Tetszett a cikk?

Cigány álmokat és vágyakat festenek a bódvalenkei házak falára, miközben a faluban és környékén a munkáról álmodnak. Fotóriportunk Magyarország legszegényebbjeinek mindennapjairól és lehetőségeiről.

Délutáni főzés Bódvalenkén. A borsodi zsákfalu két éve a turizmus által próbál kitörni a mélyszegénységből – több-kevesebb sikerrel.
©
Cigány álmokról, vágyakról festenek gigantikus freskót házfalakra. Bár egyre többen látogatnak a faluba és a projekt kapcsán létrejött telepfelszámolással több családot sikerült az azóta ledózerolt cigánysorról a faluba költöztetni, a helyiek nagy álma, a tartós munkahelyek megteremtése még nem történt meg. Elzárták a pályázati forrásokat, pont akkor, amikor a legfontosabb beruházások következnének – panaszkodnak többen a környéken.
©
Kicsit beindult itt az élet, lett asszonykórusunk, voltunk vele Brüsszelben is, a csodánkra jártak – mondja Horváthné Ghirinyi Rozália. Termőföldről álmodik, amin több állatot nevelne, hogy eladásra is jusson.
©
Közmunkások hordják be és aprítják fel a télire való tűzifát a bódvalenkei önkormányzatnál. Az egész környéken jellemzően a helyi önkormányzatok a legnagyobb munkaadók.
©
Reggel indul a busz az iskolába. A várostól távol lévő falvakban a tömegközlekedés és a bérlet magas ára okoz gondokat. Munkalehetőség legközelebb Miskolcon lenne, oda viszont több mint 30 ezer forint a bérlet – ami a munkáltatóra akkora költséget hárítana, hogy inkább felvesz másokat.
©
Magunktól megvontunk mindent, hogy a gyerekek tanulni tudjanak – meséli Horváth Józsefné. Álma, hogy a lányai szakmájukban tudjanak elhelyezkedni, eladóként és számítógép-kezelőként.
©
Gyerekek etetik az állatokat Bódvalenkén.
©
Munkahelyről, házról és gyerekről álmodik Tóth Károly. Budapesten dolgozik mint építőmunkás. Ahogy többen a környéken, ő is távolba jár a munkáért és hazaküldi a pénzt. "Honvágy van elég."
©
Rusznyák József vesszőket szed a kosarakhoz, amit turistáknak ad el. "Egyről álmodok, a munkalehetőségről. Voltam közmunkában, de az megszűnt. Itt a környéken nincs semmi sem."
©
Felszámolt telep Bódvalenkén. Maradt a vízcsap és a szegénység.
©
Kiss Tibor 18 éve favágó, amit kidöntenek, azt a ló már magától leviszi a hegyoldalba, ahol felaprítják. Fakitermelés lesz itt jövőre és azután is, mondja.
©
"Egy 66-os Stihl, egy szép ló és egy hatalmas erdő, erről álmodom. Az életem a favágás, én örökké csak dönteném a fát, ha lehetne" – meséli lelkesen Rusznyák Zoltán. "Nem panaszkodom amúgy, jól megy a sorom, felvettek az útfenntartókhoz, jó munka az is."
©
"Arról álmodunk, hogy nem szakad a fejünkre a ház télen" – mondja Toldi Endréné és Endre, akiknek már egy éve megcsúszott a házuk Tornanádaskán.
©
"Itt csak rosszabb lett az élet" – meséli elkeseredve özvegy Horváth Lászlóné Tornanádaskán.
©
Házi oltár Tornanádaskán.
©
653 lakosból hárman dolgoznak Tornanádaskán. "Aki nem tud ígérni, az itt nem is ember" – mondja Horváth Imre képviselő.
©
Gyerekek az udvaron egy borsodi faluban...
©
...és gyerekek a Szalonnai tanodában délutáni matematikaórán. "Hiába foglaljuk le őket, tanulnak tovább, lesz szakmájuk, ha munka nincsen a környéken" – mondja Horváth Zsolt.
©
©
Nagyítás

Freskókkal kitörni a lápos cigánysorról - Nagyítás

A mélyszegénységben élő borsodi törpefalu, Bódvalenke egész házfalakat beborító, cigány álmokat ábrázoló gigantikus festményekkel szeretne kitörni az ismeretlenségből és kilátástalanságból. Képriportunk a freskófaluban készült.