Tetszett a cikk?

Július 13-án a TV2 stúdiójában próbált a húsz legszebbnek vélt magyar lány a csütörtök esti szépségkirálynő-választásra. A hvg.hu is ott volt.

2006 óta a Magyarország Szépe Kft. feladata, hogy az ország legszebbjének kiválasztását megrendezze, majd kiküldje a győztest a két világversenyre, a Miss World-re és a Miss Universe-re. A csütörtök esti show-n húsz lány közül választja ki a szakmai és celebzsűri a legjobbat. Ötösével ejtik ki majd a lányokat, akik számos elődöntőn vannak már túl.
©
A szerdai főpróbán a betanult koreográfia szerint léptek a színpadra a lányok, akiket a zsűri is szemügyre vett.
©
A döntnökök feje a magyar filmvilág aktuális atyaúristene, aki szívesen láttatja magát a kereskedelmi televíziók celebműsoraiban. Megjárta a sztárfőzőcskés programokat, ez alkalommal nagyobb presztízzsel járó szerepet vállalt. Andy Vajna mellett az ugyancsak médiaaktív Kasza Tibi is válogathat; talán legújabb önjelölt foglalkozásának, a modellfotózásnak köszönheti a megtiszteltetést, esetleg egy új dalhoz keres múzsát a Crystal zenekar egykori oszlopos tagja.
©
Akár Vajna, akár Kasza, a lányok mosolyogva riszálták magukat a zsűrinek már a főpróbán. A fürdőruhás bemutatón ugyanis Király Viktor Solo című dalához tanultak be néhány (nem túl bonyolult) tánclépést, épp annyit, amennyit még bír a kevés textil, a belőtt frizura és a mosolyra fixált smink.
©
Bár ebből még a főpróbán kevés ízelítőt kaphattunk, a lányok saját magukat készítették ki. A profi szakemberek - például Zsidró Tamás fordászmester - csak csütörtök este lépnek akcióba. Így volt, aki smink nélkül vonult fel, de a szemfülesebbek mindent beleadtak az előkészületek során is.
©
Lábhossz és mellbedobás. A sportversenyeken használatos kifejezések a szépségkirálynő-választáson állják meg a helyüket leginkább. És bár ortopédus nem, szépségsebész kapott helyett a zsűriben, hogy az alakok tökéletességét felügyelje.
©
Mert hiába jön belülről a szépség, itt a legfőbb érték a külcsín. Ehhez pedig nem árt, ha párosul némi belbecs - mondta el Dávid Júlia, a Magyarország Szépe Kft. ügyvezetője, aki azt szeretné elérni, hogy a kép mögötti tartalom is átjöjjön. Ezért ragaszkodott idén ahhoz, hogy a döntnökök már az előválasztások alkalmával megismerjék a jelentkezőket, és az esélyeseket a kommunikációs készségeik, talpraesettségük alapján válogassák. A cél pedig, hogy a világversenyen is megálljon a lábán az idei győztes, mutatós magassarkúban...
©
...vagy akár anélkül. Bár a világversenyeken eddig nem volt nyerő magyar, Dávid szerint ebben az ország jelentéktelen gazdasági erejének és csekély versenyképességének ugyanakkora szerepe van. Mindenesetre az idén több külföldit is meghívtak a zsűribe, hogy ne csupán magyar szemek döntsenek arról, ki képviselhetné legsikeresebben Magyarországot.
©
Szőke, vörös, fekete, vagy barna. Az első kettőből vannak kevesen, a sötétebbekből többen. A természetes hajszín persze nem kritérium. Ugyanúgy, ahogy a természet adta formák sem. Négy lány például szilikonnal segített rá az összhatásra, ám Dávid szerint ez még mindig nagyon alacsony mesterséges arány a nyugati, főleg amerikai országok szépségeihez képest, akik nem restek kés alatt is trenírozni magukat a tökéletesség érdekében.
©
A magyarok még a legvisszafogottabbak, és egyelőre nem a nemzetközi szamárlétra miatt izgulnak.
©
Íme, a "felhozatal" hátulról.
©
©
Csábos mosoly balra, le. Ott ül ugyanis a zsűri, köztük Rubint Réka fitneszguruné, Makány Márta mintaőrült divattervező, de Haddaway is, a kilencvenes évek egyslágeres sztárja.
©
A számok mögött fiatal fruskák: egy lány van csak 25 fölött, a legtöbb épphogy veri a huszat, méghozzá alulról. Dávid fájlalja, hogy a nemzetközi kritérium alapján a 27 a felső korhatár, ha rajta múlna, 22 alatt nem is lenne szabad jelentkezni.
©
Ez ugyanakkor nem a hazai szervezők döntése. Vannak más homályos feltételek is a versenyben, melyek megkérdőjelezik az ideális szépséggel szemben támasztott igényeket, a mesterséges beavatkozás ugyanis korlátlanul meg van engedve, a családi állapotra vonatkozóan azonban szigorúak a szabályok: se férj, se gyerek! - ez a kikötés.
©
©
©
A hosszú haj nem feltétel, mégsem szerepel egy rövid hajú lány sem a mezőnyben.
©
Minimum vállig érő haj, tökéletes méretek, jó beszélőke és érintetlenség - ez után áhítozik tehát a férfi. Ezeknek a nőknek az álma pedig....
©
...megfelelni.
©
©