Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Meghalt Hugó Chávez, tüntetők elfoglalták a Fidesz-székházat, Matolcsy György letette hivatali esküljét, Alkotmány 2.0 - képes összefoglaló a hét fontosabb eseményeiből.

Bonn, Németország: a Deutsche Post DHL székházának bejárata
©
Moszkva, Oroszország: Sztálin hatvan éve halott - sosem látott méretekben irtotta az emberiséget, senkinek nem kegyelmezett és mégis istenként tisztelték. Megbuktatta a marxizmus-leninizmust, kommunisták tömegét küldte halálba személyesen. Közben pedig szomorú volt és boldogtalan.
©
Szentendrén készül Magyarország első mobil árvízvédelmi fallal ellátott védműve a belvárosi Duna-parton. Képünkön Bognár Árpád, a Swietelsky Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Dietz Ferenc, Szentendre fideszes polgármestere és Varju Lajos projektvezető-helyettes figyeli a mobilgát szerelését.
©
Hosszas betegeskedés után kedd este hunyt el Hugo Chávez venezuelai elnök. Chávez testét - Leninéhez hasonlóan - örökké láthatóvá kívánják tenni, ezért bebalzsamozzák és üvegkoporsóba helyezik. A milliós érdeklődésre való tekintettel az elhunyt államfő ravatalát legalább hét nappal meghosszabbítják, hogy minden állampolgár leróhassa kegyeletét.
©
Bravúros fotó készült a Vénuszról, melyet a Szaturnusz gyűrűin keresztül fotózott le a NASA Cassini űrszondája.
©
Budapest, Sándor-palota: Áder János köztársasági elnök előtt tette le hivatali eskjét Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank új elnöke és Balog Ádám, a jegybank új alelnöke.
©
Aranyba öntötték Lionel Messi lábát. A Barcelona játékosánanak bal lábát formázó aranyszobrot a japán Ginza Tanaka (balra) ékszerész készítette, miután Messi 2012-ben zsinorban negyedszer is megkapta az év legjobb labdarúgójának járó Aranylabdát. Az aranyszoborra 5,25 millió dollárért (mintegy 1,2 milliárd forintért) lehet majd licitálni egy jótékonysági árverésen, a bevételt pedig a 2011. március 11-i földrengés és szökőár áldozatainak megsegítésére létrehozott alapítványának ajánlják fel.
©
Kónya Zsófia és Heidum Bernadett, a magyar gyorskorcsolya-válogatott tagjainak bukása edzés közben, Debrecenben március 8. és 10. között rendezik meg a rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságot.
©
Novák Előd jobbikos képviselő egy székely zászlót tart napirend előtti felszólalása közben.
©
Chilei rendőrök pajzzsal védik magukat a tüntető diákokkal szemben, akik az állami oktatási rendszer minőségének javulása érdekében tüntetnek.
©
A pekingi Nagy Népi Csarnok ülésterme. Március 5-én elkezdődött az Országos Népi Gyűlés éves ülésszaka.
©
Róma, Olaszország: az immár 200 éve a Vatikán hivatalos ruhaszállítójaként működő Gammarelli szabóság egyik alkalmazottja az új pápának készített ruhák mellett. Mivel az új pápa személye - s így testalkata - még nem ismert, a Gamarelli három méretben készítette el az új egyházfő első ruháját.
©
Hoffmann Rózsa ls nőnapra kapott virága az Országgyűlés plenáris ülésén.
©
Sáskajárásról készített felvétel a Negev sivatagban, az egyiptomi-izraeli határ térségében fekvő Nicanánál.
©
Heves szócsata alakult ki a Fidesz Lendvay utcai székházánál a reggel óta tüntető civilek és a délután odaérkező békemenetesek között. Este 8 után két óra alatt a tüntetők az Alkotmánybírósághoz vonultak, ahol TGM is felszólalt. Szerinte a kiszolgáltatottság és a fenyegetettség állapotába került az ország, és a magyar népnek a kezébe kell vennie a hatalmat. A nap folyamán megjelentek békemenetesek is, akik éles szóváltásba kerültek a székházfoglalókkal. A rendőrök többször igazoltatták a tüntetőket, egy embert kiemeltek és bilincsben vittek el, mert be akart jutni az épületbe, és ellenszegült a rendőri intézkedésnek.
©
Apeldoorn, Hollandia: Beatrix királynő 75. születésnapja alkalmából rendezett kiállításon. Beatrix 33 évnyi uralkodás után, április 30-án adja át helyét fiának, Vilmos Sándornak.
©
Brooklyn, New York: Zalman Teitelbau rabbi, a szatmári haszid ortodox zsidó közösség vezetőjének beszéde egy autóbalesetben elhunyt fiatal házaspár temetési szertartásán.
©
Sajtólátogatás a 2011-es földrengés során súlyosan megrongálódott Fukusima erőműben. Az újságírókat szállító busz körül munkások mérik a sugárzás mértékét.
©
Látogató ajándéka a bangkoki állatkert csimpánzának. A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt (CITES) aláíró országok képviselői e héten a thaiföldi fővárosban tanácskoztak. A Washingtoni Egyezményt negyven éve írták alá: az átfogó szerződés jelenleg mintegy 35.000 faj kereskedelmét szabályozza. A CITES-hez tartozó 178 állam delegáltjai most az egyezmény előírásainak korszerűsítése céjából gyűltek össze.
©
Párizsi divathét, Franciaország: manökenek vonulnak fel Karl Lagerfeld német tervező kollekciójának bemutatóján a Grand Palais egyik csarnokában.
©
Budapest: 500 adag kóser sóletet, teát és almát osztott ki a ''Most Adjunk'' zsidó közösségi összefogás a Klauzál téren. A tér végéig húzódó sorba nem csak hajléktalanok, hanem környékbeli rászorulók is beálltak, hogy megspóroljanak egy napi étkezésre szánt kiadást.
©
Hollandia: bárány szökdécsel a Berkel en Rodenrijs egyik legelőjén. A tavasziasra fordult időjárás miatt az állatokat a szokásosnál korábban engedték ki karámjukból.
©
Több mint 11 ezren vettek részt az MSZP nagygyűlésén, ahol a párt megindította a választási kampányát. Mesterházy Attila szerint az Orbán-kormány nemcsak reggel, délben és este hazudik, hanem folyamatosan. Az MSZP elnöke felvázolta azt is, mit tenne, ha pártja megnyerné a választásokat: átírná az alkotmányt, a civilekkel új megállapodást kötne, bevezetné a méltányossági nyugdíjat, visszaadná az önkormányzatok szabadságát és új médiaszabályozást is ígért.
©
Alaptörvény 2.0 - ezrek tüntetnek az ''Alkotmány nem játék'' elnevezésű demonstráción az Alkotmány utca és a Kossuth tér kereszteződésében. A demonstrációt a Humán Plattform szervezte, de a csatlakozó szervezetek között megtalálható például a Magyar Helsinki Bizottság, a Hallgatói Hálózat, a Szülői Hálózat, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, több melegszervezet valamint nőjogi szervezetek. Az előzetes napirend szerint a parlamentben ugyanis hétfőn lesz az Alaptörvény negyedik módosításának zárószavazása. Ha megszavazzák a tervezetet, belekerül a törvénybe az egyetemi hallgatók röghözkötésének lehetősége, vagy annak lehetősége, hogy önkormányzati rendelettel jogellenesség nyilváníthatnák azt, ha valaki közterületen él – ez sokak szerint a hajléktalanok hatósági üldözését jelentené.
©

