Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Képes összefoglalónk karácsony hetének fontosabb eseményeiről, történéseiről.

December 23. - Németország - télapónak öltözött férfiak a hagyományos téli jégfürdőzésen Lanke városában.
©
December 23. - India - rendőrök csaptak össze tüntetőkkel egy csoportos nemi erőszak elleni megmozduláson Újdelhiben. Az egy hete kirobbant tüntetések oka egy december 16-án megtámadott lány, akit hat fiatal előbb megerőszakolt, majd kísérőjével együtt összevert egy helyi buszjáraton. A megmozdulások résztvevői halált követelnek a tettesekre.
©
December 23. - Kína - a hófödte Tulufan vonulatai Hszincsiang tartományban.
©
December 23. - Egyesült Arab Emírségek - sólymok a Liwa sivatagban rendezett ''Mazayin Dhafra Camel'' fesztiválon.
©
Nyugat-német széncinege és tápláléka egy etetőállomáson.
©
December 23. - Anglia - Branislav Ivanovic, a Chelsea játékosának gólja az Aston Villa elleni mérkőzésen.
©
December 24. - Hollandia - munkás egy Lemmerben található szivattyúállomáson. A berendezés segítségével a felesleges vizet pumpálják át a közelben található tóba, melyet a napokban tapasztalható heves esőzések miatt helyeztek ismét üzembe.
©
December 24. - Budapest - Vaszilij Vajnonen koreografálásában Pap Adrienn (Mária hercegnő) és Gyenyisz Cserevicsko, a bécsi Staatsoper szólótáncosa (Diótörő herceg) tánca Csajkovszkij: Diótörő című balettjének előadásán a Magyar Állami Operaházban.
©
December 24. - Vatikán - XVI. Benedek pápa karácsonyi homíliája a Szent Péter-bazilikában.
©
December 25. - Tajvan- a Newsweek utolsó nyomtatott számának egyik példánya a kiadó épületéről készített címlapképpel egy tajpeji könyvesboltban. A lap 2013-tól már csak digitális formában, az interneten keresztül lesz elérhető ''Newsweek Global'' címmel.
©
December 25. - Kína - új CRH380 szuperexpressz-szerelvények sorakoznak a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban. A vonatok december 26-án álltak forgalomba, s kezdték meg menetrend szerinti közlekedésüket a világ leghosszabb szuperexpressz-vonalán, Peking és a dél-kínai Kuangtung tartománybeli Kanton (Kuangcsou) közötti 2.298 kilométeres távon - alig nyolc órára csökkentve ezzel a korábbi húsz órás utazási időt. A Peking-Kanton járat átadásával az országban már több mint 9.300 kilométeren közlekednek hasonló vonatok.
©
December 25. - Budapest - a Magyarországi Krisna-tudatú hívők jóvoltából karácsonykor is osztottak ételt a Blaha Lujza téren. Az elmúlt napokban összegyűlt rászorulókkal együtt még soha ennyien nem álltak sorba ételért. A kép december 26-án készült. A téren naponta mintegy 1.300 tál ételt osztottak ki, országosan pedig több mint 6.000 adaggal készültek az ünnepekre.
©
December 26. - Izrael - több ezer éves leletek Jeruzsálemben: férfifejek kerültek elő a ''Tel Moca'' ásatáson a Jeruzsálemet Tel-Avivval összekötő autópálya új szakaszának építését megelőző régészeti feltáráson. A 2750 évesre becsült leletet egy rituális építmény ásatása közben találták.
©
December 26. - Franciaország - síelők tartanak a Grands Monet lejtőihez a francia Alpokban.
©
December 26. - Kína - mintegy öt méter mélyen, tizenöt méter szélességben omlott be az úttest az észak-kínai Senhszi tartomány székhelyén, Tajjüanban. Személyi sérülésről egyelőre nem érkeztek hírek.
©
December 27. - bikaviadal Kolumbiában - a spanyol matador, Ivan Fandino a Valle del Cauca városában található Canaveralejo arénában.
©
December 27. - Brazília - életkép a riói Ipanema strandon, ahol az elmúlt napokban több mint 40 Celsius-fokot mértek. Az eddigi 43,2 fokos rekord 1915-ben született.
©
December 28. - Ausztrália - az ikonikus Sydney Operaház és tükörképe a város kikötőjében.
©
December 28. - Budapest - pénteken letették az esküt a 2013. január elsején hivatalosan is megalakuló Országgyűlési Őrség tagjai a Parlament Kupolatermében. A korábban megjelent hírek szerint a Parlament működésére vigyázó 349 házőrségi posztra többszörös volt a túljelentkezés, a kiválasztottak pedig külön kiképzésben részesülnek. A férfiaknak legalább 180, a nőknek legalább 170 centiméter magasnak kellett lenniük, és pszichológiai teszten is átestek. Az Országgyűlési Őrség díszegyenruháit a veszprémi Méretes Szabóságban varrták.
©
December 28. - Gyöngyös - három oroszlánkölyök született decemberben a gyöngyösi állatkertben, az állatokat január közepétől tekinthetik meg a látogatók – tájékoztatott a létesítmény tulajdonosa, Barcai Henrietta. A kölykök egyelőre csak esznek és alszanak, de karácsony óta már a járással is megpróbálkoztak, még kevés sikerrel. Viszont már majdnem túlvannak az életük legkritikusabb időszakának tekinthető első három héten. A kicsik négyóránként esznek, macskatápszert kapnak kevés kecsketejjel és pár csepp mézzel kiegészítve.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Fazekas István Nagyítás

