Tetszett a cikk?

Két pápa, ha találkozik; pusztító természet; katasztrófák, szegénység és lázadás; tiltakozók és merénylők; orrszarvú és papagáj; bukások és lebukások. A hvg.hu képszerkesztőinek válogatása a 2013 legérdekesebb képeiből a nagyvilágból.

Történelmi pillanat: két pápa egy időben, egy helyen. Jorge Mario Bergogliot 2013. március 13-án választották a római katolikus egyház vezetőjévé. Ferenc pápa XVI. Benedeket követte, aki februárban önként mondott le a pápai tisztségről. Ferenc az első jezsuita egyházfő, az első az amerikai kontinensről és egyben a déli félgömbről, valamint az első nem európai pápa III. Gergely óta. Ferenc pápa azonnal belopta magát mind a vallásos, mind a világi polgárok szívébe. A Time magazin 2013-ban az év emberének választotta.
©
Fatima Khatun csókolja meg másfél éves lányának homlokát, aki egy ritka betegségben Hydrocephalus-ban szenved. A téglagyárban dolgozó családnak nem volt pénze arra, hogy gyógykezelésre vigye egyetlen gyermekét. Végül nemzetközi összefogással a kislányon több életmentő műtétet hajtottak végre.
©
A szuperhold világítja meg a Megváltó Krisztus szobrát Rio de Janeiróban. A szuperhold jelenség akkor látható, amikor a Hold a legközelebb van a Földhöz.
©
Tüntető lány ad csókot a rendet biztosító rohamrendőrnek az észak-olaszországi Susában. A tüntetők az észak-olaszországi Torino és a franciaországi Lyon közötti, nagysebességű vonatok közlekedésére szolgáló vasúti pálya tervezett építése ellen tiltakoztak. Az olasz rendőrség később szexuális zaklatásért jelentette fel a lányt.
©
Tűzoltó ment ki egy kislányt a Santiago de Compostela mellett kisiklott vonatból. A balesetben közel nyolcvan utas vesztette életét Spanyolországban.
©
A szupertájfun túlélői vesznek részt egy vallásos körmeneten a Fülöp-szigetek keleti részén szeptember 18-án. A délkelet-ázsiai országon november 8-án söpört végig a trópusi szélvihar, amelynek csaknem hatezer halálos áldozata volt, és több mint ezren tűntek el a katasztrófa következtében.
©
A szupertájfun túlélője sétál romba dőlt házak között Tacloban közelében. Az ENSZ becslései szerint 1,9 millió ember veszítette el az otthonát a Haiyan tájfun miatt.
©
Indiai utcagyerek játszik az áradás után kiszáradt folyómederben Allahabad közelében.
©
Kisgyerek kapaszkodik egy áramvezetékbe a megáradt Gangesz fölött az indiai Allahabad közelében.
©
Önkéntes tűzoltó az erős szél miatt fogja a sisakját Ausztráliában, amikor már hetedik napja küzdenek a bozóttüzek ellen Sydney közelében.
©
Rohamrendőrök gumilövedékkel lőnek egy békés szándékkal közelítő tüntetőre Rio de Janeiróban. Júniusban országszerte tiltakoztak a brazilok a kormány rendkívül magas, a futballi világbajnoksággal kapcsolatos költekezései miatt.
©
Palesztin tüntető égő gumit dob izraeli rendőrök felé Ramallah város közelében.
©
Tűzszerész rohan fedezékbe miután 50 tonna kábítószert robbantott fel az iráni Teheránban.
©
Megmaradt értékeik után kutatnak a tornádó túlélői lerombolt házuk romja mellett Moore-ban, Oklahomában.
©
A Tahrír téren tüntető tömeg fölött húznak el helikopterek Egyiptomban.
©
Kurd harcos keres fedezéket a török határ közelében, Észak-Szíriában.
©
Szíriai lázadó fegyveres lő kormánypárti katonákra az aleppói reptérért vívott harcban. A közel két éve tartó polgárháború romba döntötte az országot, és több mint 70 ezer áldozatot követelt az ENSZ jelentése szerint.
©
A kamerák előtt fog pisztolyt egy merénylő Ahmed Doganra, a bolgár Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért elnökére, ám fegyvere nem sült el. A merénylőt a helyszínen lévő biztonsági emberek elfogták, Dogan sértetlenül úszta meg a merényletet.
©
Egy idős férfi rúg bele az ukrán Femen mozgalom félmeztelen aktivistájába, aki az iszlamisták ellen tüntetett a párizsi nagy mecset előtt.
