Faramuci a helyzet „a Jobbik fővárosában”, Tiszavasváriban: ország legnépszerűbb pártja, a Fidesz nem mer önállóan küzdeni, a várost évtizedekig uraló MSZP annak is örül, ha visszakapaszkodhat az önkormányzatba, a Jobbikot pedig belső ellentétek feszítik. Tiszavasváriban a pártoknak ráadásul úgy kell megnyerniük a kispolgárságot és az értelmiséget a rendteremtés ígéretével, hogy közben a romák körében is gyűjteniük kell voksokat. A bonyolult feladvány megoldása helyett a jelöltek inkább egymást gyilkolták. A helyi választási iroda megerősítette a hírt, miszerint a Tiszavasváriban rendezett időközi választáson a Jobbik polgármesterjelöltje győzőtt 2411 szavazattal, Ráduly Zsolt (TKE) előtt, aki 1707 szavazatot kapott. Ez 51 és 36%-os eredményt jelent.

A helyi választási iroda megerősítette a hírt, miszerint a Tiszavasváriban rendezett időközi választáson a Jobbik polgármesterjelöltje győzőtt 2411 szavazattal, Ráduly Zsolt (TKE) előtt, aki 1707 szavazatot kapott. Ez 51 és 36%-os eredményt jelent.
©
Fekete autó a roma soron. Többen gyanakodtak választási csalásokra és vádolták meg egymást. Többször híre ment annak is, hogy szervezetten szállítják a szavazókat, ám a ezekben az esetekben kiderült, hogy az önkormányzat által biztosított buszjáratok hozzák a távolabb eső településrészekről az ott lakókat szavazni.
©
A szavazófülke magánya. A Jobbik a szavazatvásárlás megakadályozására küldött ki megfigyelőket, a többi párt a Jobbik megfigyelőit figyelte meg.
©
©
T, mint Tiszavasvári
©
Fülöp Erik, jelenlegi Jobbikos polgármester. Jelenleg a várost eddig vezető Jobbik, a régi befolyását helyreállítani akaró MSZP, és az egyik lokális egyesületet komoly támogatásban részesítő Fidesz életharcot vív a polgármesteri posztért. Vasárnap Fülöp Erik nyerte a választásokat.
©
Előtérben a jelöltek, háttérben a polgármesteri hivatal
©
Már készül a zsíroskenyér az MSZP kampányirodájában
©
Iráni, magyar - két jó barát, együtt harcol és issza borát
©
Raduly Zsolt, a Fidesz támogatta Tiszavasváriért Közéleti Egyesület polgármester-jelöltje az esti rádiós vita előtt nézi át jegyzeteit. Az elmúlt hetekben a városban egymásnak adták a kilincset az országosan ismert politikusok, a polgármester-jelöltek a helyi tévében is bemutatkoztak, pénteken pedig a helyi rádióban vívtak meg, mint egy amerikai elnöki kampányban.
©
Timári Istvánné, az MSZP polgármester-jelöltje kampányirodájukban. 2006-óta nem sok sikerrel futottak a szocialisták jelöltjei, most fordítani szeretnének.
©
A plakátháború mellett a felek főleg a negatív kampányra, a suttogó propagandára építenek. Az egyik kávézó pincére azt mesélte, nem múlik el úgy nap, hogy ne landolna a postaládájába két-három szórólap, melyen mocskolják valamelyik jelöltet. Az egyiken a Fidesz támogatta Tiszavasváriért Közéleti Egyesület (TKE) polgármester-jelöltjét, Ráduly Zsoltot 'újgazdagozzák' le, és vádolják azzal, hogy az önkormányzati földeket és az értük járó milliós állami támogatásokat akarja megszerezni. A másikon a jelenlegi polgármester, Fülöp Erik 'bűneit' sorolják, mely szerint az összes ígéretét megszegte: nincs közbiztonság, nincsenek fejlesztések, nem teremtett munkahelyeket.
©
Kerti budit takaró szőnyeget csapkod a szél a cigánytelepen. 'Akár gárdistákat is ránk küldhet, nem érdekel. Mondjuk, hazudni nem kéne, két éve Erik is járta a telepet, ígérgette, hogy ide meg oda betesz, lesz segély, ha megszervezzük a cigányságot, rá szavazunk' – mesélt a két évvel ezelőtti kampányról a város szélén lévő, 19. századi állapotokat idéző nyomortelepen élő 23 éves fiatal roma férfi.
©
Csalódottak a cigánysoron, a legtöbben a jelenlegi Jobbikos polgármesterre szavaztak, bár sok jót semelyik jelölttől nem remélnek. 'Itt nem változik semmi sem már évek óta' - sopánkodnak többen.
©
Két évvel ezelőtt – miközben országosan a Jobbik a 'cigánybűnözés' emlegetésével kampányolt – Fülöp még a romák támogatását is megszerezte: a városban csak 'nyóckerként' emlegetett, az oláh cigányok lakta 8. választókerületben kétszer annyi szavazatot kapott, mint vetélytársai összesen.
©
8 körzet
©
Raduly Zoltán, Aleva István és Fülöp Erik között sorsolással döntik el a megszólalók sorrendjét a polgármester-jelöltek rádiós vitája előtt
©
A város már évekkel ezelőtt kettészakadt. A gazdasági válság hatására csökkenő jövedelmek, a segélyezés 2008-2009-ben elkezdődött visszafogása – amikor már egyes támogatásokat munkához kötött a kormányzat –, a gyakoribbá váló illegális erdőirtások, lopások kiélezték az ellentéteket. Ma már a romák és nem romák is viszonylag kevés tapasztalatot szerezhetnek egymásról: kevés a közmunka-lehetőség, így a cigányok egyre inkább beszorulnak a város egyik végén található romungró és a másik végén lévő oláh cigány telepre. Az oktatás is teljesen szegregált: a cigányok a bűdi és az alapítványi iskolában tanulnak, a nem romák pedig a központban található Kabayban.
©
Vona Gábor a városban kampányolva jelentette be szerdán, hogy pártja 'civil megfigyelőket' toboroz az országban, akik vasárnap az utcákon 'járőrözve' figyelik, nem követ-e el valaki választási csalást, nem vásárol-e szavazatokat.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!