Tetszett a cikk?

Segal Viktor séfet kértük meg, hogy a Villa Bagatelle konyhájában egy viszonylag gyorsan elkészíthető, mégis különleges karácsonyi menüsort állítson össze olvasóinknak.

Az első fogás: karácsonyi fűszerekkel készített sütőtök krémleves. Az étel legnagyobb trükkje borzasztó triviális - legelőször meg kell sütni a sütőtököt, csak így adja ki az ízét. Javallott, hogy a hosszába vágott sütőtökre egy kevés nádcukrot szórjunk, mielőtt a sütőbe rakjuk, így egy kicsit karamellizálódik.
Stiller Ákos
A sütőből kivéve alapzöldséglevesbe tesszük, amiben alig van zöldség, viszont rendkívül sok sütőtök. Erre házi készítésű petrezselymes-snidlinges fűszerolaj kerül.
Stiller Ákos
Készül a második fogás, a sült atlanti tőkehalfilé. Az elkészítése roppant egyszerű és gyors. A végeredmény azonban nem csak rajtunk fog múlni: semmi nem segít, ha nem frissen fogott halból dolgozunk, és ez igaz bármely más halételre is.
Stiller Ákos
Stiller Ákos
Serpenyőben kezdjük pirítani a bőrét, így az alatta lévő zsírréteg nem hagyja kiszárítani a halat. Hagyjuk, hogy színbarnára süljön, megfordítjuk, majd 180-an fokon 11-13 percre sütőbe tesszük.
Stiller Ákos
A tőkehalat kíséri majd egy kevés tőzegáfonya.
Stiller Ákos
A tőzegáfonyához narancs kerül. Karamellizáljuk a cukrot, egy kevés citromot teszünk hozzá, hozzátesszük a narancs levét, majd beletesszük 5-6 percre a friss tőzegáfonyát, a legvégén pedig a narancsszeletek kerülnek mellé.
Stiller Ákos
Harmadik fogás: zöldalma-csillagánizs zselé kíséri a pohár alján található tejcsokoládé-mousse-t. A zselébe kerül még egy kevés vanília és kardamon is. Nehéz feladat a csokoládé beszerzése, mert a megfelelő sűrűséghez muszáj a minimum 37-40 százalékos kakaótartalmat elérni, az viszont tejcsokoládénál kihívás. Lehet étcsokoládéval próbálkozni, akkor viszont a selymes zöldalmát érdemes valamilyen fanyarabb gyümölcsre cserélni.
Stiller Ákos
Rákerül a mandulás ropogós.
Stiller Ákos
Első fogás: kínai ötfűszer-keverékkel ízesített sütőtökkrémleves. Második fogás: sült atlanti tőkehalfilé tőzegáfonyával, naranccsal és édesköményes narancskrémmel. Desszert: vaníliás-csillagánizsos almazselé tejcsokoládé-mousse-szal.
Stiller Ákos

Elindítottuk Nagyítás Facebook-oldalunkat, ahol fotógalériáink mellett a fotós világ érdekességeiből válogatnak képszerkesztőink. Kövessenek minket a Facebookon is!

T. S. Gasztro

Michelin-csillagos karácsonyi vacsora

Karácsonyestén filantróp spanyol séfek készítenek vacsorát a családon belüli erőszak áldozatául esett nőknek és gyerekeknek, hogy felhívják a figyelmet a társadalmi szolidaritásra.

Megyeri Zsuzsanna Gasztro

Karácsonyi nem-töltött káposzta - recept

Last minute jeligére üzenjük, hogy vannak olyan tervezetlen, de remekbe szabott ételek, amelyek az utolsó pillanatban is összerakhatók, és bennük van minden a tél és az ünnep ízeiből egyaránt.

Krisztina O'Brien Gasztro

Tíz tipp, hogy tökéletes legyen a pulykasült

Nincs az a gasztromagazin, amelyikben mostanság ne virítana egy pompás, fotogén sült pulyka. Lehet, hogy nem is igazi, lehet, hogy nem is ehető, de gyönyörű. Utánajártunk, lehetséges-e a karácsonyi asztalra varázsolni igazi pulykasültet enyv, ragasztó, tonna festék és persze photoshop nélkül.

Molnár Kata Orsolya Gasztro

Különleges borok ünnepekre: mit mihez kínáljunk?

Karácsony tájékán a különleges, féltve őrzött aszú is pohárba kerül. A kései szüretelésű és sokputtonyos nedűket nem csak önmagukban kortyolhatjuk el, helyük van a menüben is – és nem feltétlenül az édességeknél.

Kovács Gábor Gasztro

Miért van a karácsonyi asztalon hal? - recept

A mai értelemben vett, keresztény karácsonyról a IV. század óta emlékezünk meg. Eredetileg december 25-e Jézus születésnapja, az előző este karácsony vigíliája, más szóval karácsony böjtje vagy Szenteste. A keresztény hagyomány alapján a karácsonyi böjt december 24-én éjfélig tartott.

Haulitus Anikó Gasztro

A legismertebb karácsonyi sütemények

A karácsony minden országban ugyanazt az ünnepet jelenti, mégis az ünnepi asztalra nemzetenként más-más sütemény kerül. A karácsonyi fűszerek tekintetében még csak megegyeznek, de ha karácsonyi sütitúrára indulunk, bizony minden országban más-más ünnepi édességből torkoskodhatunk.