Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megújult a Kossuth tér, leleplezték Columbo hadnagy szobrát, bontják a minésztériumot, készülnek a színek fesztiváljára - 25 képes válogatásunk a hét fontosabb eseményeiből.

Szocsi, Oroszország: az örmény paralimpikon, Mher Avanesyan érkezik a férfi alpesi sí - szlalom számában
©
Budapest: rendőrök kísérik Simon Gábor volt MSZP-s országgyűlési képviselőt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, miután szerdán előzetes letartóztatásáról döntöttek. Az MSZP volt elnökhelyettesét adócsalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják.
©
Putrajaya, Malajzia: megemlékezés a Malaysia Airlines áldozataira. Közben a szombaton eltűnt utasszállító után kutató egyik kínai műhold ''egy feltételezett tengeri becsapódási területet'' figyelt meg a Dél-kínai-tengeren – közölte a Sastind kínai védelmi ügynökség, amely három, aránylag nagy méretű tárgyról tett közzé felvételeket. A maláj hatóságok hétvégi végkövetkeztetése szerint a balesetet nem műszaki hiba, és nem valamelyik pilóta hibája okozta, hanem gépeltérítés.
©
Okuma, Fukushima: a 2011-es földrengésben és szökőárban súlyosan megsérült Fukusima-1-es atomerőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) japán áramszolgáltató munkatársai és a sajtó képviselői az erőmű területén, egy nappal a katasztrófa évfordulója előtt.
©
Siliguri, India: munkás a színek fesztiváljához használt úgynevezett ''gulal'' por szitálása közben. A Holi - más néven a színek fesztiválja - a hindu kultúra egyik legvidámabb ünnepe. A téli szezon utolsó teliholdjának napján az emberek illatos és színes porokkal szórják meg egymást, így köszöntve a tavaszt és biztosítva a bőséges termést az elkövetkezendő esztendőre, a nők pedig botokkal vesznek elégtételt a férfiakon a hindu mitológiában élő sérelmeikért. Ezen a napon fiatalok és idősek, gazdagok és szegények, nők és férfiak együtt ünnepelnek, és ha meg nem is szűnnek, de egy rövid időre elhalványulnak a társadalmi különbségek.
©
Pretoria, Dél-afrikai Köztársaság: Oscar Pistorius meghallgatásának hatodik napján. A hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó a hétfői tárgyaláson akkor lett rosszul, mikor ismertették Reeva Steenkamp boncolási jegyzőkönyvét, akinek meggyilkolásával vádolják. A vádlottak padján ülő Pistorius szinte folyamatosan a szemét törölgette, amikor pedig a törvényszéki orvos szakértő leírta, hogyan nézett ki a nő golyó által szétzúzott koponyája, összegörnyedt és elhányta magát.
©
Katmandu, Nepál: száműzetésben élő tibetiek letartóztatása a kínai uralom elleni tibeti felkelés 55. évfordulóján.
©
Manhattan, USA: ortodox zsidók gyülekeznek a Water Streeten, tiltakozásul az új sorozási törvény ellen. Az ultraortodoxok számára az új szabályozás legfájóbb változtatása, hogy nemcsak pénzügyi bírságra, hanem bűnügyi eljárásra is számíthatnak azok, akik a behívó ellenére nem jelennek meg a sorozóbizottság előtt.
©
Budapest: Rogán Antal és a szemközti házban lakó Fekete Géza szobrászművész a ''Columbo hadnagy kutyájával'' című szobor leleplezése közben. A városi legendák szerint a Columbót alakító Peter Falk leszármazottja Falk Miksának – kezdte megnyitó beszédét Rogán Antal. Az V. kerületi polgármester szerint szerethető szobrokra van szüksége Budapestnek, ez is lehet az oka, hogy nagyszüleink kedvenc, végletekig kekec nyomozója helyet kapott a belvárosi galériák utcájának elején.
©
Budapest: ilyen lett az új Kossuth tér, amelyet szombattól az autók helyett a gyalogosok és a kerékpárosok vehettek birtokba: az 55 ezer négyzetméternyi új térkőburkolat egyes részein a nyári melegben párásítóberendezések hűsítik a levegőt. Megújult és a végleges helyén áll József Attila szobra és a Rákóczi-emlékmű, a Kossuth-szoborcsoport főalakja már a helyére került, a következő hónap feladata a nyolc mellékalak elhelyezése lesz. A több mint 23 ezer négyzetméternyi zöldfelületből 11 ezer 800 négyzetmétert borít gyepszőnyeg, a parkosított részeken 133 fát és 92 ezer darab cserjét ültettek. Az építkezés során 50 ezer köbméter betont öntöttek be, a mélygarázs kialakításához 120 ezer köbméter földet mozgattak meg, a térrendezéssel még további 40 ezret.
©
Budapest: március 15-i ünnepség a Nemzeti Múzeum előtt
©
Altlandsberg, Németország: egy helyi kerékpárüzlet tulajdonosának, Pet Horstmann házának homlokzata. Az épületet összesen 210 használt kerékpár díszíti.
©
Budapest: Varga Mihály a Gazdasági Minisztérium épületének bontása közben. A hetvenes években épült csúf irodatömb területe a tervek szerint parkként hasznosul majd, biztosítva ezzel a környező budai völgyek szellőzését. Az épületet a tervek szerint júliusra teljesen elbontják, jövő érvre pedig a Millenárisig nyúló parkot alakítanak ki.
©
Hongkong, Kína: Csenghua-kori, baromfikkal és növényekkel díszített csésze a Sotheby's aukciósház kínálatában. Képünkön Nicolas Chow, a Sotheby's aukciósház ázsiai részlegének alelnöke, egyben a cég kínai kerámiákban és műtárgyakban illetékes nemzetközi vezetője látható, kezében pedig a becslések szerint 5,6 és 8,4 milliárd forintnak megfelelő kincs lapul.
©
Hávra, India: tűz után egy indiai festékgyárban. A balesetben senki sem sérült meg.
©
Namie, Japán: országszerte egyperces néma csenddel és imával emlékeztek a 2011. március 11-i földrengés és szökőár áldozataira. Beszédében a császár a japánok összetartásának fontosságát hangsúlyozta, a miniszterelnök pedig egy természeti csapásoknak ellenállni képes ország megteremtését ígérte. A katasztrófa után összesen 470 ezer embert telepítettek ki otthonából, közülük 267 ezren a mai napig ideiglenes lakhelyen élnek. Annak ellenére, hogy a kormány 25 ezer milliárd jent különített el az újjáépítés fedezésére, egyelőre csak a tervezett lakások nyolc százaléka készült el a természeti csapás által legsúlyosabban érintett három prefektúrában, Mijagiban, Ivatében és Fukusimában.
©
Salgótarján: virágzik a ''tikdöglesztő'', azaz a fekete kökörcsin a Boszorkánykő sziklái közt. Az egyébként gyógyhatású anyagokat is tartalmazó növény Magyarországon védettséget élvez, eszmei értéke 5000 forint.
©
London, Egyesült Királyság: Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter találkozója az Egyesült Államok londoni nagykövetének rezidenciáján. Lavrov elmondása szerint kollégája nem fenyegetőzött szankciókkal, országa pedig nem tervez katonai intervenciót Kelet-Ukrajnában.
©
Ukrajna: népünnepély Szevasztopolban a krími népszavazás ürügyén. Az Ukrajnához tartozó autonóm félsziget többségében orosz lakossága vasárnap nagy többséggel megszavazta az Oroszországhoz csatlakozást. A népszavazás eredményét egyedül Oroszország ismeri el.
©
Hannover, Németország: robotok rúdtánca az idei CeBit megnyitóján. A világ egyik legnagyobb számítástechnikai és távközlési szakvásárát idén március 10. és 14. között rendezték meg, fő témája pedig a digitális biztonság volt.
©
Bremerhaven, Németország: bemutatkozott a város állatkertjének medvebocsa. A 2013. december 16-án született kölyök eddig anyjával élt a jegesmedveházban, az érdeklődők most láthatták először.
©
Budapest: tiltakozók jelentek meg a pesti Vigadónál, amelyet pénteken adtak át felújítva a Magyar Művészeti Akadémiának. A rendezvényen Fekete György MMA-elnök és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter mellett Tarlós István főpolgármester is beszédet mondott. A tiltakozást az Összefogás a Kortárs Művészetért Csoport szervezte az ünnepélyes megnyitóra.
©
Yangon, Myanmar: vízhordó gyermek a helyi téglagyár mellett
©
Caracas, Venezuela: kormányellenes tüntető és a nemzeti gárda egyik tisztjének kézfogása a tüntetések egy békésebb pillanatában. A dél-amerikai országban egy hónapja tartó összecsapások halálos áldozatainak száma már összesen 27-re nőtt, miután szerdán Valencia városában újabb három embert lőttek agyon. Ellenzéki aktivisták a kormány felfegyverzett híveit vádolták a gyilkosságok elkövetésével, a terület kormányzója viszont azt állította, hogy az áldozatokkal a tüntetők közül leadott orvlövések végeztek.
©
Amritsar, India: felvonulás a Holi fesztivál előtt
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Íme, a megújult Kossuth tér – Nagyítás-fotógaléria

