Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fél évszázada, 1963. november 22-én lőtték agyon Dallasban az oda kampánykörútja során érkező John Fitzgerald Kennedyt, az Egyesült Államok 35. elnökét. A fiatal és jóképű Kennedy 43 évesen került a Fehér Házba, de alig három év elnökség után 46 évesen meggyilkolták.

1960 körül - Kennedy szabadidejében egy hajón
©
1960. szeptember 26. - Richard Nixon, az akkori alelnök és John F. Kennedy szenátor utolsó televíziós elnökjelölti vitája. Nixon és Kennedy voltak az első elnökjelöltek, akik a televízióban vitáztak egymással, és a vitát, akárcsak az elnökválasztást a demokrata Kennedy nyerte.
©
1960. december 12. Washington, USA - Kennedy lánya, Caroline üdvözli öccsét, Johnt, aki november 25-én született. John F. Kennedynek és feleségének, Jacqueline (Jackie) Bouvier-Kennedynek Caroline és John mellett volt egy halvaszületett gyermeke is, Arabella, valamint egy koraszülött kisfia, Patrick, aki csak két napig élt.
©
1961. január 20. Washington, USA - John F. Kennedy, az Egyesült Államok 35. elnöke leteszi esküjét a Legfelsőbb Bíróság főbírája, Earl Warren (balra) előtt.
©
1961. május 26. Washington, USA - Kennedy beszédet mond a kongresszus előtt, amelyben a támogatásukat kéri az űrprogram finanszírozásához.
©
1961. május 31. Párizs, Franciaország - Yvonne de Gaulle francia first lady, John F. Kennedy, Charles de Gaulle francia elnök és Jackie Kennedy az amerikai elnöki pár hivatalos párizsi látogatásán.
©
1961. június 4. Bécs, Ausztria - Kennedy Adolf Schärffel, az Osztrák Köztársaság elnökével. Kennedy a bécsi látogatást használta fel arra, hogy Hruscsovval is találkozzon.
©
1962. február 23. Cape Canaveral, USA - Kennedy a Mercury-kapszulát vizsgálgatja három nappal azután, hogy John Glenn amerikai űrhajós is körberepülte a Földet.
©
1962. július 28. Washington, USA - Kennedy Souvanna Phouma laoszi herceggel a Fehér Ház Ovális Irodájában. A délkelet-ázsiai helyzet többször is az elnök napirendjére került.
©
1962. szeptember 12. Houston, USA - Kennedy Rocco Petronéval, a NASA űrközpontjának vezetőjével a Cape Canaveral-i rakétaközpontban tett látogatáson.
©
1962. október 24. Washinton, USA - Kennedy a kubai blokádról szóló dokumentumok aláírása közben. 1962-ben amerikai kémrepülők fotókat készítettek Kubáról, amelyek szerint a szovjetek nukleáris rakétákat telepítenek a szigetre. Kennedy úgy döntött, blokáddal próbálja meghátrálásra kényszeríteni Hruscsovot. A 13 napos "kubai rakétaválság" végén a szovjetek visszavonták a rakétákat.
©
1963. január 15. Washington, USA - Kennedy a homlokát törölgeti az Egyesült Államok kongresszusa előtti éves beszédén. Mögötte Lyndon B. Johnson alelnök.
©
1963. június 23. Köln, Németország - Kennedy a nyugat-német kancellárral, Konrad Adenauerrel a kölni dómban.
©
1963. szeptember 8. Washinton, USA - Kennedy Mohammad Zahir Shah afgán királlyal, útban a Fehér Ház felé.
©
1963. szeptember 24. Washington, USA - Az amerikai védelmi miniszter Robert McNamara és Maxwell Taylor vezérkari főnök Kennedyvel, miután az elnök visszatért Dél-Vietnámból.
©
1963. október 14. Washington, USA - Kennedy és kisfia, John a Fehér Ház Ovális Irodájában.
©
1963. november 1. Cape Canaveral, USA - Wernher von Braun tudós és Kennedy a Saturn V rakéta bemutatóján.
©
1963. november 22. Dallas, USA- Kennedy és felesége, Jackie nyitott autón akart végighajtani Dallason, ahova egy déli kampánykörút egyik állomásaként érkeztek.
©
1963. november 22. Dallas, USA - Kennedy gyilkosa, Lee Harvey Oswald újságírók gyűrűjében elfogása után.
©
1963. november 22. Dallas, USA - Kennedy gyilkosa, Lee Harvey Oswald újságírók és rendőrök között. Két nappal később Jack Ruby a rendőrség alagsorában agyonlőtte Oswaldot, amikor a merénylőt át akarták szállítani a megyei börtönbe.
©
1963. november 22. Andrew's légi támaszpont, Washington, USA - Katonai mentő várja Kennedy Washingtonba szállított holttestét még a merénylet napján. A képen Jackie Kennedy száll ki épp az Air Force One elnöki gépből.
©
1963. november 22. Párizs, Franciaország - Az AFP közleménye Kennedy haláláról.
©
1963. november 24. Washington, USA - díszőrség Kennedy koporsója mellett a Kapitóliumban.
©
1963. november 25. Washington, USA - Gyászmenet a meggyilkolt John F. Kennedy temetésén.
©
1963. november 25. Arlington Nemzeti Temető, USA - Családtagok és vezető politkusok búcsúznak John F. Kennedytől.
©
1970. november 4. Izrael - Ben Dror szobrász John F. Kennedyt ábrázoló alkotása Tel Avivban.
©
2005. február 8. New York, USA - Kennedyt és kislányát, Caroline-t ábrázoló közös kép a Sotheby's aukciós ház árverésén.
©
1963. január 1. Washington, USA - Hivatalos portré az elnökről.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Idegsejtek és megtört fény a legjobb mikrofotók között – Nagyítás-fotógaléria

