Tetszett a cikk?

A tavasz óta folyó próbaüzem után november 7-én, Erkel Ferenc születésnapján hivatalosan is megnyitják az Erkel Színházat Budapesten. Október 6-án már elindulhatott az OperaKaland őszi sorozata, amelyben ismét több mint 20 ezer diák látogat el a színházba – hangzott el a hétfő délelőtti épületbejáráson.

Az Erkel Színház egyik legfőbb küldetése, hogy a felnövő generációk magas művészi színvonalú előadásokon ismerkedjenek meg az opera- és balettkultúrával. Kiemelt fontosságú programja, az OperaKaland, amely már 2013 tavaszán megindulhatott.

Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára örömtelinek nevezte, hogy a fiatal generációt várja előadásaira a megújult intézmény, amely 1800 személyes nézőterével az ország legnagyobb színháza. A Magyar Állami Operaház 1,1 milliárd forinttal kap többet 2014-ben. A plusztámogatást az idén megnyílt Erkel Színház jövő évi működési költségeire kapja a dalszínház – tette hozzá.

©

Mozsár István műszaki igazgató arról beszélt, hogy az átalakítások jelentős része, körülbelül 40 százaléka a színfalak mögött történt, megújultak és növekedtek az öltözők, a szociális terek. Jelentős technológiai korszerűsítésen esett át a színpad műszaki berendezése.

©

Új bejárati előtér is készült. A kültéri fedett lépcsőtér homlokzati síkját üvegfalak beépítésével zárták le, így tágasabb lett a fogadótér. Ezt a régi homlokzati ajtók kibontásával összekapcsolták a pénztár előterével, ahol információs pultot is kialakítottak.

©

A közönség egy új arculatú auditóriumba léphet be. A falak és a mennyezet szürkéskék színt kaptak, lesötétítették a faburkolatokat, új, antracit színű padlóburkolattal és új székkárpitokkal találkozhat a néző.

A Zoboki-Demeter Építésziroda építészei arra törekedtek, hogy a jó akusztikai adottságok ne változzanak – mondta Zoboki Gábor. A széksorok kényelmesebb kialakításával nőtt a komfort, a nézőtér korszerű szellőzőrendszert kapott.

©

Ókovács Szilveszter főigazgató azt mondta, hogy október 20-án az Erkel Színházban is tartanak Verdi-gálát a zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából. Este a fiatal sztártenor, Vittorio Grigolo lép fel, de a programok már délután elkezdődnek. Ezen a napon tervezik fölavatni a színház új függönyét is.

Tavasszal az OperaKaland keretében Erkel Hunyadiját láthatták a diákok, most ősszel Kodály Háry János című daljátéka van műsoron. A 2014-es tavaszi szezonban A színigazgató, valamint a Mario és a varázsló című művekkel várják a középiskolásokat, a két sorozatban összesen 45 előadással.