében, mert a három festmény Pécsett az Európa Kulturális Fővárosa rendezvényein is bemutatásra kerül. Elsőként a 35 négyzetméteres, 1884-ben készült Golgota című képet veszik le a falról a tűzoltókból, múzeumi munkatársakból, speciális szállítókból és restaurátorokból szervezett szakember csoport.
©
Lech Kaczynski lengyel elnök és felesége, Maria Kaczynska koporsóját ágyútalpon viszik a krakkói Mária-templomtól az egykori királyok útján a Wawel dombjára, a királyi vár székesegyházába a lengyel elnöki pár temetésén.
©
Thaiföldi katonák a járdán alszanak Bangkokban 2010. április 19-én, miután a kormányerők megszállták a thaiföldi főváros pénzügyi negyedét, mivel a Thakszin Sinavatra elűzött miniszterelnököt támogató ellenzéki tüntetők bejelentették, hogy a rendkívüli állapot ellenére ismét tüntetést rendeznek. Bangkokban egy héttel korábban súlyos összecsapások voltak az ellenzékiek és a hadsereg között, ezekben 24 ember meghalt.
©
Richard Jeffersont, a Spurs kosárlabdázóját szabálytalanul szerelik a Mavericks játékosai, Jason Kidd és Brendan Haywood Dallasban 2010. április 21-én, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság rájátszásának első körében vívott Dallas Mavericks-San Antonio Spurs mérkőzésen, amelyen a Spurs 102-84-re győzött. Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása 1-1 a nyugati főcsoportban.
©
Kicót állatorvos sztetoszkóppal hallgatja, miközben a fehértigriskölyök az őt tartó állatgondozó szájába karmol az észak-németországi Hodenhagen Serengeti Parkjában 2010. április 21-én. Kico és ikertestvére, Rico március 8-án születtek, ám szülőanyjuk nem fogadta el őket, ezért gondozójuk kézzel eteti a kölyköket. A rendkívül ritka ragadozóból már csak fogságban él 250 példány.
©