Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tíz éve tört ki az iraki háború. Szaddám uralma villámgyorsan összedőlt, de Irakot nem sikerült stabilizálni, vegyi fegyvereket sem találtak. A hatalmas kudarc mégis elmaradt, David Petraeus tábornok úrrá lett a káoszon, és 2011 decemberében az utolsó amerikai katona is elhagyta az országot.

2003. márc. 17. - brit katonák készülnek a hadművelet megindulására
©
2003. március 20. - a koalíciós erők bombázása - a hadműveletek kezdete
©
2003. március 21. - brit katonák induló rakétája a hadjárat második napján
©
2003. április 1. - a híres brit egység, a ''Sivatagi Patkányok'' egy tagja a bászrai bevonulás közben
©
Amerikai katona iraki civilekkel
©
2004. február 6. - megkötözött iraki fogoly Szaddám szülővárosában, Tikritben, egy felkelők elleni rajtaütés közben
©
2006. február 10. - pokolgépes merényletben megsérült iraki civil egy bagdadi kórházban. Az civileket is érintő erőszak mindennapossá vált Szaddám uralmának megdöntése után.
©
Felvétel az Abu Graib börtönben végrehajtott fogolykínzások felvételei közül. A kegyetlenkedések miatt tizenegy amerikai katonát állítottak hadbíróság elé.
©
2006. szeptember 26. - vértócsa egy iraki utcán. A koalíciós erők képtelenek voltak stabilizálni a megszállt országot.
©
2003. április 13. - Craig Zentkovich amerikai őrmester fotózza Szaddám Husszein bagdadi palotájának egyik hálószobáját
©
Ayad Alim Brissam Karim, egy amerikai légitámadásban maradandó sérüléseket szenvedett iraki fiú
©
2003. május. - sérült amerikai katonát visznek bajtársai a mentőhelikopterhez
©
Brit katona pihenőben. Az amerikaiak után a britek küldték a legtöbb katonát Irakba, s szenvedték a legnagyobb veszteségeket a háború évei alatt.
©
2005 november 15. - iraki fiú bagdadi házuk romjai előtt, melyet egy öngyilkos merénylők által végrehajtott robbantás pusztított el
©
2004. március 31. - ''Falúdzsa az amerikaiak temetője lesz'' - ígérik dühös helyiek az észak-iraki nagyvárosban, ahol elkapták és meglincselték a Blackwater zsoldoscég négy tagját. Az eset után az amerikai hadsereg támadást indított város ellen, melyet csak két véres ostrom után tudott elfoglalni.
©
Amerikai katonák gyászolják elesett bajtársukat
©
2007. június 27. - golyózápor után: nyomok egy kocsi szélvédőjén Bagdad Szadr Város nevű síiták által lakott negyedében
©
Iraki családok menekülnek Bászrából
©
2003. november 27. - George W. Bush elnök hálaadás-napi pulykával kedveskedik az irakban szolgáló amerikai katonáknak
©
2004. április 17. - hazatelefonáló amerikai tengerészgyalogosok a Falúdzsa melletti bázison
©
Szaddám szobrának ledöntése előtt
©
2007. szeptember 6. - az amerikaiak oldalán harcoló szunni milicista kést tart egy fogoly torkához. A polgárháborús káosz lecsillapításában nagy szerepe volt a szunni milicistáknak, akiket Petraeus tábornok állított maga mellé.
©
2004. szeptember 18. - amerikai konvoj járművei lángolnak Bagdadban egy útszéli pokolgép robbanása után
©
Az Abu Graib börtönben elkövetett kínzások képeiről készült tiltakozó falfestmények Iránban
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Aleppo: a város, ami a frontvonalon fekszik - Nagyítás-fotógaléria

A szétlőtt házakból ellenséges mesterlövészek kémlelnek, van hogy naponta 70 civil is áldozatul esik az orvul leadott lövéseknek. A lázadók összetákolt fegyvereinek ropogására a kormányerők tankjai és vadászbombázói válaszolnak. Bielik István képriportja Szíriából, ahol már a második éve tart a polgárháború.

Stiller Ákos Nagyítás

Katonáink, akik az első pofonokat kapják és adják - Nagyítás-fotógaléria

A szolnoki MH 25/88. könnyű vegyes zászlóalj gyakorlópályáján képzik ki azokat a katonákat, akik később Afganisztánban, Koszovóban teljesítenek szolgálatot. Repülőből kiugorva, helikopterből leereszkedve vagy csónakon érkezve is meg kell tudni állniuk a helyüket, ők kapják és adják az első pofonokat. Aki ide jelentkezik, az tudja, mit vállal - mutat a század pegazusos jelvényére Ruszin Romulusz ezredes, a zászlóalj parancsnoka. Egy gyorsreagálású katona egy napjába kaptunk betekintést. Fotóriport.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Katonai táborban tanulják a szenvedést az ukrán tizenévesek - Nagyítás-fotógaléria

Összesen száz, Ukrajnából és Oroszországból érkezett fiú vett részt egy katonai ''patrióta'' táborban tartott kiképzésen a Krími Kozákok Uniója szervezésében. A legfiatalabb résztvevő alig töltötte be nyolcadik életévét, a legidősebbek tizennyolc évesek voltak. A szervezők a kozákok leszármazottai, akik korábban évszázadokon keresztül védték az orosz birodalom határait az ellenség támadásaitól.

Stiller Ákos Nagyítás

Magyar katonák és Koszovó - Nagyítás-fotógaléria

A szerbek és albánok is bölcsőjüknek tekintik Koszovót, az országot, ami felett jelenleg katonák bábáskodnak - az 1999 óta működő KFOR-misszióban a Magyar Honvédség 200 katonája járul hozzá a béke fenntartásához. Képriportunk Koszovóról és az ott szolgáló magyar katonákról.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Szíria: egy háború borzalmai - Nagyítás-fotógaléria

Utcai harcok, több mint 30 ezer halott, rommá lőtt városok: Bassár al-Aszad szíriai elnök önkényuralmi rendszere ellen 2011 májusa óta felkelés folyik Szíriában. Képösszefoglalónk a háború elmúlt egy hónapjáról.

hvg.hu Nagyítás

A három testőr a Toyota-háborúban - Nagyítás-fotógaléria

Tuareg lázadók, al-kaidás harcosok, francia idegenlégiósok, mali és nigériai katonák csapnak össze Maliban, ahol az északi országrész visszafoglalása, és az al-Kaidához köthető iszlamisták visszaszorítása a cél. Nagyítás-fotógalériánk a legfrissebb nemzetközi konfliktusról.