Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fegyveresek zárták le a Krímbe vezető utakat, riadalom a városba látogató leopárd miatt, megindultak a mohácsi busók - képes válogatásunk a hét fontosabb eseményeiből.

Balaklava, Ukrajna: orosz katonák és ortodox papok a városban. Egyre egyértelműbb, hogy a Krím-félsziget el kíván szakadni Ukrajnától, Oroszország pedig katonai erővel is segíti ezt a törekvést. Putyin megkapta a felhatalmazást a parlamenttől, most már hivatalosan is bevetheti a hadsereget Ukrajnában. A Nyugat szörnyülködik, de az EU-s külügyminiszterek leghamarabb hétfőn tárgyalnak. Közben Oroszpárti tüntetések kezdődtek a keleti Donyeckben is. Viktor Janukovics továbbra is Ukrajna elnökének tartja magát.
©
Bécsi Állami Operaház, Ausztria: elsőbálozók az 58. bécsi Operabálon. Az idei esemény díszvendége Kim Kardashian amerikai celeb és Ivian Sarcos, a 2011-es Miss World venezuelai győztese, akik Richard Lugner osztrák építési vállalkozó meghívására érkeztek.
©
Jeruzsálem: Izraelbe látogatott Angela Merkel, ahol Benjamin Netanjahuval találkozott: a német kancellár arcára az izraeli miniszterelnök mutatóujjának árnyéka vetült szerencsétlenül, jellegzetes bajszot formálva ezzel.
©
Szocsi, Oroszország: kabalák a téli olimpia záróünnepségén
©
Budapest: több mint száz évvel ezelőtt adott otthont a Nyugati tér melletti palota a Pesti Hírlap szerkesztőségének, ahova nem kisebb nevek publikáltak, mint Jókai Mór, Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Gárdonyi Géza, Heltai Jenő, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond és - a házban is egy ideig lakó - Mikszáth Kálmán. Most egy év építkezés után környezetbarát irodaház épült a Bajcsy-Zsilinszky úti saroktelken, ahol csak a homlokzat emlékeztet a legendás szerkesztőségre és kiadóhivatalra. Belül több szinttel magasabbra helyezték a gangot lefedő üvegtetőt, de a híres főudvari, Gustav Eiffel irodája által tervezet öntöttvas oszlopokat és az azokat díszítő unikornisokat meghagyták és felújították.
©
Budapest: Kalmár Attila, Balássy Szilvia és Feledi János ''A Hattyú'' című táncdarab bemutatóján a Nemzeti Táncszínházban
©
Észak-Izrael: az Izraeli Védelmi Erők (IDF) katonáinak hadgyakorlata, ahol a Hezbollah libanoni síita mozgalom elleni esetleges összecsapásokra készülnek fel.
©
Akácerdő Debrecen határában. A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának állásfoglalása szerint az akác terjedése és élőhely-átalakító hatása veszélyezteti a természetes életközösségek fennmaradását, ám teljes kiirtása a gazdasági haszna miatt nem kívánatos, és a gyakorlatban nem is lehetséges. Az Észak-Amerikából származó akác jelenleg a magyarországi erdőterület 24 százalékát, mintegy 463 ezer hektárt foglal el. A faj a XIX. század végén terjedt el, elsősorban az alföldfásítási program révén, azóta területe folyamatosan növekedett.
©
Busók a mohácsi busójárás első napján. A ''Maszkot ölt apraja-nagyja'' című farsangi készülődéssel hat napon át minden eddiginél több, 1100 jelmezes űzi a telet a Duna-parti városban.
©
Herat, Afganisztán: férfiak várakozása a választási regisztrációs központ előtt
©
Caracas, Venezuela: tüntetők készülődése a belvárosban. A hetek óta tartó összecsapásokban a jórészt diákokból álló tüntetők Nicolás Maduro elnök lemondását követelik, s a baloldali populista államfőt és rendszerét teszik felelőssé azért, hogy elszabadult a bűnözés, az infláció meghaladja az 56 százalékot, és alapvető termékekből – egyebek mellett vécépapírból, étolajból és kukoricalisztből – is hiány van az amúgy a világ legnagyobb ismert olajkészleteivel rendelkező Venezuelában. Korábbi beszámolók alapján az ellenzékiek szerint a hatóságok erőszakkal próbálják elfojtani a tiltakozást, s a nemzeti gárda és a collectivos néven ismert radikális kormánypárti fegyveres csoportok tagjai több alkalommal rálőttek a demonstrálókra.
©
Kijev, Ukrajna: virágok a Függetlenség terén.
©
Ukrajna: péntek délelőtt fegyveresek zárták le a Krímbe vezető utakat, blokád alá vonták a szevasztopoli és a szimferopoli repülőteret, a balaklavai kikötőben pedig orosz hadihajó zárta el a tenger felé vezető kijáratot. A térségbe orosz helikopterek érkeztek, Ukrajna az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kérte. Viktor Janukovics exelnök beszédében elmondta: nem adja fel a harcot, nem mond le, nem tekinti legitimnek az új kormányt, és szerinte a Nyugat becsapta őt, mert nem garantálták az ellenzékkel kötött megállapodást.
©
Rio de Janeiro, Brazília: a helyi rendőrség tervezett páncélzata, amelyet olyan eseményeken vethetnék be, mint például a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság.
©
Bangkok, Thaiföld: a helyi biztonsági alakulatok kommandós egységének terrorizmusellenes gyakorlatozása
©
Meerut, India: a közeli vadonból elkóborolt leopárd tartotta rettegésben a város lakóit; a pánik okozta tülekedésekben többen megsérültek.
©
Kabul, Afganisztán: a madárpiac egyik árusának portékái
©
Hahót: 2 méter mély, közel 10 méter hosszú és bő 2 méter széles hasadék keletkezett a Zala megyei község határának szántóföldjén. A felázott talaj meglazulását és kimosódását a napok óta tartó esőzés okozhatta.
©
Budapest: kőszobrok a Római-parton. Ez a fajta szobrászkodás ''gravity glue'' néven vált ismertté, egy fiatal kanadai művésznek, Mike Grabnak köszönhetően. A gravitáció segítségével ''összeragasztott'' alkotáokat Kánya Tamás óbudai lakos hobbiból építi.
©
Csongking, Kína: munkás az erjedő csilipaprikát tartalmazó agyagedények közt. A fűszer az egyik közkedvelt helyi étkezési formához, a ''hotpothoz'' szükséges.
©
Wuppertal, Németország: anyja hasán pihenő újszülött bonobó a város állatkertjében
©
Rio de Janeiro, Brazília: Rafael Nadal öröme a férfi egyéni elődöntő győzelme után
©
Muscat, Omán: résztvevő a ''Tour of Oman'' kerékpárverseny hatodik, egyben utolsó szakaszán al-Sifa és Matrah Corniche között.
©
Franciaország: leszállás előtt a nizzai reptéren
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Utoljára láthatja a szellemtanyává vált Vidám Parkot – Nagyítás-fotógaléria

