Megjelent az első fotók egyike a Szíriában augusztus közepén elrabolt három magyarról. A felvételen Hajdu János dandártábornok, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója beszél a TEK épületében tartott sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a napokban kiszabadult három magyar állampolgárt (ők Hajdú mellett ülnek jobbra). A három férfi nem árulta el a nevét.

A tájékoztatón részt vett Takács Szabolcs Ferenc, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára és Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese is. Bodnár a tájékoztatón azt mondta, a három magyart - három szírrel együtt - augusztus 13-án hurcolta el a Szíriai Szabad Hadsereg damaszkuszi csoportja, amelyet már másnap azonosított a TEK.

Ezt követően intenzív, sokszereplős tárgyalási időszak kezdődött, amelynek eredményeként augusztus 23-án döntöttek úgy a felkelők, hogy szabadon engedik a foglyokat - tette hozzá Bodnár. A három kiszabadult férfi egyike azt közölte, magánúton tartózkodtak Szíriában egy rövid ideig, és sem a szíriai rezsimhez, sem a felkelőkhöz nincs közük.

Hajdu János a TEK főigazgatója a sajtótájékoztatón
©
MTI/hvg.hu Itthon

Hazatért a Szíriában elrabolt három magyar

Hazatért Magyarországra a Szíriában augusztus közepén elrabolt, az elmúlt napokban kiszabadult három magyar állampolgár; a kiszabadultak megjelentek a Terrorelhárítási Központ (TEK) hétfői budapesti sajtótájékoztatóján is. A három férfi egyike azt közölte, magánúton tartózkodtak Szíriában. A Külügyminisztérium helyettes államtitkára ugyanakkor hangsúlyozta: vizsgálni kell, hogy a magyarok szíriai tartózkodása, ottani tevékenységének körülményei ellentétesek-e valamilyen jogszabállyal.