Tetszett a cikk?

Minden évben százak sérülnek meg, az állatvédők már régóta támadják, a „futás a halállal” mégis vakmerő résztvevők ezreit vonzza a pamplonai bikafuttatásra. Az észak-spanyolországi város önkormányzatának megbízásából idén 100 ezer szórólapot osztanak szét a látogatóknak. „A bikafuttatás nagyon veszélyes. A bika megölhet” - hívják fel a figyelmet spanyolul és angolul a szórólapokon. A szerdán kezdődő bikafuttatás sok résztvevője azonban elengedi füle mellett a figyelmeztetést. Az áldozatok nem ritkán tapasztalatlan turisták, akik gyakran egy átmulatott éjszaka után könnyelműen kockára teszik az életüket, és ezzel a tapasztalt futókat is veszélybe sodorják. A botcsinálta torreádorokból, akiket a helyiek csak patas (tökkelütöttek) néven emlegetnek, sok van a város védőszentje, San Fermín tiszteletére tartott, kilencnapos népünnepélyen: a tömegben akár 4000 futó is akadályozza egymást és bukhat fel. „Ha elesel, maradj fekve, amíg a csorda el nem vonul” - tanácsolják a szórólapon. Ha ugyanis valaki idő előtt feltápászkodik, hátulról akár egy 600 kilogrammos kolosszus is belerohanhat. A 825 méter hosszú útvonalon megállni sem szabad.

Chupinazó, a San Fermin fesztivál megnyitóünnepsége Pamplona főterén.
©
©
A fesztivál előtt állatjogi aktivisták tiltakoznak a bikafuttatások ellen.
©
A legnagyobb attrakció a reggelenkénti bikafuttatás.
©
A fesztiválon minden reggel több bikát hajtanak végig az óváros utcáin az arénáig, ahol este torreádorok végeznek velük.
©
©
©
Rohanó bikák elől szaladó férfiak némelyikét megtapossák a négylábúak Pamplona utcáján.
©
©
©
©
©
Figyelem!
A kép megtekintését kizárólag erős idegzetű, felnőtt látogatóinknak ajánljuk!
Tovább a fotóra...
Juan José Padilla spanyol torreádort felökleli az 580 kilós Lenguto nevű harci bika Pamplona arénájában. A torreádor rövid orvosi kezelést követően visszatért az arénába, és kioltotta a négylábú életét.
©
Figyelem!
A kép megtekintését kizárólag erős idegzetű, felnőtt látogatóinknak ajánljuk!
Tovább a fotóra...
©
©