Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház második premierje, a Johanna a máglyán című oratórium, amelyet az igazgató rendezett. A színház honlapján Pilinszkyt idézik a darabbal kapcsolatban: „Paul Claudel oratóriuma valójában azt a drámát idézi, mely Jeanne d’Arc szentté avatási perekor az egyház szívében lejátszódott. Ez a választás egyszerre jelentette Claudel számára a remekművet és az igazságot.” Bár nyáron Vidnyánszky Attila nagy bajnak tartotta, „hogy jelenleg Európába egy olyan előadással nem lehet elmenni, hogy 'Édes hazám, szeretlek!', vagy 'Feleségem, hű vagyok hozzád!'”, valamint többször kikelt elődje szerinte provokációra épülő színháza, és a meztelenkedés ellen, ezúttal mintha egy színházi ellencsapást mért volna ugyanazokkal az elemekkel az Alföldi-érára, amivel elődje dolgozott. Jövő hét kedden színikritikát közlünk a hvg.hu-n a darabról.

©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
hvg.hu Nagyítás

A százéves Erkel Színház, ahogy még sosem látták - Nagyítás-fotógaléria

Száz évvel ezelőtt, 1911. december hetedikén Jean Nouguès Quo vadis? című operájával nyílt meg az akkori Tisza Kálmán téren a Népopera, a mai Erkel Színház, melynek tervezői Komor Marcell, Jakab Dezső és Márkus Géza voltak. A nyitó előadáson az operapremier előtt az igazgató, Márkus Dezső vezényelte Erkel Ferenc Hunyadi Lászlójának nyitányát. Az opera sokszoros névváltoztatás után - Városi színház, Labriola Varieté, Magyar Művelődés Háza - 1953-ban vette fel az Erkel Színház nevet, és 2007. június 7-én búcsúkoncerten köszönt el a közönségtől. Azóta bezárva vár sorsára. Most az Operaház művészeivel bejárhatják az elhanyagolt színház önök által még nem látott termeit, részt vehetnek a születésnapi ünnepségen.

Túry Gergely Nagyítás

Alföldi Hamletje a Nemzetiben - Nagyítás-fotógaléria

A Nemzeti Színház március 16-án mutatta be Alföldi Róbert Hamlet-interpretációját, Szabó Kimmel Tamás főszereplésével. A darab nem az Arany János-féle klasszikus fordítás alapján, hanem Nádasdy Ádám fordításával készült, így egy aktualizált, fiatalokhoz is közelálló, érthető nyelvezettel szól a nézőkhöz. Alföldi korábbi rendezéseiben már tapasztalhattuk, hogy görbe tükröt tart elénk, elgondolkodtat, de a válaszokat nem akarja szánkba rágni. Most sincs ez másként. A mostani kérdés is csak annyi: lenni vagy nem lenni.

hvg.hu Nagyítás

Az utolsó premier az Új Színházban - Nagyítás-fotógaléria

Öt nappal az igazgatóváltás előtt - január 27-én - új darabot mutatnak be az Új Színházban. A varázshegy című Thomas Mann-regényből készült adaptációból mindössze öt előadás fut majd le február végéig, utána pedig a teljes repoertoárral együtt eltűnik a süllyesztőben. Hans Castorpot Schruff Milán alakítja, a főbb szerepekben Száraz Dénes, Nemes Wanda és Gáspár Sándor látható. A fotóspróbán jártunk.