Tetszett a cikk?

A "Tánclépésekkel Európában" nevet viselő jótékonysági rendezvény 2011-ben megkapta az Európai Unió Tanácsának hivatalos magyar elnökségi programja címét. A bál céljai voltak: bemutatni a magyar kultúrát, ételeket, zenét és táncot, valamint népszerűsíteni Magyarországot. Fotóriporterünk a helyszínen járt.

Az Európai Unió soros magyar elnöksége hivatalos háttérrendezvényeként magyar bált rendeztek szombat este Brüsszelben. A rendezvény helyszínéül szolgáló Concert Noble Brüsszel egyik legpatinásabb enteriőrjével büszkélkedhet.
©
Sok száz méter nemzeti szalag várta, hogy földíszíthesse a termet. A vendégeket székelyföldi huszárok és tradicionális palotás nyitótánc fogadta; a magyar népi hagyományokat idézve pedig festett mézes-kalács búcsúztatta.
©
Az első bizonytalan lépések. A táncparkett még reménykedett, hogy megússza. A zenét az este folyamán a Magyarországról érkező Madarak Zenekar, a brüsszeli Jazz Trio és a Zofia Wislocka karmester által vezetett I Musici Brucellensis vonós-kilences zenekar, valamint a gyermekzseni hárfaművész, Isis Gáll képviselték.
©
Zenekar a helyén, a nyitás előtti pillanat
©
Nyitott kapuk
©
A részleteken is érdemes időzni.
©
A brüsszeli Magyar Bálra Pethő Zsolt Pannon-díjas zeneszerző által hangszerelt Anna bál keringő nyitotta meg a táncparkettet.
©
Palotás - a kötelező kör.
©
Az elnökségi prioritásokat is szem előtt tartva idén magyar divattervezőket mutattak be a divatbemutató producerei, Savoia-Keleti Emese és Sipos Gabriella. A rendezvény résztvevői először Léber Barbara kortárs divattervező ruhakölteményeit ...
©
... majd az első roma divattervező, Varga Erika merész ruháit láthatták.
©
Magyar gasztrokultúrára várva. A bál szervezői a hungarikumokból a Pick szalámit, a tokaji bort és a Heimann Zoltán pincészetéből származó vörös borokat, továbbá a herendi porcelánt mutatták be.
©
Az utolsó pillanatban sem szégyen tanulni.
©
Huszáros welcome drink
©
A tizenegy éves Gáll Isis rögtönzött hárfajátéka
©
Áder János és az utolsó simítások
©
Teltház a teremben. Az asztalokat Gáll Gregor bronz szobrai díszítették. A kiállítás darabjait meg is lehetett vásárolni - a befolyt összeg karitatív célokat szolgál. Tavaly többek között egy fogyatékkal élők megsegítését szolgáló debreceni szervezetet, idén pedig a Batthyány-Strattmann Alapítvány és Otthon gyermekeit támogatták.
©
A segítség mindig jókor jön: a nemzeti szalagok feltűzése.
©
A koreográfia hiányosságai szorgalommal pótolhatók.
©
Divatbemutató
©
A székelyföldi huszárok a Szilaj hagyományőrző egyesületből érkeztek.
©
Mindenki fényképez.
©
Harmonikus részletek
©
Fárasztó a csárdás, pihennek a legények.
©
A táncparkett is pihenni szeretne, de erre semmi esélye.
©
Összeállt a csoportkép.
©
A huszárok ismét a táncparketten.
©