Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hét elején a hó megbénította Budapestet, Londonban egy darunak repült helikopter okozott pánikot, a francia hadsereg megszállta Malit, egy svéd takarítónő elkötött egy vonatot. Képes összefoglalónk a hét fontosabb eseményeiről.

Fehérorosz ortodox hívő fürdője Pilnitsa városa mellett. Január 18-án és 19-én több ezren mártóznak meg a jeges vízben vízkereszt alkalmából.
©
Hétfő reggelre jelentős mennyiségű hó hullott az ország minden területén, megbénítva ezzel a közlekedést. Hidegkút kivételével minden település járható volt, a további napokban azonban néhány kisebb falu pár órára megközelíthetetlenné vált.
©
Egy épület tetején felállított darunak repült, majd hosszú lángcsóvákat húzva az utcára zuhant egy helikopter Londonban szerda reggel. A pilóta mellett egy járókelő is életét vesztette, kilencen pedig megsérültek. Az ütközés környékét füst borította be, szemtanúk szerint a gép lezuhanó darabjai két autót is eltaláltak. A helyszínre 80 tűzoltót vezényeltek, közülük többet az összetört daru bizonytalanul álló darabjához vezényeltek át.
©
Beszállás előtt: a francia hadsereg járművei gördülnek egy orosz Antonov szállítógép gyomra felé. Franciaország beszállt a lázadók elleni háborúba Maliban, amellyel világpolitikai szerepét erősíti és hagyományos érdekeit védi. A helyi al-Kaida iszlám államot akar építeni ugyanitt. A világ a franciáknak drukkol. Kérdés, hogy sikerül-e stabilizálni az országot, vagy Mali lesz Franciaország újabb Indokínája, egy hosszú, véres és kínos kudarccal végződő "gyarmati" konfliktus.
©
Csütörtök éjjel még teljes volt a patthelyzet az iszlám fegyveresek által végrehajtott algériai túszejtő akcióban. A földgázkitermelő telep dolgozóit szerdán ejtették túszul, Franciaország mali háborújára válaszul. A hírek szerint a túszejtő csoportot egy hírhedt, korábbi al-Kaida-terrorista vezeti. A csoport azt hangoztatta, hogy a túszejtés sikeres válasz volt a francia katonák Maliban kezdett ''keresztes hadjáratára''.
©
Lance Armstrong Oprah Winfreynek adott interjújában elismerte, hogy a kilencvenes évek közepe óta az EPO, a vérátömlesztés és tesztoszteron ''koktéljával'' doppingolt. Armstrong azt állította, hogy 2005 után már nem doppingolt, a 2009-es és a 2010-es Tour de France-on már ''tisztán'' versenyzett. Az első említett országúti körversenyen a harmadik, a másodikon a huszonharmadik helyen végzett. Nem értett egyet az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének azzal a megállapításával, hogy ő és volt klubja, a US Postal ''a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki és működtette''. Úgy vélte, hogy a keletnémet sport doppingolása a nyolcvanas években az övénél jelentősebb ügy volt.
©
Tizenöt méteres ámbráscet teteme vetődött partra Új-Zéland partjainál, Paraparaumu strandján. Hamarosan kisebb tömeg gyűlt össze, hogy szemtanúja lehessen a nem mindennapi látványnak.
©
Alláhábádban megkezdődött a világ legnépesebb vallási ünnepe, a Maha Kumbh Mela. A Szangamnál (a három szent folyó, a Gangesz, a Dzsamúna és a Szaraszvati találkozásánál) tizenkét évente megrendezett, ötvenöt napon át tartó eseményre mintegy százmillió résztvevőt várnak, melynek célja, hogy a hinduk a Gangesz vizébe mártózva megszabaduljanak bűneiktől.
©
Bozóttűz Ausztráliában - önkéntes tűzoltók próbálják megfékezni egy erdőtűz lángjait az Új-Dél-Wales szövetségi állambeli Coonabarabran közelében. Ausztrália délkeleti részében a rendkívüli hőség és az erős szél miatt bozóttüzek pusztítanak. Az elmúlt napokban mintegy negyven ház égett le, valamint körülbelül negyvenezer hektárnyi területet perzseltek fel a lángok.
©
Elkötött egy vonatot a stockholmi Saltsjöbana helyiérdekű vasút egyik járműtelepéről egy takarítónő, majd a vonattal belehajtott a pálya végénél lévő lakóházba. Sérülés nem történt, a vonattolvaj-takarítónő is megúszta a balesetet, őt kórházba szállították. Az Arriva társaság kommunikációs igazgatója megerősítette, hogy a nő nem volt képzett járművezető.
©
A kamionosok mezőnyében versenyző japán Szugavara Teruhito vezeti Hinóját a dél-amerikai Dakar-rali tizenkettedik, az Argentín Fiambalá és a chilei Copiapó közötti 715 kilométeres szakaszán.
©
Magyarország-Spanyolország férfi kézilabda-világbajnokság Madridban. A házigazdák ellen játszott mérkőzésen 22-28 arányban vereséget szenvedtünk.
©
Vörös róka és szarka versenye Barcson.
©
Boeing 787 Dreamliner gépek a tokyoi reptéren. Az amerikai és a japán repülési hatóság is vizsgálja a Boeing–787-es Dreamlinert, miután az amerikai gyártó legmodernebb repülőgépével több gond is volt az utóbbi napokban.
©
Árvíz Indonéziában - a felhőszakadások miatt keletkezett árvíz az indonéz főváros egy részén, így a kormányzati negyedben is teljesen megbénította az életet. Péntek délelőttig tizenegyen vesztették életüket, 18 ezren váltak hajléktalanná az ország történetének egyik legsúlyosabb árvízében, amelyben a főváros, Jakarta egy része is több napja víz alatt áll. A térségben továbbra is a legmagasabb riadókészültség van érvényben.
©
Pakisztán, Iszlámábád - tüntetők Muhammad Tahir ul-Kadri vallási vezető beszéde alatt Iszlámábádban. Napok óta több tízezer ember követeli a kormány távozását. A rendőrség kedden könnygázt vetett be, hogy megfékezze a parlament felé elindult tömeget.
©
Megnyílt a berlini Zöld Hét mezőgazdasági vásár - Angela Merkel sajtkóstolás után.
©
Mókusetetés a londoni St. James parkban.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Iliás Katalin (szerkesztő) Nagyítás

