Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nincs majális politikai aktivizmus nélkül Berlinben – a másfél naposra kihúzott ünnepen az amúgy háttérbe szoruló csoportosulások mennek ki az utcára és gondoskodnak arról, hogy a nap ne csak a sörről és lufikról, hanem az aktuális társadalmi problémákról is szóljon. A nap csúcspontja minden évben a náciellenes ellendemonstráció, ahol a szélsőjobboldali NPD párt felvonulását próbálják – hol békésen, hol erőszakkal – megakadályozni. "Közösen harcoljunk a válság, a háború és a kapitalizmus ellen" jelszóval indult a kreuzbergi majálissal párhuzamosan a forradalmi május 1. tiltakozó felvonulás. A civilek, baloldali szervezetek, anarchisták, munkáspártiak és a köréjük csoportosuló diákok 8000 résztvevőt toboroztak az idei demonstrációra. Ott jártunk.

Április 30. 20:17. Wedding, Berlin. 3000-en melegítenek be május 1. előestéjén a másnapi náci- és kapitalizmusellenes demonstrációkra. A berlini Wedding városrészben koncertekkel és felvonulással tiltakoznak a kirekesztés és rasszizmus ellen - főként baloldali civil szervezetek és diákok.
©
Április 30. 20:52. Wedding, Berlin
©
Április 30. 22:30. Prenzlauer Berg, Berlin. A Walpurgis-éjen a berliniek a Mauerparkban gyűlnek össze tábortüzek, grillsütők mellett. A hagyománytól eltérően idén békésen zajlott a tiltakozásokat megelőző éjszaka, 20 embert vettek őrizetbe, ami a rendőrfőnök szerint jó arány 3000 résztvevőnél.
©
Május 1. 11:57. Schöneweide, Berlin. Mintegy 480 neonáci érkezik a Berlin - Schöneweide találkozóhelyre, ahonnan a felvonulás indul. Mivel a pályaudvar körül 2000 ellentüntető várja őket, a rendőrség igyekszik kordonnal elválasztani a szélsőjobbosokat az antifasiszta tömegtől, hogy minimálisra csökkentse a két tömeg közötti összecsapásokat.
©
Május 1. 12:09. Schöneweide, Berlin. A szabad véleménynyilvánítás értelmében szervezhetnek felvonulásokat a nácik Németországban, a városlakók nagy része viszont mindig igyekszik ülőblokádokkal és erős jelenléttel megakadályozni, hogy a szélsőjobboldaliak valóban teljesíteni tudják a kitűzött a felvonulási útvonalat.
©
Május 1. 12:24. Schöneweide, Berlin. Unser Kiez - a mi városnegyedünk.
©
Május 1. 12:31. Schöneweide, Berlin. Sorakoznak felvonulni középen a különböző tartományokból érkező neonácik, körülöttük a szövetségi és tartományi rendőrök vigyáznak a keretekre. A tüntetés előtt és közben a rendőrség rendszeresen figyelmeztet hangosbemondón, mit szabad, és mit kell tudniuk a résztvevőknek annak érdekében, hogy békésen folyjon a menetelés.
©
Május 1. 13:24. Schöneweide, Berlin. Merkel és az euróválság mindkét oldalon téma volt.
©
Május 1. 13:27. Schöneweide, Berlin. “Eleget fizettünk - nem vagyunk Európa fejőstehene!” Udo Voigt (balról), a nácipárt korábbi vezetője és mellette utódja, Holger Apfel, az NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) legnépszerűbb arcai.
©
Május 1. 13:31. Schöneweide, Berlin. Rögzítik azokat, akik őket fotózzák. Nem sok jóra számíthat az, akiről kiderül a munkahelyén, hogy szélsőjobboldali.
©
Május 1. 13:51. Schöneweide, Berlin.
©
Május 1. 14:02. Schöneweide, Berlin. Az ellendemonstrátorok a sűrű rendőrkordonon keresztül üzengetnek a szomszéd utcán elhaladó szélsőjobbos felvonulásnak.
©
Május 1. 15:38. Kreuzberg, Berlin. Közben a Görlitzer Parkban hivatalosan is kezdetét veszi a szabadtéri szezon.
©
Május 1. 16:28. Kreuzberg, Berlin.
©
Május 1. 16:49. Kreuzberg, Berlin. A demonstrációkkal párhuzamosan zajlik a szokásos kreuzbergi majális. Az Oranienstrasse lakói idén 40 000 látogatónak örültek.
©
Május 1. 17:04. Kreuzberg, Berlin.
©
Május 1. 17:12. Kreuzberg, Berlin.
©
Május 1. 17:48. Kreuzberg, Berlin. Készülődnek a forradalmi május 1. demonstrációra.
©
Május 1. 18:17. Kreuzberg, Berlin.
©
Május 1. 18: 23. Kreuzberg, Berlin.
©
Május 1. 18: 57. Kreuzberg, Berlin. A berlinieket idén svájci, görög- és olaszországi aktivisták is támogatták jelenlétükkel.
©
Május 1. 19:01. Kreuzberg, Berlin. Amikor a május 1. és a forradalmi szellem találkozik.
©
Május 1. 20:19. Kreuzberg, Berlin. Forradalmi május 1: több mint 6000-en vonultak idén a lakbérek emelkedése, a társadalmi kirekesztés, a rasszizmus ellen.
©
Május 1. 21:09. Mitte, Berlin. Baden-württembergi rendőr tanulmányozza a térképet a brandenburgi kapu közelében. A május 1-i demonstrációkra idén 7000 rendőr állt szolgálatban, sokan közülük a környező tartományokból érkeztek a fővárosi kollégák segítségére. A demonstráció útvonala a brandenburgi kapu közelében álló Európai Bizottság házánál ért volna véget, a rendőrség néhány utcával előbb lezárta az utat.
©
Május 1. 22:47. Kreuzberg, Berlin.
©
Május 1. 22:53. Kreuzberg, Berlin. Az Adalbertstrasséban néhány visszatérő tüntető söröspalackokkal és kövekkel dobálja a rendőröket.
©
Május 1. 23:47. Kreuzberg, Berlin.
©
Május 1. 23:53. Kreuzberg, Berlin.
©