Ilyen lett az új Kossuth tér, amelyet szombattól az autók helyett a gyalogosok és a kerékpárosok vehetnek birtokba. Az 55 ezer négyzetméternyi új térkőburkolat egyes részein a nyári melegben párásítóberendezések hűsítik a levegőt. Megújult és a végleges helyén áll József Attila szobra és a Rákóczi-emlékmű, a Kossuth-szoborcsoport főalakja már a helyére került, a következő hónap feladata a nyolc mellékalak elhelyezése lesz. Öntés alatt áll az Andrássy- és a Tisza István-szobor, amelyek a tervek szerint május végére foglalhatják el végső helyüket a már elkészült talapzatukon. Az új országzászló a tér közepén kapott helyet: a 33 méter magas, tűhegyes árbocon egy 28 négyzetméteres zászló fog lobogni, az Országház felújított homlokzatának látványát visszatükröző vízfelület gazdagítja majd, s akadályozza meg a térre történő behajtást; a villamos kivételével teljes mértékben megszűnik az átmenő forgalom. Wachsler Tamás beszámolója szerint a több mint 23 ezer négyzetméternyi zöldfelületből 11 ezer 800 négyzetmétert borít gyepszőnyeg. A parkosított részeken 133 fát és 92 ezer darab cserjét ültettek. Az építkezés során 50 ezer köbméter betont öntöttek be, a mélygarázs kialakításához 120 ezer köbméter földet mozgattak meg, a térrendezéssel még további 40 ezret. Háromezer tonna betonacélt használtak fel, 150 km elektromos kábelt és 3 km víziközmű-vezetéket fektettek le. Több mint ötszáz kamion szállította a 24 ezer tonna kőelemet, összesen 2,5 millió darab térburkoló követ raktak le a munkások.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

