Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nemrég adták át a felújított Ferenciek terét, ami a napi rohanásban felfogott elmosódott képen túl sokkal többet is képes adni, ha elmélyedünk benne. Itt lehetett egykor Mátyás király vadaskertje, az Egyetemi Könyvtár előcsarnokát ravatalozásra is használták, és ide csempészték az első alkotmányos miniszterelnökünk holttestét az éj leple alatt. Mi maradt ebből? A felújítás eredménye a környékbeliek szerint szép, de a minősége silány.

Egyes történelmi források szerint a téren lehetett Mátyás király vadaskertje, és kerti lakja is. Itt most az a Ferences Templom áll, ami leégett a török megszállás alatt, 1541-ben pedig dzsámivá alakult. A ferencesektől akkor a templomukat és a kolostorukat is elvették, ezért kénytelenek voltak titokban működni tovább egy eldugott kolostorban.
©
Felújított sávok
©
Kőhalom jelzi, hogy még nincs egészen kész a Ferenciek tere
©
Eklektika
©
Megváltozott forgalom
©
©
Az ELTE Egyetemi Könyvtár olvasóterme
©
A Párizsi udvar kupolája
©
A Kárpátia étterem egyik terme. Az étterem 1877 óta működik ezen a helyen, akkoriban sokszor a Ferences templomig nyújtózott az asztalra várók sora.
©
Egy eldugott udvarban található egy zipzárüzlet, ami 54 éve működik ugyanazon a helyen. Állítólag itt húsz éve semmi nem változott a válságot leszámítva.
©
Zárt ületek a Párizsi udvarban
©
Klasszikus hely a Centrál Kávéház, amely az irodalmi élet egyik legfontosabb központja volt
©
Kevés a zöld
©
Olykor sűrű a forgalom az átkelőknél
©
©
Az új aluljáró
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Titkos lépcsőházak nyomában Budapesten - Nagyítás-fotógaléria

Budapest tele van szebbnél szebb lépcsőházakkal, kertekkel és udvarokkal, amelyek olykor meglepő történeteket őriznek. Hol volt Törőcsik Mari születésnapja? Kik bújkáltak a Pozsonyi úti tetőtéri garzonokban? Melyik házat becézik dugattyúsnak? Hol szeretnek filmeket és reklámokat forgatni? Körkép.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Kórházon kívül: ilyen a szülés otthon - Nagyítás-fotógaléria

Éva és Péter első gyermeke, egy most hároméves kisfiú, kórházban született. Az otthonszülés szabályozásáról szóló 2011 májusától hatályos jogszabály adta lehetőséggel élve úgy döntöttek, második gyermeküket saját otthonukban szeretnék világra hozni: a szabályozás szerint a szülés levezetőjének működési engedéllyel kell rendelkeznie, amelyet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ad ki.

hvg.hu Nagyítás

Karnevál a világ körül - Nagyítás-fotógaléria

Minden nép igyekszik valamilyen módon - általában rémisztő álarc mögé rejtőzve vagy egy furcsa maskarába bújva - elűzni a telet. Úgy tűnik, nálunk idén a tél elmaradt, de azért megnézzük milyen a karneváli hangulat a világban.

hvg.hu Nagyítás

Budapest leghangulatosabb kávézói - Nagyítás-fotógaléria

Mi kell ahhoz, hogy egy kávézóban ne csak jót kapjunk, de otthonosan is érezzük magunkat benne? Szakadt plüssmackók, egy hatalmas, élő papagáj, a nagyi szabóollója, egy halom bakelitlemez, vagy egy adag zavarba ejtő profizmus? Szubjektív őszi körképünkben nem a legjobb kávét, hanem a legjobb hangulatú kávézókat kerestük Budapesten.

Iliás Katalin (szerkesztő) Nagyítás

Ez is Szocsi volt - Nagyítás-fotógaléria

Az olimpia a heroikus küzdelmek, a nagy bukások és a nagy győzelmek színtere. Többévnyi kemény munka veszhet kárba egyetlen pillanat alatt, de egy tökéletesen kivitelezett mozdulat a sportpályafutása csúcsára repíthet valakit… de azért vannak kevésbé magasztos, és éppen ezért sokkal emberibb pillanatok is. Ez is Szocsi volt.

hvg.hu Nagyítás

Intim magány a budapesti zöldben - Nagyítás-fotógaléria

Kevés lehetőségünk van, ha Budapesten zöldhöz szeretnénk jutni, főleg, ha némi intimitást is igénylünk hozzá. A Margitsziget-Kopaszi-gát-Normafa alkotta háromszög az első tavaszi napon bedugul, és ez így is marad őszig. Ha nem akarjuk, hogy a pléden napoztatott végtagjainkon kutyák és babakocsikerekek gördüljenek keresztül, még mindig van megoldás.