Értékelje a cikket:
Köszönjük!

48. heti képes válogatásunk a fontosabb hazai és külföldi eseményeiből.

Galyatető: leesett az első hó Magyarországon
©
Budapest: ismét hazánkba látogatott Joulupukki, a lappföldi Mikulás, akit a reptéren rengeteg gyermek várt.
©
Diósgyőr: játékoskijáró felől a DVTK stadionjában. November 28-án. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere (Fidesz-KDNP) bejelentette, hogy a kormány 4,5 milliárd forintot fordít a diósgyőri stadion újjáépítésére.
©
Budapest: Horváth András, a NAV volt adóellenőre (háttal) a parlament szerdai vizsgálóbizottság ülésén. A Fidesz távolmaradása miatt a bizottság végül nem volt határozatképes.
©
Budapest: péntek este mutatták be a Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház második premierjét: a Johanna a máglyán című oratóriumot az igazgató rendezte. A színház honlapján Pilinszkyt idézik a darabbal kapcsolatban: ''Paul Claudel oratóriuma valójában azt a drámát idézi, mely Jeanne d’Arc szentté avatási perekor az egyház szívében lejátszódott. Ez a választás egyszerre jelentette Claudel számára a remekművet és az igazságot.'' Bár nyáron Vidnyánszky Attila nagy bajnak tartotta, ''hogy jelenleg Európába egy olyan előadással nem lehet elmenni, hogy 'Édes hazám, szeretlek!', vagy 'Feleségem, hű vagyok hozzád!' '', valamint többször kikelt elődje szerinte provokációra épülő színháza, és a meztelenkedés ellen, ezúttal mintha egy színházi ellencsapást mért volna ugyanazokkal az elemekkel az Alföldi-érára, amivel elődje dolgozott.
©
Budapest: Horváth Aladár (középen) vezetésével szombaton alakult meg a Magyarországi Cigány Párt.
©
Magyarország: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az elhibázott gazdaságpolitika miatt lemondásra szólította fel Olli Rehn uniós biztost, a nagy hitelminősítőket pedig arra szólította fel, hogy kezdjenek tárgyalásokat Magyrország felminősítéséről. Hozzátette: új, a jegybankihoz hasonló inflációkövető fiskális politikára van szükség az EU-ban. Matolcsy az EU vezetőinek öt pontból álló csomagot javasolt. Képünk Olli Rehnről 2013. november 5-én készült Brüsszelben.
©
Budapest: befejeződött a felújítás, így újra járható a Thököly út a Dózsa György út és a Baross tér között.
©
Budapest: a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltói az Operaház karácsonyfájának álltása közben
©
Budapest: Radnóti Zoltán neológ rabbi kislányával, Mirjammal a hanukiákban égő gyertyák előtt a nyolcnapos zsidó vallási ünnep, hanuka első estéjén.
©
Kabul, Afganisztán: tortaszeletre váró amerikai katona a hálaadás napi ünnepségen egy kabuli laktanyában
©
Bordeaux, Franciaország: az FC Girondins de Bordeaux találkozója az Eintracht Frankfurt futballcsapatával november 28-án. A mérkőzést 0:1-re az Eintracht Frankfurt nyerte.
©
Lahore, Pakisztán: nő mustárvirágok közt
©
London, Egyesült Királyság: a közelgő karácsonyi ünnepek alkalmából fényekkel megvilágított Kew Királyi Botanikus Kert pálmaháza
©
Penaflor, Chile: majom érintése a város rehabilitásciós intézetében
©
Allahabad, India: mezőgazdasági célokra szánt tehéntrágyát cipelő munkások a város határában
©
Dhaka, Bangladesh: a BNP párt aktivistái és iszlám szövetségeseik busztorlasza a város egyik kerületében.
©
Indonézia: sűrű füst és vulkáni hamu a Sinabung vulkán fölött az Észak-Szumátrán fekvő Tiga Pancur faluból nézve.
©
Palo, Fülöp-szigetek: túlélők sora segélyre várakozva a Haiyan tájfun után. A délkelet-ázsiai országon november 8-án végigsöprő trópusi szélviharnak több mint ötezer halottja van, és körülbelül 1600 embert eltűntként tartanak számon.
©
Genf, Svájc: Jason Lamy-Chappuis olimpiai és világbajnok síelő a Genfi Mérnökiskola szélcsatornájában is aktívan készül a Szocsiban tartandó téli olimpiai játékokra.
©
Washington, USA: lovas szekérrel érkezett a Fehér Ház karácsonyfája: Lehighton város (Pennsylvania állam) Crystal Spring faiskolájának jóvoltából Douglas-fenyő hullajtja majd tűleveleit.
©
Mérete miatt az évszázad üstököseként is emlegetett Ison üstökös közeledik a Nap felé azon az úgynevezett kombóképen, amelyet a NASA állított össze a Napdinamikai Obszervatórium (SDO) és az Európai Űrügynökséggel (ESA) közös Napfigyelő Obszervatórium (SOHO) felvételeiből. Az üstökösnek közép-európai idő szerint tegnap este kellett volna megjelennie a teleszkópok felvételein, de ez nem történt meg. Alex Young, a NASA napfizikusa szerint elképzelhető, hogy az Ison az elmúlt néhány napban fokozatosan széttöredezett. Szerinte az üstökös magja nagyjából egy nappal ezelőtt semmisülhetett meg.
©
Caceres, Spanyolország: óriásgomba - Luis Conde gyógyszerész egy 12 kg-os könnyező likacsosgombával
©
Pakisztán: varjak röpte napkeltekor Lahore városa felett
©
Abu Dhabi, Dubai: úton a Liwa sivatagban
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Vidnyánszky rálicitált Alföldire – Nagyítás-fotógaléria

A Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház második premierje, a Johanna a máglyán című oratórium, amelyet az igazgató rendezett. A színház honlapján Pilinszkyt idézik a darabbal kapcsolatban: „Paul Claudel oratóriuma valójában azt a drámát idézi, mely Jeanne d’Arc szentté avatási perekor az egyház szívében lejátszódott. Ez a választás egyszerre jelentette Claudel számára a remekművet és az igazságot.” Bár nyáron Vidnyánszky Attila nagy bajnak tartotta, „hogy jelenleg Európába egy olyan előadással nem lehet elmenni, hogy 'Édes hazám, szeretlek!', vagy 'Feleségem, hű vagyok hozzád!'”, valamint többször kikelt elődje szerinte provokációra épülő színháza, és a meztelenkedés ellen, ezúttal mintha egy színházi ellencsapást mért volna ugyanazokkal az elemekkel az Alföldi-érára, amivel elődje dolgozott. Jövő hét kedden színikritikát közlünk a hvg.hu-n a darabról.

Iliás Katalin (szerkesztő) Nagyítás

Ha felébred a vulkán – Nagyítás-fotógaléria

Nem nyugszik a mély. Múlt héten új sziget született Japán partjainál, Indonéziában pedig a Sinabung vulkán eregeti füstjét hetek óta. Amennyire veszélyes, épp annyira gyönyörű is lehet, amikor egy szunnyadó tűzhányó felébred álmából. Néhány látványos fotó az elmúlt évekből.

hvg.hu Nagyítás

Fiatalok találkozása André Kertésszel - Nagyítás-fotógaléria

''Young Kertesz & Young Hungarians'' - tizenöt kortárs fényképész munkája mellett André Kertész képeiből nyílt kiállítás az athéni Long Room galériában, melyet a szigetbecsi André Kertész Fotómúzeum és Emlékház tulajdonában álló anyag egy részéből, illetve a RANDOM, azaz a kortárs fotóművészeket összefogó szervezet tagjainak képeiből válogattak. A ''szubjektív történelem'' témában kiállított fotográfiák André Kertész mellett Bíró Eszter, Floszmann Attila, Fiala de Gábor, Galyasi Géza Attila, Hermann Gábor, Hirling Bálint, Kaulics Viola, Kolozsi Bea, Mucsy Szilvia, Rapi Mariann, Sprenc Balázs, Sárközi Péter, Szami, Vedres Ági és Zselinsky Miroslav jóvoltából láthatók. Képes összeállításunkban a bemutatott képekből válogattunk.

hvg.hu Nagyítás

Ünnepelje velünk a férfiakat! – Nagyítás-fotógaléria

A nemzetközi férfinapot először 1999-ben tartották meg Trinidad és Tobagóban, az ENSZ támogatásával. Az esemény ezt követően nagy elismertséget kapott a férfiaktól világszerte, például az Amerikai Egyesült Államokból, Európából, Afrikából, Ázsiából és a Karibi térségből. Magyarországon 2009-től szerveznek a nemzetközi férfinaphoz köthető rendezvényeket. A nemzetközi férfinap célja, hogy a fiúk és férfiak egészségére hívja fel a figyelmet és hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőséget. Ez egy olyan alkalom is, mely elítél minden a férfiak ellen szóló diszkriminációt, és hangsúlyozza az elért eredményeiket, a férfiak hozzájárulását a közösség, a család, a házasság és a gyerekekkel való törődésben, valamint elismeri a közösségben betöltött nélkülözhetetlen szerepüket.

hvg.hu Nagyítás

Ellehetetlenítik a józsefvárosi piacot – Nagyítás-fotógaléria

Rendőrök és árusok gyűltek össze a józsefvárosi piacnál, a MÁV részéről pedig közölték: behatolnak. Ez nem sikerült, de a MÁV képviselői bemehettek a piacot üzemeltető cég igazgatósági épületébe tárgyalni. Az álláspontok nem közeledtek, a MÁV képviselői ezért úgy döntöttek: ellehetetlenítik a piac működését, és lekapcsolják az áramot.