A hét képei - Nagyítás-fotógaléria

Lionel Messi az Aranylabdával, harc a fegyveres erőszak visszaszorításáért az USA-ban, havazás Jeruzsálemben. És megannyi más. Képes összefoglalónk a hét fontosabb eseményeiből.

hvg.hu Nagyítás

A három testőr a Toyota-háborúban - Nagyítás-fotógaléria

Tuareg lázadók, al-kaidás harcosok, francia idegenlégiósok, mali és nigériai katonák csapnak össze Maliban, ahol az északi országrész visszafoglalása, és az al-Kaidához köthető iszlamisták visszaszorítása a cél. Nagyítás-fotógalériánk a legfrissebb nemzetközi konfliktusról.

Kiss Ádám, Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Se munka, se térerő, remény mégis van - Nagyítás-fotógaléria

Budapestről nézve Északkelet-Magyarország maga a Sátántangó: se munka, se élet, se remény. Közelről nézve azonban meglátszik az a nem kevés ember; helyi tanítónők, Pestről jött értelmiségiek, papok és hittantanárnénik, vállalkozók és egyéb self-made manek, magyarok és cigányok vegyesen, akik küzdenek az itt élők jobb sorsáért. Az Age of Hope alapítvány egyik célkitűzése az ő munkájuk támogatása adományokkal. Karácsony előtt Fájon, Fulókércsen, Edelényben, Bódvalenkén jártunk az alapítvánnyal.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Megkezdődött a világ legnépesebb vallási ünnepe - Nagyítás-fotógaléria

Alláhábádban kezdetét vette a világ legnépesebb vallási ünnepe, a Maha Kumbh Mela. A Szangamnál (a három szent folyó, a Gangesz, a Dzsamúna és a Szaraszvati találkozásánál) tizenkét évente megrendezett, ötvenöt napon át tartó eseményre mintegy százmillió résztvevőt várnak, melynek célja, hogy a hinduk a Gangesz vizébe mártózva megszabaduljanak bűneiktől.

Iliás Katalin, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

Valahol Oroszországban - Nagyítás-fotógaléria

Hetven éve, 1943. január 12-én indította meg a Vörös Hadsereg a 2. magyar hadsereg elleni támadását a Don mentén, mely az egyik legnagyobb katonai katasztrófához vezetett. Magyar katonák ekkor már mintegy másfél éve éve vettek részt a keleti front hadműveleteiben és megszállási feladataiban. Az alábbi fotókat magyar katonák készítették orosz területeken.