Egy ritka dél-ameriai futómadár, Darwin-nandu (Pterocnemia pennata) érkezett a Szegedi Vadasparkba, a kakast a karanténidőszak letelte után már a látogatók is megfigyelhetik a vikunyákkal közös kifutójában - közölte Veprik Róbert igazgató.

A fiatal kakas Olaszországból került Szeged állatkertjébe és a gondozók szeretnék, ha a nemzetközi törzskönyvi program keretében tojó, illetve tojók is érkeznének a madár mellé. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen a Darwin-nandu ritkának számít, a világ 31 állatkertjében 84 egyedét tartják nyilván.

©

A futómadár lakótársaival, a dél-amerikai tevefélékkel megbékült, az embereket, különösen a zöld ruhát viselő gondozókat azonban vetélytársnak tartja, és tollát fölborzolva, fújtatva próbálja elriasztani őket.

©

A faj nevét a híres tudósról Charles Darwinról kapta, aki földkörüli útján argentin marhapásztoroktól hallott a már ismert nandunál valamivel kisebb méretű – egyméteres magasságú, 15-25 kilós -, délen élő futómadárról.

A Darwin-nandu Argentínában, a Rio Negro folyótól délre, valamint Chilében és Patagóniában őshonos, alacsonyabban fekvő, száraz, füves területeken. Az ott élők nemcsak húsa miatt vadászták, hanem azért is, mert a legelő háziállataik riválisaként tekintettek rá. Ennek következtében északi alfajaik mára veszélyeztetettekké váltak. Főként növényevő madár, de szívesen elfogyaszt ízeltlábúakat, kisebb gerinceseket is.

©