Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szél miatt öntött ki a Balaton, Görögországban már lazítanak, a francia ''pókember'' pedig ismét mászott - képes összeállításunk az elmúlt hétfontosabb eseményeiből.

Debrecen: virágba borultak a fák a tavasz első napján
©
Melbourne, Ausztrália: Kamui Kobajashi az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon történt technikai hibája után: a japán versenyzőnek Felipe Massát sikerült összetörnie.
©
Budapest: csütörtökön rosszul lett egy rendőrautóban és meghalt Welsz Tamás; halálának körülményeit az V. kerületi rendőrkapitányság rendkívüli haláleseti osztálya vizsgálja. A Simon-ügyben és a Sólyom Airways ügyében is érintett vállalkozó érdi házából került elő Simon Gábor szocialista politikus fényképével ellátott, és Gabriel Derdak névre kiállított bissau-guineai útlevél, amellyel – az ügyészségi gyanúsítás szerint – Simon kérésére egy ismerőse bankszámlát nyitott a hazai Magnet Bankban és a számlán később több tízmillió forintot helyeztek el.
©
Kabul, Afganisztán: Marjan, a helyi állatkert új oroszlánja játszik ketrecében
©
Balatonszemes: az erős északi szél miatt több szakaszon kiöntött a Balaton vize.
©
Hyderabad, India: farmer és görögdinnyéi a Gaddiannaram gyümölcspiacon
©
La Défense, Franciaország: a francia ''pókember'' Alain Robert a Total 186 méter magas székházának mászása közben.
©
Görögország: fürdőző férfi
©
Seattle, USA: lezuhant helikopter a Space Needle torony közelében. Később kiderült, hogy a KOMO-TV hírműsorának gépe zuhant le, a balesetben a pilótán kívül Bill Strothman, a csatorna 14-szeres Emmy-díjas volt operatőre vesztette életét.
©
Peking, Kína: Michelle Obama látogatása során ragadott pingpongütőt egy pekingi egyetemi előkészítő iskolában. A first lady két lánya és anyja társaságában hét napra utazott az országba.
©
Budapest: Krista Anita és Tatai Zsolt a Budapest Bábszínház művészeinek játéka a millenniumi földalattin a bábszínházak világnapján.
©
Gáza: palesztin férfi lányával a mustár virágai közt
©
Budapest: törvénnyel módosíthatók korábban megkötött szerződések, ám ebben az esetben is figyelembe kell venni minden fél méltányos érdekeit, a megváltozott körülmények között is érdekegyensúlyra kell törekedni - mondta ki devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésében az Alkotmánybíróság.
©
Debrecen: egészséges csikója született péntek hajnalban a kétpúpú tevéknek a Nagyerdei Kultúrparkban. Az újszülött már a lábán állt a reggeli nyitáskor, és már járkált anyja körül a kifutóban, igaz, még kicsit bizonytalanul.
©
Eger: felavatták a felújított Gárdonyi Géza Emlékmúzeumot. Az emlékházat és a hozzátartozó kertet a Nemzeti Kulturális Alap 15 millió forintos támogatásából újították fel.
©
Budapest: szombaton nyílik meg a nagyközönség számára a belváros legnagyobb közparkja, az 1,8 milliárd forintos uniós pénzekből megújult Olimpia Park.
©
Budapest: újra pompázatos Budapest egyik legrégebbi gyógyfürdője, a Szent Lukács Gyógyfürdő. A két ütemben felújított komplexum tanulmányterve az Ybl tervezőirodában készült 2005-ben, a munkálatok azóta zajlottak. Megújult a súlyfürdő, kicserélték az északi és déli kádosztályt, elkészült egy üvegmozaikkal burkolt medence, de kényeztethetjük magunkat a szénsavas hidromasszázs kádban.
©
Peking, Kína: biztonságiak az eltűnt maláj gép kereséséről szóló beszámolón, melyet a hozzátartozóknak tartottak. A Malaysian Airlines vezérigazgató pénteken elismerte, hogy rendkívül gyúlékony lítiumos akkumulátorok is voltak az eltűnt maláj gép rakománya között. Négy nappal ezelőtt ugyanezt még tagadta, és azt mondta, hogy több tonna gyümölcsöt szállítottak a repülővel. Az elmúlt húsz évben több légiszerencsétlenség is történt ilyen eszközök miatt.
©
Tajvan: diákok szállták meg a parlament épületét, hogy tiltakozzanak a Kínával kötött kereskedelmi szerződés ellen, mely védtelenné teszi a Kínától független szigetet Pekinggel szemben.
©
Golan-fennsík: izraeli katonák a határon. A térségben szerdán szír katonai célpontok ellen intéztek légicsapást az előző napi pokolgépes támadást követően, melyben négy izraeli katona sérült meg.
©
Mhamid El-Ghizlane, Marokkó: homokdűnéken a Szaharában
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