Pár száz tüntető vett részt a Jobbik rendezvényén a Stadionok metrómegállónál, amelyen az MSZP nagygyűlése és a román miniszterelnök ellen demonstráltak.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu/MTI Nagyítás

Szépségek és rémségek a víz alatt - Nagyítás-fotógaléria

Kihirdették a XII. Búvárfotós és Búvárfilmes Országos Bajnokság eredményeit Budapesten. Előd László két képével is első helyen végzett. Halfüggöny című fotója győztes lett a "hal kategória" felvételei között, emellett a verseny legjobb felvétele címet is elnyerte. Kezdődik a nap című képével pedig a nagy látószögű felvételek kategóriájában is kiérdemelte az első helyezést. A kompakt géppel készült felvételek kategóriájában Szabó Tamás Korallágyon, a mérsékelt vagy hideg égövi felvételek kategóriájában Násfayné Kőházi Mária Béka marionett, a makro felvételek kategóriájában Némethné Mánfai Éva Kirekesztve című műve végzett az első helyen. A digitális videokamerával készült kisfilmek között Sásdi Zsolt Gigászi rekorderek című filmje, a video- vagy filmkamerával készített nagyfilmek között a Saser Productions és Természetfilm.hu Cápák a keresőmben című mozgóképe nyert, ez utóbbi lett a verseny legjobb filmje is. A fotópályázatot 1972 óta rendezik meg Magyarországon, korábban ötévente, mot minden második esztendőben. Az idei versenyen 37-en indultak - 409 képpel és 10 filmmel.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Volt egyszer egy magyar film – Nagyítás-galéria a legemlékezetesebb figurákról

