Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elhunyt Jancsó Miklós, az egyik legismertebb magyar filmrendező, Ferenc pápa Superman és graffiti lett egyben, tüntettek a paksi bővítés ellen, és elkezdődött a ló éve, amely a jóslatok szerint csupa jót tartogat. A hét eseményei képekben.

Pénteken 93 éves korában elhunyt Jancsó Miklós, az egyik legismertebb magyar filmrendező. Eredetileg jogász végzettségű volt, 1946-ban költözött Budapestre, beiratkozott a Filmművészeti Főiskolára, ahol 1951-ben rendező szakos diplomát szerzett. Az ötvenes években híradófilmek készítésével kezdte pályáját, 1958-ban pedig megrendezte első saját játékfilmjét, A harangok Rómába mentek címmel. A Szegénylegények (1965) volt az első, amelyre felfigyeltek a külföldi kritikusok, kirobbanó nemzetközi sikert aratott, Cannes-ban is bemutatták, s ettől kezdve emlegetik Jancsót egy szinten a kor nagy rendezőivel, Fellinivel, Antonionival és Bergmannal.
©
Greenpeace-aktivisták hatalmas atomjellé változtatták csütörtök reggel a Clark Ádám téri körforgalom közepén található virágágyást, felhívva a figyelmet "a környezetvédelmi és gazdasági szempontból is elfogadhatatlan" paksi bővítés folyamataira, illetve annak megállítására.
©
Pénteken délután fél egykor 314 forint fölé emelkedett az euró árfolyama azt követően, hogy reggel Matolcsy György jegybankelnök és Orbán Viktor és a magyar gazdaságpolitikai élet több szereplője is megszólalt a monetáris politikával kapcsolatban, de a forint szempontjából semmi megnyugtatót nem mondtak. (képünkön a csütörtöki forinthelyzet)
©
Kijev, Ukrajna - ellenzéki tüntető fogyasztja el ebédjét egy barikád mögött ülve. Viktor Janukovics ukrán elnök pénteken aláírta a kormánypárti képviselők által megszavazott amnesztiatörvényt, amelyet azonban ellenzéki oldalon elutasítanak. Az amnesztiatörvény elfogadott változata a békés tiltakozók büntetőjogi felelősségre vonás alóli mentességének előfeltételéül szabja, hogy a tüntetők tegyék szabaddá az általuk elfoglalt hivatali épületeket. Ukrán ellenzéki vezetők ezt még a törvény megszavazásának napján, szerdán elfogadhatatlannak nevezték, és a tüntetések folytatására szólították fel híveiket.
©
Látogatók a berlini holokauszt-emlékmű hófödte betontömbjei között a holokauszt nemzetközi emléknapján, 2014. január 27-én.
©
Szentpétervár, Oroszország - utasok sziluettje egy busz párás üvege mögött. Szentpéterváron a héten a hőmérséklet -17 fok alá esett, amelyet szakértők szerint a magas páratartalom és a heves szél hatására akár - 26 foknak is érzékelhetett a lakosság.
©
A szuperpápa Róma egyik utcáján, a Vatikánhoz közel tűnt fel a minap: az olasz graffitiművész, Maupal ökölbe szorított kézzel, Supermanre emlékeztetve ábrázolja Ferenc pápát, akit 2013-ban az év legjobban öltözött férfijává választották.
©
Hongkong, Kína: Két forgalomfelügyelő posztol egy élőbaromfi nagykereskedelmi piac előtt. A héten ismét felütötte fejét Kínában a madárinfluenza. Hongkongban már kedden döntöttek csaknem 20 ezer csirke kényszervágásáról és 21 napra felfüggesztették a friss baromfi behozatalát a szomszédos dél-kínai Kuangtung tartományból, miután egy szállítmányban vírushordozókra leltek. A nagybani állatpiac fertőtlenítéséről is intézkedtek.
©
Mumbai, India - A Davúdi Bohra muzulmán közösség hívei vesznek részt egy az új spirtuális vezetőt, Sziedna Mufaddal Szaifuddint támogató felvonuláson. Az előző szellemi vezető, Sziedna Mohamed Burhanuddinntó 102 évesen hunyt el.
©
Aleppó, Szíria - férfi javítja az elektromos vezetékeket Aleppóban. A héten a szíriai légierő újabb légi csapásokat mért az ország második legnagyobb városára.
©
Jombang, Indonézia - A heves esőzések okozta földcsuszamlásban öt ember meghalt, és tíz rekedt az összedőlt házak romjai alatt kedden az indonéziai Kelet-Jáva tartományban. A sárlavina 15 házra zúdult, és öt közülük összeroskadt. A mentőalakulatokat rendőrök, katonák és önkéntesek segítik a romok alatt rekedt falubeliek kiszabadításában. Indonéziában napok óta esik az eső, ami sok helyütt földcsuszamlásokhoz és többtucatnyi ember halálához vezetett.
©
Mumbai, India - egy nyomornegyed lakosai néznek ki egy bezárt bolt ajtaján.
©
A 2014-es téli olimpiának otthont adó Szocsi tengerpartja.
©
Kabul, Afganisztán - lakosok sétálnak a Shuhada tó partján. Pokolgépes merényletben meghalt egy autóbusz hat civil utasa, további 13 pedig megsebesült a dél-afganisztáni Hilmend tartományban a hét elején. Tavaly több mint 2500 afgán civil halt meg, több mint 5000 pedig megsebesült a tálibok merényleteiben az ENSZ afganisztáni missziójának adatai szerint.
©
Lerwick, Egyesült Királyság - "vikingek" az éves hagyományos Up Helly Aa ünnepen a Shetland-szigeteken. Az 1800-as évek elejétől január utolsó keddjein megtartott Up Helly Aa, azaz a viking tűzfesztivál során elégetik egy viking gálya másolatát, fáklyákkal vonulnak fel, majd végül vad mulatozásba fognak a résztvevők a skóciai Shetland-szigetek székvárosában.
©
Barcelona, Spanyolország - Txell Miras egyik modellje a 2014-2015-ös őszi-téli kollekció bemutatóján.
©
Újdelhi, India - életkép
©
Masserberg, Németország - téli sportok szerelmesei a hóval borított Türingiai-erdőben.
©
Manila, Fülöp-szigetek - kínai filippínó imádkozik a kínai holdújév alkalmából. Pénteken kezdődött a tűz-ló éve.
©