Ősszel végleg bezárt a városligeti Vidám Park, februártól az üzemeltetési feladatokat a Fővárosi Állat- és Növénykert veszi majd át. Az egykori játékok közül a műemlék jellegűeket megtartják, tehát marad a Hullámvasút, a Mesecsónak, a Barlangvasút, vagy a régi körhinta, a többit azonban rövidesen elbontják. Fotóriporterünk, Fazekas István utoljára körbejárta az egykori nyári slágerhelyszínt, és nyomasztó látvány fogadta. Nézzék meg jól képeit, mert utoljára látták a Vidám Parkot.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Kórházon kívül: ilyen a szülés otthon - Nagyítás-fotógaléria

Éva és Péter első gyermeke, egy most hároméves kisfiú, kórházban született. Az otthonszülés szabályozásáról szóló 2011 májusától hatályos jogszabály adta lehetőséggel élve úgy döntöttek, második gyermeküket saját otthonukban szeretnék világra hozni: a szabályozás szerint a szülés levezetőjének működési engedéllyel kell rendelkeznie, amelyet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ad ki.

hvg.hu Nagyítás

A pucér modell: Kate Moss 40 éves – Nagyítás-fotógaléria

Január 16-án ünnepli 40. születésnapját Kate Moss. De vajon rémálom-e ez a nők által rettegett kor számára? Nem valószínű, ő ugyanis még mindig a világ egyik legjobban kereső modellje, úgy is, hogy anti-szupermodellként vonult be a divattörténelembe 17 éves korában – félmeztelenül.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Az én kertem, az én álmom – Nagyítás-fotógaléria

Nagy sikerrel – és remek fotókkal – zárult a ''Garden Photographer of the Year'' címmel kiírt fotópályázat, mely profi és amatőr kategóriában egyaránt nyitott mindenki előtt, a nyolc kategórián kívül pedig külön verseny várja a tizenhatodik életévüket még be nem töltött fotósokat. Nézze meg 31 képes válogatásunkat az idei alkotásokból.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