©
Bevásárlók rejtőznek el pult mögött, miután fegyveresek hajtottak végre 59 ember életét követelő terrortámadást a zsúfolt ''Westgate'' bevásárlóközpontban, Nairobi egyik jómódú negyedében.
©
Figyelem!
A kép megtekintését kizárólag erős idegzetű, felnőtt látogatóinknak ajánljuk!
Tovább a fotóra...
Az amerikai kormány adatai szerint összesen 1429 embert öltek meg egy augusztusi gáztámadásban Szíriában, köztük 426 gyermeket. A közel két éve tartó polgárháború romba döntötte az országot és több mint 70 ezer áldozatot követelt az ENSZ jelentése szerint.
©
A heves esőzések miatt megáradt Gave de Pau folyó Franciaországban.
©
Tizenkilenc órás munka után szeptemberben újra felállították az oldalára dőlt Costa Concordia óceánjárót az olaszországi Giglio szigeténél. A Costa Concordia 2012. január 13-án éjjel feneklett meg, amikor a toszkán partok közelében fekvő Giglio szigeténél sziklának ütközött, majd az oldalára fordult. A szerencsétlenség következtében 32 ember – köztük a hajón zenészként dolgozó magyar Fehér Sándor vesztette életét.
©
Tüntetők kezdenek menekülésnek miután török rohamrendőrök könnygázzal árasztották el a Taksim teret júniusban. Egy park védelmébe szervezett tüntetéssel kezdődött, majd a kormány és a szekuláris állam felszámolását célzó intézkedésekkel szembeni tiltakozásokba átcsapó zavargásoknak több halálos áldozata és több ezer sebesültje volt Isztambulban.
©
Hárman meghaltak, és több mint százan megsérültek, amikor terroristák bombát robbantottak a bostoni maraton célja melletti merényletben. A szemtanúk szerint többeket a törmelék talált el, de volt olyan ember is, akinek a lábát leszakította a robbanás.
©
Veszélyeztetett fekete orrszarvút szállítanak át egy rezervátumba Kenyában.
©
Illegálisan befogott indiai papagájt etetnek kézből Dimapur városban, Indiában.
©
Silvio Berlusconi, Olaszország korábbi minisztere gesztikulál a római Parlamentben. A La Repubblica szerint a 'depresszió és eufória között ingadozó' Berlusconit már csak labdarúgócsapata, a Milan győzelmei vigasztalják. Valamint az a remény, hogy ha megbukik a kormány, 2015-ben még visszatérhet a hatalomba.
©
A görög Arany Hajnal párt alapítóját és vezetőjét, az 56 éves Nikosz Mihaloliakoszt és több képviselőtársát egy nagyszabású rendőri razzia eredményeképpen vették őrizetbe. A politikusokat Pavlosz Füsszasz antifasiszta rapper meggyilkolásában való részvétellel gyanúsítják. Ennél nagyobb feladat lesz a kormánynak a párt rendőrségi és hadseregbeli kapcsolatainak felgöngyölítése: egy görög katonatiszt szerint az Arany Hajnal hívei egészen a főtiszti karig beépültek a fegyveres erőkbe.
©
Barack Obama gyerekekkel játszik egy Georgia állami iskolában. Az amerikai elnök elismerte: miközben nagyon szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy a titkosszolgálatok mit tehetnek az országon belül, Edward Snowden, az NSA volt informatikusának kiszivárogtatásai nyomán egy sor kérdés merült fel. A The Wall Street Journal című amerikai napilap amerikai illetékesekre hivatkozva azt írta meg, hogy az NSA nyáron hagyta abba Angela Merkel német kancellár és több más vezető külföldi politikus telefonjának a lehallgatását, miután tudomást szerzett róla a Fehér Ház is. A lap azt írta, hogy az NSA mintegy 35 külföldi vezető politikus telefonbeszélgetéseit figyelte.
©
Gerald Ford volt amerikai elnök szobra előtt halad el egy őr az Egyesült Államokban. Októberben 16 napon át tartotta bénultságban a kevésbé fontos közintézményeket a demokraták és republikánusok kompromisszumképtelensége.
©
Katonák köszöntik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt a védelmi minisztérium előtt Phenjanban.
©
Izraeli katona alszik egy lövészárokban a Golán-fennsíkon egy hadgyakorlat során.
©
Halász igyekszik portékájával a piacra Mogadishuban. Az elmúlt két évtized vérzivatara után viszonylagos béke köszöntött be Szomáliában.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!