A fényírók városa: Budapest - Nagyítás-fotógaléria

A Fényírók városa címmel nyílik pénteken kiállítás az idén 20. születésnapját ünneplő Szellemkép Szabadiskola eddigi fotógráfus diákjainak alkotásaiból. A több ezer képből kiválogatott 85 felvételen Budapest elmúlt két évtizedének mindennapjait követhetjük nyomon.

hvg.hu Nagyítás

Bejártuk: ilyen lett a Szent Lukács Gyógyfürdő - Nagyítás-fotógaléria

Újra pompázatos Budapest egyik legrégebbi gyógyfürdője, a Szent Lukács Gyógyfürdő. A két ütemben felújított komplexum tanulmányterve az Ybl tervezőirodában készült 2005-ben, a munkálatok azóta zajlottak. Megújult a súlyfürdő, kicserélték az északi és déli kádosztályt, elkészült egy üvegmozaikkal burkolt medence, de kényeztethetjük magunkat a szénsavas hidromasszázs kádban. A modernitást szaunavilággal, felújított parkolóval, bambuszpihenőkkel imitálják, a büfé viszont a régi: még mindig kapható a májkrémes, sajttal szór melegszendvics. Képriportunk a Lukácsból.

hvg.hu Nagyítás

Elment Ariel Saron, a katona, aki ölt, majd megtanult békét csinálni - Nagyítás-fotógaléria

Elhunyt Izrael egykori kormányfője, aki 2006 januári agyvérzése óta kómában volt. A harcos - ezt a címet adta egykor önéletrajzi könyvének az 1928-ban született Saron, aki már 14 évesen fegyvert fogott, hogy nem sokkal később már legendás parancsnokként tekintsenek rá. Ott volt Izrael mindegyik nagy háborújában, majd a hetvenes évektől politikusként folytatta ténykedését. Rövid idő alatt lett itt is megkerülhetetlen, vált hőssé népe szemében, és hóhérrá az arabokéban. Nevéhez kötődik ugyanis az az 1982-es dél-libanoni offenzíva, amelynek nyomán a helyi keresztény milíciák több ezer palesztin civilt mészároltak le két menekülttáborban. Saron ekkor megbukott, de sosem tűnt el. Sőt, a második intifáda utána (amelynek kitöréséhez a jeruzsálemi Templom-hegyen tett látogatásával sokak szerint maga is hozzájárult), 2001-ben ő lett Izrael kormányfője. Ám nevéhez kötődik az is, hogy áldását adta a palesztin állam létrejöttét vázoló tervre, 2005-ben Izrael kivonult a Gázai övezetből.

