Tetszett a cikk?

Földcsuszamlástól félnek az Ózd mellett lévő Farkaslyukon élők, de veszélybe kerülhet a település ivóvízellátása és több lakóház is, miután az Egererdő Zrt. néhány napja a falu fölött magasodó hegyoldalon fakitermelésbe kezdett.

A feszültséget néhány napja az okozta, hogy a Farkaslyuk fölé magasodó egyik hegyoldalban – a helyiek Cinakó tetőnek hívják – a még megmaradt erdők egyikében, az Egererdő el kezdte kitermelni a fákat. Az erdőrész kivágása miatt a hegy tetején futó szerpentin alatt a hegyoldal máris megsüllyedt, eddig a fák tartották a földet.
©
Félő, hogy a nedves időjárás miatt nagyobb probléma is adódhat, veszélybe kerülhet Farkaslyuk ivóvízellátása, sőt, a magasabban fekvő lakóházak is, továbbá ha bekövetkezik a földcsuszamlás, akár a főutat is elzárhatja, ami lehetetlenné tenné a közlekedést Ózd és Szilvásvárad között.
©
A környékbeli fatolvajlás nagy mértékére hivatkozik az Egererdő, ami indokolja favagyonuk kimentését Farkaslyuk körül. A falu határában található tarra vágott terület miatt viszont félő, hogy megcsúszik egy nagyobb eső hatására.
©
Ózd közigazgatási területéhez tartozóan közel 1200 hektár állami tulajdonú erdő van a térségben – világosít fel Grédics Szilárd erdészetvezető. 1994-2003 között e terület ötvenhárom százalékán fordult elő lopás, a fakészlet tizenkét százaléka tűnt el, mintegy húszezer köbméternyi fa. Összehasonlításul: az idén a farkaslyuki területről háromszáz köbméter fát terveznek kitermelni.
©
Elkeseredésükben a farkaslyukiak január 19-én délután demonstrációt szerveztek a további fakivágás leállítását követelve. Hangsúlyozták, hogy az országban a közelmúltban bekövetkezett katasztrófák (árvíz, vörösiszap, belvíz) zöme elkerülhető lett volna, vagy minimalizálni lehetett volna a károkat, ha az egymásra mutogatás helyett megelőzik és nem csak orvosolják a bajt. A farkaslyukiak továbbra sem zárkóznak el az együttműködéstől az Egererdő Zrt. vezetésével, mert a maradék erdő megvédése közös ügy kell(ene), hogy legyen – mondják.
©
Grédics Szilárd erdészvezető és Gábor Dezső polgármester egyeztetnek a demonstráción.
©
Több helyi lakó szerint az Egererdő Zrt. felelőtlensége mellett az önkormányzat is ugyanolyan hibás a kialakult helyzetért. Néhányan nem értik, miért csak most, a huszonnegyedik órában szerveztek demonstrációt a falu vezetői, holott évek óta fennálló problémahalmazról van szó, ami a település több részét is érinti. Mi lehetne a megoldás az egymásra mutogatás helyett? Talán a megelőzés, az illegális fakitermelés megakadályozása, a legális fakitermelés mellett csemeték telepítése és a meglévő károk helyrehozása. A probléma nagy, de az összefogás kevesebb erőforrást emésztene fel, mint egy katasztrófa utógondozása.
©
Pintér Zsolt alpolgármester korábban önkormányzati képviselőként és a környezetvédelmi bizottság elnökeként a tarthatatlan helyzetről levélben tájékoztatta az ózdi rendőrkapitányságot és a belügyminisztériumot. Segítséget kért és javaslatot tett, hogy a helyszíni bírság mellett foglalják le a tolvajok eszközeit, ezzel ugyanis visszaszoríthatják az illegális fakitermelést. Választ egyedül az ózdi rendőrkapitányságtól kaptak, a minisztériumtól a mai napig nem érkezett semmiféle reagálás. A település helyettes vezetője szerint ennél többet nem tudtak tenni a környezetük és a fák megvédése érdekében.
©
©
©
©