Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magyar idő szerint éjjel egy órakor csap le a Sandy nevű hurrikán az Amerikai Egyesült Államok keleti partjaira. A nagyobb városokat már reggel kiürítették, semmilyen tömegközlekedés nem jár, az iskolák és a hivatalok is zárva tartanak. New Yorkban több mint 375 ezer ember kitelepítését rendelték el. A hatóságok rég nem tapasztalt óvintézkedéseket foganatosítottak: a hurrikán az éjszaka mintegy 750 kilométerre volt New Yorktól, s várhatóan hétfő éjjel, vagy kedd hajnalban éri el az amerikai szárazföldet. A Sandy a ritka hibrid "szuperviharok" kategóriájába tartozik: a kavargó trópusi légtömegek sarkköri áramlásokkal keverednek, melynek következtében özönvízszerű esőzés és erős havazás is várható. A meteorológusok szerint feltehetően New Jersey és New York állam magasságában éri el a szárazföldet.

©
Házak víz alatt South Bethany városában
©
New Jersey: mentőosztag Little Ferryben
©
Coney Island's, New York: Peter Andrews pakolja holmiát apja házából a vihar után. Az épület - a többihez hasonlóan - teljesen lakhatatlanná vált.
©
Seaside Heights, New Jersey: aszfaltra zuhant villanyoszlopok, teljesen megrongálódott úthálózat jellemzi a környéket
©
East Haven, Connecticut
©
Metróállomás New Yorkban
©
Olvasónk képe Brooklynból
©
Atlantic City (képünkön) és New Yersey szinte teljes teerületén szünetelt az áramellátás
©
A többezer kitelepített átmeneti szállásokon vészelték át az éjszakát. Képünkön egy Deer Parki iskola tornatermét mutatja.
©
New York: víz dől be a Ground Zero, azaz a volt világkereskedelmi központ építési területére
©
New Jersey, Atlantic City
©
Breezy Point: tűzvész után teljesen leégett lakóházak Queensben
©
Lindenhurst: elárasztott utcák sora New Yorkban
©
©
Barack Obama visszatér a Fehér Házba, miután lemondta coloradoi és virginiai beszédeit. Későbbi sajtótájékoztatóján együttműködésre szólította fel az amerikaiakat, s elmondta: jelenleg nem foglalkoztatja, hogy a vihar milyen hatással lesz a jövő heti elnökválasztásra, inkább az aggasztja, hogy az milyen hatással lesz a családokra, a mentésben részvevőkre és a gazdaságra.
©
Műholdfelvétel az államok felé közelítő Sandy hurrikánról
©
A hurrikán érkezését minden felületen, így az autópályákon is jelezték. Képünk egy bostoni autópályán készült.
©
Folyamatosan figyelt képernyők egy meteorológiai intézetben
©
Sokan készültek homokzsákokkal
©
Már a hurrikán érkezése előtt hatalmas hullámok korbácsolták a partokat
©
Rengeteg ablakot védtek deszkákkal, táblákkal
©
A Delta Airlines indulási listája a Detroit Metropolitan Wayne County reptéren. A Sandy hurrikán érkeztével valamennyi járatot rörölték.
©
New York: mentő- és tűzoltóautók tömkelege sorakozott fel az utcákon
©
Lezárt metrómegálló New York belvárosában
©
Sokan kíváncsiskodtak
©
Tartalékok feltöltése egy benzinkútnál
©
©
Nők New York Brooklyn negyedének Red Hook kerületében
©
Empire State Building, Manhattan
©
Kill Devil Hills, tengerpart
©
A víz a népszerű fánkláncot sem kíméli
©
Üres hűtőpult egy New York-i áruházban
©
©
A lakásából ideiglenesen kiköltöző Paula Buck New York Brooklyn negyedének Red Hook kerületében
©
Battery Park, New York
©
Brooklyn: emberek nézelődnek Coney Island Beach partjainál
©
Kennebunk, Maine
©
Homokzsákok a tőzsde épülete előtt a Wall Streeten. Hétfő estére megerősítették, hogy a hétfői nap után kedden sem nyit ki a tőzsde.
©
Takarítás a Bubba's étteremben Virginia Beach partjainál
©
Olvasónk fotója Brooklynban délután négy óra körül készült
©
Peggotty Beach, Massachusetts
©
Megtépázott toronydaru az 57. utca épülő magasházánál
©
Cape May, New Jersey
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

MTI Világ

Haitin pusztított a leginkább a Sandy hurrikán

A legfrissebb adatok szerint eddig 43 halálos áldozatot követelt és jelentős pusztítást okozott a Sandy hurrikán, amely a karibi térséget elhagyva szombatra virradóra irányt vett az Egyesült Államok délkeleti partvidéke felé.

hvg.hu Világ

Sandy katasztrófa sújtotta területeket hagyott maga után - percről percre

A hurrikánból poszttrópusi ciklonná átminősített Sandynek már több mint 100 halálos áldozata van, az Egyesült Államokban 46 áldozatról tudnak. New Jerseyben átszakadt a gát a Hackensack folyó mentén, a területről mintegy ezer lakost telepítettek ki, Queensben teljesen leégett több mint 50, egész New Yorkban pedig több mint 80 lakóház. Több millió amerikai háztartásban áramszünet van, New York állam egyes megyéit katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Barack Obama. Kövesse az eseményeket a hvg.hu-val!

Nagy Gergő Gazdaság

Sandy félelmetes erejét jelzi a tőzsdebezárás

Hétfőn bezár a New York-i értéktőzsde a Sandy nevű hurrikán érkezése miatt. A legnépesebb amerikai városra zúduló heves trópusi vihar a pénzpiacokra mért csapás mellett komoly gazdasági károkat is okozhat. A természeti csapások a történelem során többször is megakasztották – sokszor nem is fizikailag – a tőzsdei kereskedést és negatív hatással voltak a pénzpiacokra. A Budapesti Értéktőzsdének eddig egyszer sem kellett bezárnia hóvihar vagy éppen áradás miatt.

hvg.hu Shake

Lóálarcos félmeztelen férfi várta a Sandy hurrikánt - videó

Egy lóálarcos félmeztelen férfi jelent meg a járdán az NBC amerikai tévécsatorna egyik, a Sandy hurrikánról szóló helyszíni beszámolójában. Két éve egy másik, a Google Street View által Skóciában lefotózott lóálarcos férfi vált valódi sztárrá.

MTI / hvg.hu Világ

Sandy testvére már lecsapott

Százhuszonhat-ezer embert kellett lakóhelyéről elköltöztetni amiatt, mert lecsapott Kínára a Son-Tinh nevű tájfun. Legalább egy halottja és öt eltűntje van a Délkelet-Ázsiából érkezett szélviharnak a dél-kínai Hajnan tartományban - jelentette a polgári ügyek minisztériuma hétfőn.