Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lehet gyermekkori álom, melyhez jár szolgálati kocsi, céges munkaruha, tekintélyt parancsoló érkezés, megannyi kedves ''köszönöm''. Meg lehet meló dudáló és idegeskedő autósokkal, rengeteg erőfeszítéssel, olykor veszélyes munkakörnyezettel. Megnéztük: a kukások nem éppen nyugodt munkájához mindenképpen jó kondi és nagyfokú tűrőképesség szükséges. Bár a pontos összeget senki nem árulta el, a közhiedelemmel ellentétben a kiemelkedően jól fizető munkáktól a kukásoké igen távol áll. A Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. Ecseri úti telepéről indulva követtük a háztartási, illetve a szelektív szemét elszállítását.

Hajnali fél öt, lassan gyülekeznek a munkatársak.
©
A szükséges papírok tárolója. Jelenléti ív, illetve a járatokhoz szükséges iratok vannak itt.
©
A reggeli szonda minden járaton elmaradhatatlan, nemcsak a sofőr, hanem a hátul tevékenykedő rakodók (''dobálósok'') számára is. Bár manapság nagyon ritkán fordul elő iszogatás, akit rajtakapnak, elbúcsúzhat munkájától.
©
Némi adminisztráció és kávé után öt óra körül indul a járat.
©
A kocsit mindenki maga takarítja, szemetelt, elhanyagolt autóval nehéz találkozni.
©
©
Van, ahol várják a háztartási hulladékot szállító autókat, így az edény rögtön visszakerül az utcákról...
©
... máshová pedig kulcsot kapnak, hogy kihúzhassák a kukákat.
©
Az autóforgalom akadályozásának elkerülése végett a nagyobb és fontosabb belvárosi utakat a környező utcákkal együtt legkésőbb hét óráig igyekeznek leszedni; egyes területekre pedig érdemes adott időben érkezni: nyolc előtt picivel például áruszállítás miatt, tizenöt perccel később viszont a parkoló autók miatt nehéz behajtani.
©
Remek példa erre a Baross utca végénél találató szervízút Dobozi utca - Lujza utca által határolt területe (képünkön) az Orczy tér mellett: a keskeny szervízúton amúgy is nehezen közlekedő kukásautónak a parkoló járművekkel is küzdenie kell. Gyakran két centin múlik a behajtás, így ezt az útszakaszt néha tolatva kénytelenek megközelíteni. Mindezek ellenére nagyon ritkán kell betétlapot kitölteniük.
©
©
©
A vezető harmadik szeme. A forgalom mellett folyamatos a tükör figyelése, emellett a kollégák munkáját is követni kell. Utóbbira szolgál a hátsó kamera. Ha hátul probléma van, gombbal is jelezhetnek.
©
A fél éve indult szelektív program makettkukái. A házakhoz kihelyezett, papírt és műanyagot befogadó edényeket külön autó gyűjti, az ezekben elhelyezett hulladékok pedig - az általános vélekedésekkel ellentétben - valóban külön telepen kötnek ki, ahol szétválogatás után újrahasznosítják a menthetőt.
©
Nem ritka a találkozás: gyakran futottunk bele más utcákat szedő autókba. A kétirányú utcákat két körrel szedik. A baleseteket, illetve a forgalom akadályozását elkerülendő, nincs rohangálás az úttesten.
©
Menet közben is akad pihenő
©
Ha gyorsan megy a munka, tíz-fél tizenegy körül már az újrahasznosító műnél járnak, ahol kiürítik az autókat. Utána némi takarítás következik, majd indulás vissza a telepre.
©
Fél Budapest szemete a Pusztazámor melletti hulladéklerakóba kerül
©
A hulladéklerakót egy korábbi homokbánya 30 méter mély bányagödrében 1996-ban alakították ki.
©
Sirályok köröznek a frissen lerakott szemét fölött
©
A 12 hektáros terület mintegy 3 millió köbméter hulladék befogadására alkalmas
©
Őzek szaladnak fel az egyik rekultivált szemétdombon
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Ez volt 2013: Az év képei a világból - Nagyítás-fotógaléria

Két pápa, ha találkozik; pusztító természet; katasztrófák, szegénység és lázadás; tiltakozók és merénylők; orrszarvú és papagáj; bukások és lebukások. A hvg.hu képszerkesztőinek válogatása a 2013 legérdekesebb képeiből a nagyvilágból.

