Sajóládon tavaly hatalmas árvíz pusztított, méghozzá meglepő irányból: a Sajó-parti településen máig nem értik, hogyan önthetett ki náluk a Hernád. Nemcsak a magyarázatot keresik, hanem szeretnének építkezni is, de ez az engedélyezés nehézségeibe ütközik. A Sajó és Hernád völgyben a Vidékfejlesztési Minisztérium szerint "a nagyvízi mederkezelési tervek elkészültéig a folyók nagyvízi medrébe eső területeken semmilyen építési-beavatkozási tevékenység elvégzéséhez az ÉKÖVIZIG nem járulhat hozzá". Vannak egyébként olyanok is Sajóládon, akik arra panaszkodnak, hogy nem kaptak kártérítést, vagy csak jóval kevesebbet a szükségesnél.

A sajóládiak már úgy hitték, hogy megússzák a szomszédos településeket elöntő árvizet, hiszen a mellettük hömpölygő Sajó nem érte el a település magasabban fekvő részeit, és apadni kezdett tavaly.
©
Archív kép 2010-ből. Egyik délelőtt azonban arra eszméltek, hogy a települést elöntötte a víz, ami a több kilométerre fekvő Hernádból érkezett feltételezéseik szerint.
©
Ugyanaz az utca most.
©
Oláh Bálint azóta is harcot vív minisztériumok és hivatalok sokaságával, hogy bebizonyítsa igazát. A Vidékfejlesztési Minisztérium közölte a hvg.hu-val: "Amennyiben a kár vis maior eredménye, úgy az ÉKÖVIZIG kártalanítást nem nyújthat, ugyanakkor a kormány dönthet a kár enyhítéséről mind a belterületi, mind a mezőgazdaságot, infrastruktúrát ért károk tekintetében."
©
Oláh feltételezése szerint akár meg is vághatták a gátat a Hernádon, hogy megmentsék az alatta fekvő településeket. Mindenesetre elszabadult a víz...
©
...a mezők végén azonban ott áll Sajólád, amit így elöntött az ár.
©
Archív kép 2010-ből. Nem várt irányból jött a víz.
©
Ugyanaz az udvar most.
©
Bokáig állt a vízben minden.
©
Horváth Józsefné áll háza előtt - nem kaptak kártérítést azóta. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint a "beérkező kárigények kivizsgálásában és az ÉKÖVIZIG vízkárelhárítási tevékenysége miatt okozott károk felmérésében igazságügyi kárszakértők vettek részt. A jogos kárigényeket az Igazgatóság az érintett tulajdonosok vagy gazdálkodók részére megtérítette".
©
A megépült gát Felsőzsolcán. Egyes vízügyi szakemberek szerint iszonyú szerencse, hogy idén nem volt komoly árvíz, mivel a félig megépült gátrendszer miatt pont a legkritikusabb helyeken zúdult volna ki a vízfolyam.
©
A kerítés tetejéig állt a víz Felsőzsolcán.
©
Közmunkások most nyáron rendezik a tavalyi árvíz által elöntött területet Felsőzsolcán.
©
Archív kép 2010-ből. Ónodon tó keletkezett a település közepén az árvíz miatt.
©
Most a gát épül.
©
Gépek zörögnek a gáton...
©
...tehenek bőgnek a gát tövében.
©