Vadásszon Ön is madárral! - Nagyítás-fotógaléria

A hagyományos magyar vadászati formát mutatták be december elején a Magyar Solymász Egyesület tagja Nagypáli határában: a többezer éves metódus az UNESCO szellemi világöröksége 2010 óta. Magyarországon héjával, szirti sassal, vadászsólyommal űzik ezt az ősi sportágat. A solymászat nem tömegsport, bár a párszáz fős magyarországi táborral szemben Angliában több tízezer tagja van a nemzeti egyesületnek, Kanadától Franciaországon át Skandináviáig százezrek hódolnak ennek az idő- és pénzigényes vadászmesterségnek.

Nagyítás

Vagy esznek, vagy fűtenek - Nagyítás-fotógaléria

Magyarországon családok ezreinek kell választania télen az otthon melege és az esti vacsora közül. Sokan ragadnak fejszét és vágnak ki egy fát a szomszédos erdőből, vagy hordanak be rőzsét, hogy legyen mivel fűteniük. Ennek következtében a rendszerváltás óta több észak- és kelet-magyarországi település mellől a falopások miatt szinte teljesen eltűnt a korábban egybefüggő erdő. Az élethez való jog része-e a fűtéshez való jog? Felülírja-e ez az állam és mások tulajdonhoz való jogát? Fotóriportunk a szegénységről, ami télen a legkegyetlenebb.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

A világ legszebb utazási fotói 2012-ben - Nagyítás-fotógaléria

Az ismert fotóművész, Chris Coe által alapított '' tpoty.com - Travel Photographer of the Year Awards'' célja, hogy pályázat keretében minden évben összegyűjtse a világ legszebb utazási fényképeit. E kezdeményezést az évek során egyre nagyobb érdeklődés kísérte, melynek köszönhetően mára több kategóriában is versenybe szállhatnak akár hivatásos, akár amatőr fotográfusok. 2008-ban már a világ 60 országából neveztek: a legidősebb résztvevő nyolcvannyolc, a legfiatalabb mindössze ötévesen regisztrálta magát. A zsűri - Coe vezetésével - igen változatos: rangos természetfotósok, fotóművészek, képkereskedők, szerkesztők bírálják a beküldött pályamunkákat. Válogatásunk a legjobb képekből.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Tejcsata, dokkmunkások és havazás: a hét képei - Nagyítás-fotógaléria

Vörös algák lepték el a tengerpartot, tüntettek Portugáliában, Belgiumban és ismét utcára vonultak Egyiptomban is, fegyverek nélkül ezt a hetet sem lehetett megúszni, ám közben megérkezett a hó Spanyolországba és Münchenbe is, a világ pedig mind jobban rápörög a karácsonyra. Képszerkesztőnk válogatása az elmúlt hét legérdekesebb képeiből.