Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miközben a világ az amerikai polgárjogi harc ikonjára, a ''Van egy álmom'' beszédet éppen ötven éve elmondó Martin Luther King Jr.-ra emlékszik, egyben azt is figyeli, mikor tör ki újabb háború, ezúttal Szíriában. A két Korea ismét szóba állt egymással, és látszólag szót értett Bajnai Gondon és Mesterházy Attila is. A hét fontosabb eseményeit feldolgozó Nagyítás-fotógalériánk - szombattól szombatig.

Antakya , Törökország: friss házasok a város felett
©
Paju, Koreai Köztársaság: kislány a szélkerekek közt Észak-és Dél-Korea határához közeli faluban.
©
Washington, Egyesült Államok: ötven éve mondta el Martin Luther King Jr. a washingtoni Lincoln emlékmű talapzatán az azóta legendássá vált „Van egy álmom”-beszédet. A szónoklat és az aznapi tüntetés az amerikaiak szerint megváltoztatta a világot, azt pedig az akkori résztvevők közül is kevesen hihették, hogy az ötvenéves évfordulón már egy fekete elnök mond beszédet.
©
Ecatepec, Mexikó: munkás a 62 kilométer hosszú Ecatepec vízelvezető alagútban, mely az árvizek elvezetése céljából épült.
©
Délnyugat-Ázsia: A-10 Thunderbolt II repülőgép rakéták elleni infracsapda (flare) eresztése közben.
©
Golán-fennsík: izraeli tankok sorakozója a vitatott területen. Izraelben és Törökországban gázálarcokkal és óvóhelyekkel készülnek a Szíria ellen várható katonai csapás esetleges kihatásaira. Ankara száz tagú vegyifegyver-szakértői csoportot küld a határvidékre. A török vezetés a héten közölte, hogy kész részt venni bármilyen, a szíriai kormány ellen szerveződő nemzetközi koalícióban.
©
Budapest: közös egyéni jelöltek, külön lista – ebben állapodott meg az MSZP és az Együtt 2014-PM csütörtökön. Közös miniszterelnök-jelölt sem lesz, ellenzéki győzelem esetén az alakíthat kormányt, akinek listájára többen szavaznak – ezt pedig a másik fél feltétel nélkül elfogadja.
©
London: tüntetők transzparensekkel tiltakoznak egy esetleges brit katonai beavatkozás ellen a londoni parlament épülete előtt, ahol a brit politikusok a szíriai vegyifegyver-támadásra adandó válaszról vitáztak. A kormányfő hétfőn megszakította szabadságát, s visszatért Londonba.
©
Lyon, Franciaország: játékvezető a Olympique Lyon - Reims futballmérkőzésen a Gerland stadionban
©
Agartala, India: apáca munkálkodik Teréz anya portréjának tisztításán születésének 103. évfordulóján.
©
Róma, Olaszország: sas száll a Lazio-Udinese mérkőzésnek otthont adó stadion felett
©
Jakarta, Indonézia: szumóoktató két gyermek ellen a kétnapos szumótornán.
©
New York, Egyesült Államok: a spanyol Rafael Nadal az ameriaki Ryan Harris ellen vívott teniszmeccsén a US Open férfi egyesén.
©
Wuhan, Hubei tartomány, Kína: munkás a Wanda Reign Wuhan Hotel építésén. Az épület novemberben ad otthont a legfontosabb kínai kérdések megvitatásának gazdasági és politikai témakörökben.
©
London, Egyesül Királyság: fellépő a nyugat-londoni Notting Hill negyedben, Európa legnépszerűbb utcai karneválján, melyet augusztus 25-26-án tartottak. A kétnapos utcabált a Karib-térségből származó londoniak 1959 óta minden évben megrendezik.
©
Budapest: vezetők a Sólyom Befektetési és Vagyonkezelési Holding Kft. bemutatkozó sajtótájékoztatóján. A légitársaság mögött álló holding a tervek szerint új védjegyet vezetne be különféle élelmiszer-ipari termékek számára Sólyom néven, ősztől pedig a kultúra és a sport területén is fellépnének: a Sólyom két sportklub támogatását is tervezi.
©
