A 130 méter magas kupola egyik ablakpárkányán ülő strandtulajdonos vállalkozó mobiltelefonon beszélt a sajtóval és az egyik olasz miniszterrel is, de az ígéretek ellenére nem jött le a magasból.

A római Szent Péter-bazilika kupoláján tüntet kedd este óta és az olasz kormány ígéretei ellenére sem hajlandó lejönni a magasból egy trieszti vállalkozó, aki az Európai Uniónak a szolgáltatások liberalizációjára vonatkozó direktívája ellen tiltakozik.

"Segítség!!! Elég volt Montiból! Elég Európából! Elég a multinacionális cégekből! Meggyilkoltok bennünket. Fejlődés??? Ez szociális mészárszék!" - ezekkel a lepedőre írt jelszavakkal tüntet Marcello De Finzio a székesegyház kupoláján.

A 130 méter magas kupola egyik ablakpárkányán ülő vállalkozó mobiltelefonon beszélt a sajtóval, azt hangoztatva, hogy a Bolkensten-direktívaként ismert európai szolgáltatási liberalizáció ellen emeli fel szavát.

©

Az olasz strand sem lesz az olaszoké

De Finzio mindenekelőtt az ellen demonstrál, hogy a direktíva értelmében 2015-től az olasz államnak liberalizálnia kell a strandpiacot, árverésre bocsátva az itáliai strandok koncesszióját.

Az olasz tengerpartokon működő 25 ezer fizetős strandnak évtizedek óta ugyanaz a tulajdonosa, többnyire családi vállalkozásokról van szó. A fizetős strandok az összesen 7 ezer kilométer hosszú itáliai tengerpartból 4 ezret foglalnak el. Az olasz strandokat tömörítő Itb szövetség honlapján szolidaritását fejezte ki De Finzióval.

De Finiziónak telefonon a Monti-kormány EU-s és idegenforgalmi minisztere is megoldást ígért, de a vállalkozó a kormányfővel való találkozót követel.

©

Nagymúltú tüntető a strandtulajdonos

A trieszti La voce della Luna nevű strand tulajdonosa nem első alkalommal hívja fel magára a figyelmet. Több éhségsztrájkot tartott, márciusban a trieszti kikötő egyik óriásdarujára mászott fel és 3 napot töltött a magasban. Júliusban szintén a Szent Péter-bazilika kupolájára mászott fel, de akkori demonstrációja csak négy órán át tartott.

De Finzio sajátos tiltakozása nem igazán okozott fennakadást, a Szent Péter téren zavartalanul zajlott le a szokásos szerdai audiencia XVI. Benedek pápa részvételével.