''Ez tényleg Európa?'' - újabb mélypont a kijevi tüntetésen - Nagyítás-fotógaléria

Szerdán végzetes fordulatot vettek az események, 5 tüntető is belehalt a küzdelmekbe, közülük négyet lelőttek, és több mint háromszáz sérültje is van a zavargásoknak. Az összecsapások csütörtök hajnalban is folytatódtak, a radikális tüntetők szétverték egyebek mellett egy rádió-televíziós társaság irodáit. Az ukrán belügyminisztérium csütörtök délután azt közölte, hogy szerintük megrendezték a tüntetők halálát. A halottak közül kettő külföldi volt – egy örmény és egy fehérorosz állampolgár – közölte a minisztérium szóvivője. A nyomozás egyelőre annyit derített ki, hogy a halálos lövéseket nem szolgálati fegyverekből adták le, ráadásul a rohamrendőrök nem is használnak lőfegyvert a bevetéseken. Szerdán lépett életbe egy január 16-án sebtében elfogadott törvény, ami a tüntetők jogait erősen korlátozó fellépést is megenged a rendőröknek. Bár csütörtökön tűzszünetet kötöttek a szembenálló felek, semmi sem utal arra, hogy megnyugodnának a kedélyek. A zavargások vidéki városokra terjedtek át, és nagy felháborodást keltett egy ellenzéki aktivista kínzásáról szóló videó is. Képes összefoglalónk.

Iliás Katalin (szerkesztő) Nagyítás

Ez is Szocsi volt - Nagyítás-fotógaléria

Az olimpia a heroikus küzdelmek, a nagy bukások és a nagy győzelmek színtere. Többévnyi kemény munka veszhet kárba egyetlen pillanat alatt, de egy tökéletesen kivitelezett mozdulat a sportpályafutása csúcsára repíthet valakit… de azért vannak kevésbé magasztos, és éppen ezért sokkal emberibb pillanatok is. Ez is Szocsi volt.

hvg.hu Nagyítás

Karnevál a világ körül - Nagyítás-fotógaléria

Minden nép igyekszik valamilyen módon - általában rémisztő álarc mögé rejtőzve vagy egy furcsa maskarába bújva - elűzni a telet. Úgy tűnik, nálunk idén a tél elmaradt, de azért megnézzük milyen a karneváli hangulat a világban.

hvg.hu Nagyítás

Titkos lépcsőházak nyomában Budapesten - Nagyítás-fotógaléria

Budapest tele van szebbnél szebb lépcsőházakkal, kertekkel és udvarokkal, amelyek olykor meglepő történeteket őriznek. Hol volt Törőcsik Mari születésnapja? Kik bújkáltak a Pozsonyi úti tetőtéri garzonokban? Melyik házat becézik dugattyúsnak? Hol szeretnek filmeket és reklámokat forgatni? Körkép.

hvg.hu Nagyítás

Nézzen szét a Ferenciek terén - Nagyítás-fotógaléria

Nemrég adták át a felújított Ferenciek terét, ami a napi rohanásban felfogott elmosódott képen túl sokkal többet is képes adni, ha elmélyedünk benne. Itt lehetett egykor Mátyás király vadaskertje, az Egyetemi Könyvtár előcsarnokát ravatalozásra is használták, és ide csempészték az első alkotmányos miniszterelnökünk holttestét az éj leple alatt. Mi maradt ebből? A felújítás eredménye a környékbeliek szerint szép, de a minősége silány.

hvg.hu Nagyítás

Törékeny béke és épülő barikádok Kijevben - Nagyítás-fotógaléria

Kedd óta folyik a vér Kijevben, egyre több a halott és a sebesült, de az áldozatok számáról eltérő adatokat közölnek a források. Az viszont biztos, hogy csütörtökön nagyon sok embert lőttek agyon az utcán, állítólag mesterlövészek nyitottak tüzet rájuk. Az uniós külügyminiszterek úgy döntöttek, hogy megbüntetik az ukrán erőszak felelőseit, egyelőre tárgyalásokon próbálnak megoldást találni: a francia, a német és a lengyel külügyminiszter mellett az orosz ombudsman is besegít. Csütörtök este a parlament megszavazta: nem lőnek a tüntetőkre. Péntekre virradóra nem történt újabb összecsapás a Majdanon.