A Nikon fotópályázatán idén is megmutatkozik a világ, amelyet csak mikroszkóp alatt láthatunk. Az 1974 óta megrendezett versenyben minden évben mikroszkóp alatt készült képek közül válogatnak, idén pedig a több mint száz díjazott fotó közül négyet magyar fényképész készített; őket a zsűri külön is kiemelte. 36 képes válogatásunk a ''Nikon Small World'' mikrofotó-pályázatának díjazottjaitól.

hvg.hu/MTI Nagyítás

Bikaviadal és barcogás Magyarország erdeiben - Nagyítás-fotógaléria

Október elejétől november közepéig tart a dámvadak párzása, üzekedése, azaz barcogása. A bikák rangsor alapján elfoglalt barcogóhelyükön kis teknőszerű mélyedéseket kaparnak a talajba, amelyeket testnedveikkel, szaganyagaikkal jelölnek meg és erősen védelmeznek, miközben gurgulázó torokhangot hallatva várják, hogy valamelyik tehén őket válassza leendő borjaik nemzőjének.

hvg.hu/MTI Nagyítás

Székely gigazászló és 55 kilométeres sor - Nagyítás-fotógaléria a Székelyek menetéről

Vasárnap a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére két háromszéki falu, a Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon százezres összefüggő menetoszloppal tiltakoztak Románia tervezett közigazgatási átalakítása ellen, és egyúttal Székelyföld területi autonómiáját is követelték. A szervezők becslése szerint 120 ezren, a hatóságok állítása szerint 15 ezren vettek részt a Székelyek nagy menetelésén. A székelyföldi demonstrációval párhuzamosan Magyarországon Budapesten és 13 más településen tartottak szolidaritási megmozdulásokat, valamint Európa és Észak-Amerika több városából is érkezett jelentés felvonulásokról.

NIZS, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

Margaret Thatcher életútja képekben - Nagyítás-fotógaléria

Margatet Thatcher 1979-től 1990-ig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke. Az első nő volt, aki betöltötte ezt a posztot. 1984-ben Magyarországra is ellátogatott. Thatcher más belpolitikai rekordokat is beállított: ő volt az első, aki a Konzervatív Párt élén egymás után három parlamenti választást nyert - 1979-ben, 1983-ban és 1987-ben -, és a 20. század brit miniszterelnökei közül ő állt a leghosszabb ideig - 11 évig - folyamatosan a kormányfői poszton. Thatcher a kormány 1979-es megalakulása után az infláció és a költségvetési hiány csökkentésére irányuló gazdaságpolitikát indított, ami az addiginál magasabb alapkamattal, magasabb adókkal és kiadáscsökkentésekkel járt. Az egykori brit miniszterelnök 87 éves volt.

Kiss Ádám, Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Clinton&Clinton - egy világot vezető család fotóalbuma - Nagyítás-fotógaléria

Leköszön külügyminiszterségéről Hillary Clinton, de pletykálják, hogy elnökjelöltként térhet vissza. Ha ez megtörténik, Amerika első női elnöke lehet, ráadásul Bill Clintonnal az első házaspár, melynek mindkét tagja volt elnök. Közös politikai pályafutásuk így is ritkaságszámba megy. Nagyítás galériánk a Clinton-családról.

hvg.hu Nagyítás

Frusztrált osztrák fiúból Németország ura - Hitler útja a hatalomig - Nagyítás-fotógaléria

80 éve, 1933. január 30-án szerezte meg a kancellári széket Adolf Hitler, mellyel kezdetét vette a modern történelem egyik legbrutálisabb diktatúrája. Egy frusztrált, elutasított, kisebbrendűségi érzésekkel terhelt osztrák fiú másfél évtized alatt küzdötte fel magát a német kancellári székig, majd a III. birodalom megalapításáig. Hitler útja a hatalomig - Nagyítás fotógaléria.