Az Országos Széchényi Könyvtárhoz tartozó Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény gazdag anyagából született a Filmgyári capriccio című nagy ívű kiállítás, mely több mint 400 standfotó reprezentatív bemutatásával tiszteleg a magyar filmes világ nagyjai előtt. A 2013. február 20. és április 30. között látogatható fotókiállítás a nagy magyar játékfilmek rendezőit, operatőreit mutatja be munka közben ellesett pillanatokkal, az elmélyült koncentráció és az alkotás folyamatának különleges élményével megajándékozva a kiállítás látogatóit. A leghíresebb magyar filmek nagyjelenetei is felvillannak egy-egy képkocka erejéig, többek között a Macskajáték, a Mephisto, A tanú és a Szerelem című filmek emlékezetes jeleneteibe, kulisszatitkaiba is bepillantást nyerhetünk.

hvg.hu Nagyítás

Ilyen a disznóvágás a strázsahegyi pincesoron – Nagyítás-fotógaléria

A Kunsági borvidékhez tartozó strázsahegyi pincesor Monor egyik büszkesége. A hegyen mintegy 960 pince található, melyek közül 98 eredeti XIX. századi állapotában, 132 pedig felújított állapotában tekinthető meg. A javarészt családi tulajdonban lévő pincék gyakori helyszínei baráti borozgatásoknak, rokoni összejöveteleknek, disznóvágásoknak. Pataky Zsolt képriportja.

hvg.hu Nagyítás

Széll Tamás a világ legjobb szakácsai között versenyez - Nagyítás-fotógaléria

Megkezdődött a lyoni Bocuse d'Or szakácsverseny második napja, ahol a tizenegyes box versenyzőjeként szerepel az Onyx étterem sous-chefje, Széll Tamás. A zsűri tagjai szerint a tegnapi nyitónapon szereplő versenyzők átlaga nem volt kiemelkedően jó, ami elvileg még növelheti is Széll Tamás esélyét arra, hogy jó helyezést érjen el. Ugyanakkor a mai napon szerepelnek majd a mezőny erősségei is, a norvég Orjan Johanannessen, a dán Jeppe Foldager, a japán Noriyuki Hamada, vagy a hazai pályán versenyző francia Thibault Ruggeri.

hvg.hu Nagyítás

Ilyen volt: Oscar 2013 – Nagyítás-fotógaléria

Magyar idő szerint hajnali fél háromkor kezdődött a világ legrangosabb filmgálája, s nagyjából négy órán keresztül tartotta lázban a filmek szerelmeseit. A díjat a Mozgókép Művészetek és Tudományok Akadémiája adja ki 1929 óta, idén pedig a 85. alkalommal jutalmazták a legjobbakat – immár tizenkettedik alkalommal a Dolby Theatre, korábban Kodak Theatre épületében. Képes összefoglalónk a film ünnepéről.

hvg.hu Nagyítás

Tüntetések napja Budapesten - Nagyítás-fotógaléria

Szinte az összes előadást megszakították az ELTE Bölcsészettudományi Karának Múzeum körúti kampuszán a Hallgatói Hálózat aktivistái és a hozzájuk csatlakozott diákok, akik az egyetem forrásainak csökkentése és a felsőoktatást érintő átalakítások ellen tiltakoznak. Eközben megérkezett a fővárosba a közmunkások érdekében tüntető, vidékről indult éhségmenet is, délután pedig a diákok a Deák téren kezdtek demonstrációba.

Stiller Ákos Nagyítás

Katonáink, akik az első pofonokat kapják és adják - Nagyítás-fotógaléria

A szolnoki MH 25/88. könnyű vegyes zászlóalj gyakorlópályáján képzik ki azokat a katonákat, akik később Afganisztánban, Koszovóban teljesítenek szolgálatot. Repülőből kiugorva, helikopterből leereszkedve vagy csónakon érkezve is meg kell tudni állniuk a helyüket, ők kapják és adják az első pofonokat. Aki ide jelentkezik, az tudja, mit vállal - mutat a század pegazusos jelvényére Ruszin Romulusz ezredes, a zászlóalj parancsnoka. Egy gyorsreagálású katona egy napjába kaptunk betekintést. Fotóriport.

hvg.hu Nagyítás

Újra füstölik a kolbászt Gyulán - Nagyítás-fotógaléria

Kedden újraindult a termelés a gyulai kolbászgyárban. Bár a Gyulai Húskombinát felszámolás alatt áll, a dolgozókat 114 milliós kölcsönből foglalkoztatja tovább a kolbászüzem újraélesztésére létrehozott Gyulahús Kft., amely az előző gyár termelő eszközeit veszi bérbe. A cég az első üzleti évben több tízmilliós üzleti nyereséget vár, a gyulai kolbászok az üzemvezetők szerint hamarosan visszakerülnek az üzletek polcaira. Fotóink a gyár szárazáru-részlegén készültek.