hvg.hu Nagyítás

Íme, a megújult Kossuth tér – Nagyítás-fotógaléria

Ilyen lett az új Kossuth tér, amelyet szombattól az autók helyett a gyalogosok és a kerékpárosok vehetnek birtokba. Az 55 ezer négyzetméternyi új térkőburkolat egyes részein a nyári melegben párásítóberendezések hűsítik a levegőt. Megújult és a végleges helyén áll József Attila szobra és a Rákóczi-emlékmű, a Kossuth-szoborcsoport főalakja már a helyére került, a következő hónap feladata a nyolc mellékalak elhelyezése lesz. Öntés alatt áll az Andrássy- és a Tisza István-szobor, amelyek a tervek szerint május végére foglalhatják el végső helyüket a már elkészült talapzatukon. Az új országzászló a tér közepén kapott helyet: a 33 méter magas, tűhegyes árbocon egy 28 négyzetméteres zászló fog lobogni, az Országház felújított homlokzatának látványát visszatükröző vízfelület gazdagítja majd, s akadályozza meg a térre történő behajtást; a villamos kivételével teljes mértékben megszűnik az átmenő forgalom. Wachsler Tamás beszámolója szerint a több mint 23 ezer négyzetméternyi zöldfelületből 11 ezer 800 négyzetmétert borít gyepszőnyeg. A parkosított részeken 133 fát és 92 ezer darab cserjét ültettek. Az építkezés során 50 ezer köbméter betont öntöttek be, a mélygarázs kialakításához 120 ezer köbméter földet mozgattak meg, a térrendezéssel még további 40 ezret. Háromezer tonna betonacélt használtak fel, 150 km elektromos kábelt és 3 km víziközmű-vezetéket fektettek le. Több mint ötszáz kamion szállította a 24 ezer tonna kőelemet, összesen 2,5 millió darab térburkoló követ raktak le a munkások.

hvg.hu Nagyítás

A sebek úgy szépek, ahogy vannak - Nagyítás-fotógaléria

A New York-i divatfotográfus, David Jay egyik legjobb barátját 28 évesen diagnosztizálták mellrákkal, eltávolították melleit, David pedig lefényképezte, mert így tudta leginkább átélni és átérezni azt, ami a gyönyörű fiatal nővel történt. Ez adta a SCAR Project kiinduló pontját: a lány ajánlására a fotográfus újabb és újabb fiatal lányok és nők szenvedését, sebezhetőségüket és erejüket örökítette meg a kifejező fekete-fehér fotósorozatban, ami lassan az egész világot bejárta. David másik projektjével, az Unknown Soldierrel is a nyers valóságot mutatja meg férfiak és nők testének ábrázolásán keresztül. A katonák az iraki és afganisztáni háborúban veszítették el végtagjaikat, szenvedtek maradandó sérüléseket, élték meg a pusztulást. A fotós szemével a sebek úgy szépek, ahogy vannak, az emberekből erő sugárzik, az őszinte szépség ilyen is tud lenni. Magyarországon különösen aktuális kérdés az interakció, amire a fotográfus hív fel minket fotóin szereplő társainkkal, hiszen bár ma itthon minden nyolcadik nő érintett a mellrákban életének valamelyik szakaszában, többségünk még sosem találkozott a betegség és a női test változásainak ilyen sokkoló és őszinte ábrázolásával.

hvg.hu Nagyítás

Együnk hentesnél: a budapesti vegetáriánuspokol - Nagyítás-fotógaléria

Élő húsként nyers húsok között sült húsokat eszünk. De miért is olyan jó napindítóként a hentesnél bedobni egy véres hurkát? Elmerültünk a budapesti lacikonyha-rengetegben, hogy közelebb kerüljünk a gasztrokánonból kilógó hentesezés varázsának megértéséhez. Képriport antiböjtölőknek.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Pintér, Vettel, Pistorius: ez volt 2013 a sportban - Nagyítás-fotógaléria

Világbajnokok lettünk vízilabdában, a fociválogatottat azonban bucira verték a románok és a hollandok. De legalább Hosszú Katinka és Gyurta Dani is bajnok lett. A világban folytatódott Vettel uralkodása a Forma 1-ben, a teniszben ketten váltogatták egymást a csúcson, a fociban nagy torna nem volt, de így is itt szurkoltak a legtöbben, a téli sportok versenyzői pedig a hamarosan kezdődő Téli Olimpiára készültek. Válogatás az év sportfotóiból.