Nagyítás

Budapest Looks a kifutó mögött – Nagyítás-fotógaléria

Óriási sikerrel zárult a legjobb hazai tervezők ruháit felvonultató "Budapest Essential Looks" elnevezésű bemutató, melyet első alkalommal rendeztek meg a Nyugati pályaudvar melletti Eiffel téren. A külföldi divateseményekhez hasonlóan nálunk is hatalmas készülődés előzte meg a hétvégi programsorozat indulását: a nemzetközi bemutatókon is fellépő modelleken fodrászok, sminkesek és stylistok tömkelege dolgozott órákon keresztül, hogy a kifutón mindenki a lehető legjobb formáját hozhassa.

hvg.hu Nagyítás

Ünnepelje velünk a férfiakat! – Nagyítás-fotógaléria

A nemzetközi férfinapot először 1999-ben tartották meg Trinidad és Tobagóban, az ENSZ támogatásával. Az esemény ezt követően nagy elismertséget kapott a férfiaktól világszerte, például az Amerikai Egyesült Államokból, Európából, Afrikából, Ázsiából és a Karibi térségből. Magyarországon 2009-től szerveznek a nemzetközi férfinaphoz köthető rendezvényeket. A nemzetközi férfinap célja, hogy a fiúk és férfiak egészségére hívja fel a figyelmet és hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőséget. Ez egy olyan alkalom is, mely elítél minden a férfiak ellen szóló diszkriminációt, és hangsúlyozza az elért eredményeiket, a férfiak hozzájárulását a közösség, a család, a házasság és a gyerekekkel való törődésben, valamint elismeri a közösségben betöltött nélkülözhetetlen szerepüket.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Homokzsák és trafikmutyi: Nagyítás az év képeiből

Földbe áll a Sólyom Airways, igazoltatják a hajléktalanokat, Horthy-szobrot avatnak, repülnek a homokzsákok és falra kerül a trafikmutyi: 2013 képekben, ahogy azt a hvg.hu fotóriporterei látták.

Iliás Katalin (szerkesztő) Nagyítás

Ha felébred a vulkán – Nagyítás-fotógaléria

Nem nyugszik a mély. Múlt héten új sziget született Japán partjainál, Indonéziában pedig a Sinabung vulkán eregeti füstjét hetek óta. Amennyire veszélyes, épp annyira gyönyörű is lehet, amikor egy szunnyadó tűzhányó felébred álmából. Néhány látványos fotó az elmúlt évekből.

hvg.hu Nagyítás

Az utolsó közös fotó – Nagyítás-fotógaléria

Nincs nehezebb és szomorúbb pillanat egy gazdi életében, mint amikor végleg búcsút kell vennie hűséges barátjától. Sarah Beth a ''Joy Session'' című fotósorozatában elaltatás előtt álló idős, beteg kutyák és gazdáik utolsó pillanatait örökíti meg. A ''Joy Session'' ötletét egy 2009-es fotózás adta Sarah-nak: nem sokkal karácsony előtt fényképezte a végstádiumban fekvő Joant, aki betegsége miatt nehezen mozdult ki lakásából, mindennapjait pedig egy fekete labrador, Joy segítette. Joy volt a beteg hölgy legjobb barátja, több alkalommal mentette meg gazdája életét. Sarah-t – Joan betegségének tudatában – nagyon meglepte a nő boldogsága, melyet kutyájának köszönhetett, akit Isten ajándékának tekintett. Ahogy Joan lakásán beszélgettek, Sarah érezhette a kutya és gazdája közötti bensőséges, szeretetteljes kapcsolatot, és anélkül, hogy tudatosodott volna benne, megszületett a fotósorozat gondolata: kutyákat és gazdájukat fényképezni, a halál árnyékában.