Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csütörtök délután érkezett haza Afganisztánból a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának (PRT) utolsó váltása. 2006 októbere és 2013 márciusa között tizenhárom váltásban összesen több mint 2.500 magyar katona teljesített szolgálatot az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban.

Összesen 2500 magyar katona teljesített szolgálatot Baglán tartományban
©
Ez volt a magyar honvédség legtávolabbi missziója
©
©
©
©
2008. december 5. - Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Vujity Tvrtko riporter magyar katonákkal Mazari-Sarif katonai bázisán.
©
2009. május 24. - helyszín biztosítása az afganisztáni Puli-Humriban a városi nőszervezet udvarán. A helyiek a magyar tartományi újjáépítési csoport támogatásával varrógépeket, s a varrótanfolyam lebonyolításához kaptak segítséget.
©
©
Bomba házilag
©
Tűzszerészek dolgoznak a PRT lejárt, légi szállításra alkalmatlan lőszereinek és házilag robbantásra alkalmassá tehető eszközeinek megsemmisítésén Kilaghaj közelében
©
Etehad, 2007. október 31. - elkészült a kétmilliomodik tégla a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által augusztus elején Puli-Humri közelében átadott, s azóta is a karitatív szervezet által vezetett téglagyárban
©
Bacsa Emőke főtörzsőrmester szoptatja öt hónapos kisfiát, Koppányt, miközben skype-on beszélget Afganisztánban szolgáló férjével, Nyíri Sándorral debreceni otthonukban. Emőke a Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonája, egy kilencéves, valamint egy öt hónapos fiú édesanyja, aki férje afganisztáni missziója alatt született.
©
Gyermekek integetnek a magyar járőrnek
©
©
Halászlé készül Áder János módra
©
Katona pihenője a Camp Pannonia tornatermében
©
Javítás katonai biztosítás mellett
©
Német katonai helikopter biztosít Puli-Humri felett, ahol a Camp Pannónián magyar katonák a Tartományi Újjáépítési Csoportban szolgálnak
©
2012. február 24. - több ezer afgán tüntetett az amerikai katonák Korán-égetése elleni tiltakozásul az észak-afganisztáni Baglánban.
©
A tiltakozók a magyar újjáépítési csoport (PRT) tábora előtt is tüntettek. Később - a magyar Honvédelmi Minisztérium szerint - a tüntetést afgán rendőrök oszlatták szét, mely során egy tüntető életét vesztette.
©
Tata, 2010. szeptember 7. - megemlékezés az elesettekre: mécses az elhunyt hősi halottak fényképe alatt az Afganisztánból hazatért katonák visszafogadó ünnepsége előtt
©
Camp Marmal: Hende Csaba átveszi a csapatzászlót Sipos Antal ezredestől, a bezárt Camp Pannónia utolsó parancsnokától a német légibázison tartott ünnepségen
©
©
Úton hazafelé
©
Érkezés után a Liszt Ferenc repülőtéren
©
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Stiller Ákos, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

Nem lett második Vietnam: Irak tíz éve - Nagyítás-fotógaléria

Tíz éve tört ki az iraki háború. Szaddám uralma villámgyorsan összedőlt, de Irakot nem sikerült stabilizálni, vegyi fegyvereket sem találtak. A hatalmas kudarc mégis elmaradt, David Petraeus tábornok úrrá lett a káoszon, és 2011 decemberében az utolsó amerikai katona is elhagyta az országot.

Stiller Ákos Nagyítás

Katonáink, akik az első pofonokat kapják és adják - Nagyítás-fotógaléria

A szolnoki MH 25/88. könnyű vegyes zászlóalj gyakorlópályáján képzik ki azokat a katonákat, akik később Afganisztánban, Koszovóban teljesítenek szolgálatot. Repülőből kiugorva, helikopterből leereszkedve vagy csónakon érkezve is meg kell tudni állniuk a helyüket, ők kapják és adják az első pofonokat. Aki ide jelentkezik, az tudja, mit vállal - mutat a század pegazusos jelvényére Ruszin Romulusz ezredes, a zászlóalj parancsnoka. Egy gyorsreagálású katona egy napjába kaptunk betekintést. Fotóriport.

hvg.hu Nagyítás

Magyar elitkatonák a végeken – Nagyítás-fotógaléria

Mindössze félszáz magyar katona volt képes teljesíteni azt a tanfolyamot, amelynek a végén a jelentkezők megszerezhetik a "rohamlövész" címet. A tatai kiképzőbázison helikopteren tréningeztek a tanfolyam résztvevői. Ezzel egy időben gyakorlatoztak a 25. Klapka György Lövészdandár harckocsizói és tüzérei is.

Stiller Ákos Nagyítás

Magyar katonák és Koszovó - Nagyítás-fotógaléria

A szerbek és albánok is bölcsőjüknek tekintik Koszovót, az országot, ami felett jelenleg katonák bábáskodnak - az 1999 óta működő KFOR-misszióban a Magyar Honvédség 200 katonája járul hozzá a béke fenntartásához. Képriportunk Koszovóról és az ott szolgáló magyar katonákról.