A Vatikán haderejét alkotó Svájci Gárda a pápa védelmét ellátó katonai alakulat. A testőrség története a 15. századig nyúlik vissza, tagjai ma is szigorú szabályok és évszázados hagyományok szerint élnek és szolgálnak.

31 fős tisztikar és 79 gárdista alkotja a Svájci Gárdát.
©
Díszegyenruhájukat csak ünnepélyes alkalmakkor öltik magukra; a mellvérthez fehér körgallér és rang szerint változó, személyre szabott színes kiegészítők is tartoznak.
©
Legendák szerint egyenruhájukat maga Michelangelo tervezte, valójában ruhájuk nem sokban különbözött a korabeli katonákétól. A páncélokat pápai jelképek díszítik.
©
Feladatuk a pápa és más magas rangú egyházi méltóságok védelme.
©
Az újoncok név szerint, egyesével teszik le esküjüket
©
©
A Gárda kíséri a pápát és védi a Vatikán kapuit.
©
Biztonsági szolgálat, díszőrség, rendfenntartás és testőrség.
©
Nem csak alabárddal és karddal védik a pápát. Módszereik nem különböznek a politikai vezetők védelmében használtaktól.
©
A Gárda zászlóján az éppen uralkodó pápa és II. Gyulának, a Gárda alapítójának aranyszínű címere látható.
©
Ötszáz éve szolgálatban
©
Leglátványosabb feladatuk a pápai díszőrség.
©
Vatikán Városállam két bejáratánál a legfiatalabb gárdisták állnak őrt.
©
©
Szabadidejükben tornaterem, teniszpálya és uszoda áll a gárdisták rendelkezésére, saját focicsapatuk is van a Vatikán falai közt.
©
„Esküszöm, hogy híven, lojálisan és tisztességgel szolgálom a pápát és törvényesen megválasztott utódait. Minden erőmmel, ha kell, akár életem föláldozásával is az ő védelmüknek szentelem magam. Ezeket a kötelezettségeket vállalom a bíborosi testület tagjaival szemben is a Sedes Vacans teljes időtartamára. Ígérem továbbá, hogy a kapitány és valamennyi felettesem iránt tisztelettel, hűséggel és engedelmességem viseltetem. Esküszöm. Isten és védőszentjeim engem úgy segéljenek.”
©