Budapest: bilincsben érkezett első tárgyalási napjára Eva Rezesová, aki megtagadta a vallomástételt a négy halálos áldozatot követelő közlekedési baleset ügyében. A tolmács segítségével kommunikáló vádlott nem érzi magát bűnösnek, s állítja, hogy az ütközés után, sokkos állapotban – mintegy véletlenül – ivott alkoholt. Az első tárgyalási napon megszólalt a helyszínelő rendőr és a balesetben meghalt házaspár hozzátartozója is. A 35 éves Eva Rezesová – szlovák lapok szerint egy volt miniszter lánya – 2012. augusztus 21-én hajnalban az M3-as autópályán ittas állapotban, nagy sebességgel haladó luxusterepjárójával hátulról nekiment az előtte haladó személyautónak, amely emiatt kigyulladt és a szalagkorlátnak csapódott. A vétlen járműben ülők közül hárman a helyszínen elhunytak, egyikük pedig a kórházba szállítást követően halt bele sérüléseibe
©
Budapest: hétfő reggel a devizahitelesek kártalanításáért tüntet több csoport a Nagykörúton. A mintegy húsz tüntető reggel hétkor kezdte tiltakozását.
©
New York, Egyesült Államok: elaltatták a Central Park állatkertjének híresen neurotikus, ám a látogatók által igen szeretett jegesmedvéjét, Gust, akinek nagyméretű, műthetetlen daganata volt pajzsmirigyénél. A WCS szerint egy állatkertben élő hím jegesmedve átlagos várható élettartama 20,7 év; Gus 27 éves volt.
©
Kisköre: homokpad a Tiszán Kisköre-alsónál, ahol a Tisza 320 centiméterrel elérte a valaha mért legkisebb vízállását.
©
Groveland, Egyesült Államok: továbbterjedt az ENSZ-világörökség részeként számon tartott Yosemite Nemzeti Park nyugati peremén pusztító hatalmas erdőtűz, a sűrű füst miatt újabb sátortáborokat kellett kiüríteni. Az egy hete tomboló tűzvész megfékezésén közel 2.700 tűzoltó dolgozik, mely már San Francisco áram- és vízellátásának infrastruktúráját is fenyegeti.
©
Bunol, Spanyolország: résztvevők az évente megrendezett Tomatina fesztiválon. Az augusztus utolsó szerdáján megrendezett Tomatina hagyománya az 1940-es évekre nyúlik vissza, mikor helybéli gyermekek paradicsommal dobálták meg egymást a főtéren, ennek sikerén felbuzdulva pedig a következő évben már a járókelőknek is jutott.
©
Szentpétervár, Oroszország: látogató az orosz művész, Konsztantyin Altunyin ''Paródia'' című festménye mellett ''A hatalom múzeuma'' galériájában. A képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra) Dimitrij Medvegyev kormányfővel láthatók női alsóneműben. Az orosz rendőrség egy augusztus 26-án tartott razzia során a Paródián kívül még három hasonló művet foglalt le, a kiállítást bezárták, valamint vizsgálatot indított, mely választ keres arra a kérdésre, mely szerint a képek sértenek-e bármilyen törvényt. Altunyin mindenesetre elhagyta az országot.
©
London, Egyesült Királyság: fiatal pár romantikája a tükröződő napfényben az új ''Walkie Talkie'' toronyháznál.
©
München, Németország: az Oktoberfest évi hivatalos emblémájával díszített korsók érkeznek lenyűgöző tartalommal. A most 180. alkalommal, szeptember 21. és október 6. között megrendezett Oktoberfest a világ legnagyobb sörünnepe.
©
Budapest: látogató Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas grafikusművész, rajzfilmrendező kiállításának megnyitóján a Klebelsberg Kultúrkúriában.
©
Budapest: ''A divat strandja!'' - divatbemutató a Szent Gellért Gyógyfürdőben. A rendezvényen a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. és a Sonia Produkciós Kft. közös divattörténeti pályázatának pályaműveit mutatták be, amelynek célja az 1940-es, 1950-es évek strandöltözékeinek modern szemléletű, mai értelmezésű feldolgozása volt.
©
Figyelem!
A kép megtekintését kizárólag erős idegzetű, felnőtt látogatóinknak ajánljuk!
Tovább a fotóra...
Ócsa: mentők és tűzoltók dolgoznak az M5-ös autópálya Budapest felé vezető, Ócsa és Gyál közötti szakaszán, ahol több jármű ütközött össze. A tömegbalesetben hárman vesztették életüket, s mintegy húszan sebesültek meg. A mentők tizenhét autóval és két helikopterrel érkeztek a helyszínre. A balesetet okozó bolgár sofőrt kora este vették őrizetbe.
©
Duisburg, Németország: Kozák Danuta a kajak egyesek 500 méteres előfutama után a kajak-kenu világbajnokságon.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Roger Waters beszólt a kormánynak, a Fal adta a másikat – Nagyítás-fotógaléria