80 éves lenne az első űrhajós, Jurij Gagarin - Nagyítás-fotógaléria

A világon elsőként Jurij Gagarin jutott fel az űrbe, ahol pontosan 108 percet töltött: Vosztok-1 űrhajójával 1961 április 12-én indult útnak, mely alatt megkerülte a Földet, a visszatérést követő zajos ünneplés után nem sokkal pedig kezdetét vette az amerikaiakkal folytatott űrverseny. Gagarint első útján hadnagyból őrnaggyá léptették elő, az űrben töltött percekről hangfelvételt és írásos jegyzeteket is készített. A hazatérést követő hirtelen jött népszerűséget nehezen viselte, megromlott házassága után pedig alkoholproblémái voltak. 1962-től a Legfelső Tanács tagja lett, később visszatért Csillagvárosba, ahol többször használható űrhajók tervezésével foglalkozott. 1967-ben újabb feladatot kapott: Komarov űrhajós tartalékaként Gagarint választották a Szojuz–1 repülésére. Az újbóli gyakorlatokhoz ismét vadászgépbe ült, 1968. március 27-én egy MIG-15-össel végrehajtott rutinrepülés során kiképzőjével, Vlagyimir Szerjoginnal együtt lezuhantak. A baleset körülményei sokáig tisztázatlanok voltak, ám a 2013-ban nyilvánossága hozott, korábban titkosított dokumentumokból kiderült, hogy Gagarinék az akkor tesztelt új Szu-15 vadászgép tesztrepülésének hibája miatt kerültek bajba, s vesztették életüket. Képes összeállításunk az első űrhajós életéből.

hvg.hu Nagyítás

Utoljára láthatja a szellemtanyává vált Vidám Parkot – Nagyítás-fotógaléria

Ősszel végleg bezárt a városligeti Vidám Park, februártól az üzemeltetési feladatokat a Fővárosi Állat- és Növénykert veszi majd át. Az egykori játékok közül a műemlék jellegűeket megtartják, tehát marad a Hullámvasút, a Mesecsónak, a Barlangvasút, vagy a régi körhinta, a többit azonban rövidesen elbontják. Fotóriporterünk, Fazekas István utoljára körbejárta az egykori nyári slágerhelyszínt, és nyomasztó látvány fogadta. Nézzék meg jól képeit, mert utoljára látták a Vidám Parkot.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Ez volt Ferenc pápa első éve képekben – Nagyítás-fotógaléria

Felszólalt és kiállt a melegekért, híveivel közvetlen kapcsolatot ápol, megbékélést hirdet más vallásokkal, megreformálná az egyházi hierarchiát, kiáll az elesettekért – néhány tett, amellyel Ferenc pápa a Time magazin szerint 2013-ban az év embere lett.

hvg.hu Nagyítás

Amikor magyarok küldtek halálba magyarokat – Nagyítás-fotógaléria

A holokauszt áldozataira emlékezik a világ január 27-én, azon a napon, amikor 1945-ben felszabadult a náci Németország legkegyetlenebb szimbóluma, az auschwitzi haláltábor. Hatmillió emberrel, túlnyomórészt zsidókkal, de cigányokkal, melegekkel, ellenállókkal, kommunistákkal is végeztek itt, köztük sok százezer magyarral, akit otthonából, magyarok közreműködésével hajtottak fel a halálvonatokra. A hvg.hu képösszeállítása a holokauszt áldozataira emlékszik, és kegyetlenségre emlékeztet.