A Puskás Ferenc Stadionban vasárnap este mutatták be A Fal stadion-változatát. A Mother című dal "Mother, should I trust the government?" ("Anya, meg kéne bíznom a kormányban?") kérdésére a kivetítőn magyarul válaszoltak – "Kurvára nem" írták ki. A világ legnagyobb utazó produkciójának számító The Wall (Fal) stadionverziója hosszas tervezést, némi technikai kísérletezést és rengeteg próbát igényelt, hiszen mindent óriási méretekben kellett újraalkotni, az előadás kapcsán megszokott tökéletes minőség mellett. A produkció minden helyszínen órákig próbál az előadás délutánján. Ez természetesen magába foglalja a hangszeres beállást és zenei próbát is, de emellett mindent külön is lepróbálnak a surround hangzástól, a fényekig, a kivetítőktől a felfújható bábukig.

hvg.hu Nagyítás

Hajléktalanok a világban - Nagyítás-fotógaléria

Minden játszótér, park, nyilvános sportlétesítmény, egészségügyi szolgáltató és gyermekjóléti intézmény, híd, hídfő, aluljáró, fő- és nagy forgalmú utak, azok kereszteződése, valamint mindezek 50 méteres körzete tiltott területté válik Budapesten a hajléktalanoknak, ha megvalósul a főváros vezetésének legújabb terve. Tarlós István álmában a szavazás másnapján már jön is a kiszorításuk. A hvg.hu összeállításából kiderül: hajléktalanok a világ minden nagyvárosában élnek, ettől viszont azok semmivel sem lettek kevésbé vonzóak.

hvg.hu Nagyítás

Dögös karnevál a ködös Albionban - Nagyítás-fotógaléria

Európa legnépszerűbb utcai karneválját augusztus 25-26-án rendezték meg a nyugat-londoni Notting Hill-ben. A kétnapos utcabált a Karib-térségből származó londoniak 1959 óta minden évben megrendezik, bizonyítva, hogy még nem hűlt ki a vér az ereikben.

hvg.hu Nagyítás

Szegény ember Balaton Soundja? - Nagyítás-fotógaléria

Elektronikus zenére és több meglepően jó DJ-re épít a legújabb minifesztivál a Balaton partján, a B.my.Lake. A nagy fesztiválok luxusát, a wc konténereket sokan hiányolták, úgy látszik a szervezők inkább a hangtechnikára és a fellépőkre költötték a pénzt. Képriportunk a fesztiválról, ahol csak a vip-ben nem éri meg tartózkodni.

hvg.hu Nagyítás

Légvédelmi rakétákkal vadásztunk drónokra a lengyel tengerparton – Nagyítás-fotógaléria

Szerdán, a lengyelországi Ustka városában a Lengyel hadsereg légvédelmi lőtéren, nemzetközi ellenőrzés mellett zajlott le a ''Lendülő Kard 2013'' elnevezésű harcászati légvédelmi rakéta éleslövészet, melyen győri katonák bizonyították szakmai felkészültségüket. A MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred tagjai az 1. légvédelmi rakétaosztály által használt kis hatótávolságú KUB-, valamint a 2. légvédelmi rakétaosztály által használt közeli hatótávolságú MISTRAL- légvédelmi rendszer rakétáival lőttek. Az éleslövészeti felkészülés március óta folyamatos volt, utolsó fázisának helyszíne a MH Bakony Harckiképző Központ újmajori gyakorlótere volt, ahol a honvédek a rendelkezésükre álló három hetet a légvédelmi rakétaoltalmazás eljárásainak készségszintű rögzítésével, ismétlésével töltötték, immár a célanyagként kiválasztott, magyar fejlesztésű METEOR-3M-, valamint a METEOR-3MA- típusú, pilóta nélküli repülőgépekkel. Képes összefoglalónk az eseményekről.