Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Véghajrában a kampány, kék fényben úszott a Parlament, farkast rúgtak fel a színházban - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

Hortobágy: a jó idő beálltával elkezdték kihajtani a jószágokat téli szálláshelyeikről a nyári legelőkre.
©
Washington, USA: David Ortiz, a Red Sox játékosának szelfije Barack Obamával
©
Mulhouse, Franciaország: jegesmedve a helyi állatkertben
©
London, Egyesült Királyság: a ''Szenzációs pillangók'' kiállítás két vendége a Természettudományi Múzeumban
©
Berlin, Németország: Anja Niedringhaus, az Associated Press hírügynökség német fotóriportere egy alkotásaiból rendezett kiállításon 2011. szeptember 9-én. Niedringhaus április 4-én egy választási bizottság konvojához tartozó autóban ülve várakozott kanadai kolléganőjével, Kathy Gannonnal, amikor egy afgán rendőr géppisztollyal tüzet nyitott rájuk: Gannon megsebesült, Niedringhaus pedig életét vesztette.
©
Az Indiai-óceán felett: a Royal New Zealand Air Force P3 Orion repülőgépének árnyéka az eltűnt maláj utasszállító keresése közben. A fekete doboz műszeres keresését pénteken két hajóval kezdték meg.
©
Iquique, Chile: óriási repedés az észak-chilei Iquique és Alto Hospicio városokat összekötő úton, miután újabb, a Richter-skála szerinti 7,4-es erősségű földmozgás rázta meg a térséget. Az előző nap bekövetkezett 8,2-es fokozatú földmozgásban legalább hatan életüket vesztették, 900 ezernél többen pedig otthonuk elhagyására kényszerültek.
©
Rio de Janeiro, Brazília: játékos a tíznapos ''Street Child'' világbajnokságon. A mérkőzésekre 19 országból mintegy 230 ifjú focista érkezett, hogy összemérjék tudásukat.
©
Sachsendorf, Kelet-Németország: lapító nyúl a harmatcseppek közt
©
Pohang, Dél-Korea: kétéltű jármű akcióban egy amerikai és dél-koreai tengerészgyalogosok számára szervezett közös gyakorlaton.
©
Villach, Ausztria: halott bika az úton - a vágóhídról szökött állat megtámadott két rendőrautót, majd megsebesített egy fiatal nőt. A rendőrök végül lelőtték.
©
Budapest: az autizmus világnapja alkalmából a ''Ragyogj kékben'' elnevezésű nemzetközi kampány keretében kék fénnyel világították meg a Parlament kupoláját.
©
Budapest: Arany János: Toldi - bemutató a Pesti Színházban
©
Budapest: Schiffer András az LMP kampányzáró gyűlésén
©
Budapest: átadták a Várkert bazárt. Befejezését ugyan szeptember végére ígéri a kormány, az első ütem azonban már elkészült, és három nappal a választás előtt Orbán Viktor átadta azt. A fejlesztések második ütemében augusztus 28-ig befejezik a multifunkcionális rendezvényterem és a mélygarázs munkálatait, valamint a budavári királyi kertek rekonstrukcióját.
©
Hong kong: Új-Zélandi játékosok a ''Haka'' előadása közben az angol csapat fölött aratott győzelmük után
©
Budapest: Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke Zuschlag János és Gyurcsány Ferenc társaságában a párt szerdai tényfeltáró fórumán.
©
Baja: Orbán Viktor és rajongói a Fidesz kampánykörútján. Orbán mindenkit szavazásra buzdított, bírálta a baloldali összefogást, de – a párt nevének kimondása nélkül – a Jobbiktól is óva intette a választókat.
©
Párizs, Franciaország: Jean-Marc Ayrault leköszönő miniszterelnök feleségével, Brigittel az új miniszterelnök, Manuel Valls beiktatási ceremóniáján. A Francois Hollande elnök nevéhez köthető kormányzó szocialisták súlyos vereséget szenvedtek el vasárnap a helyhatósági választás második fordulóján, ahol a konzervatívok és a szélsőjobbosok arattak zajos sikert, így a kormányváltás elkerülhetetlenné vált. Ez volt az első alkalom Francois Hollande két évvel ezelőtti elnökké választása óta, hogy a franciák szavazófülkébe vonultak.
©
Tázlár-Templomhegy: csontváz egy Árpád-kori templom, a körülötte lévő temető és egy késő középkori telep maradványainak ásatásán. A templom mérete és a feltárt sírok száma a maga korában jelentős lakott területre utal. Az Árpád-kori település a tatárjárás idején elpusztult, majd a 13. század második felében telepedtek meg itt a kunok, akikhez a templom kibővítése is köthető.
©
Budapest: Greenpeace-aktivisták performansza - a ''Totális energiafüggőség és kiszolgáltatottság?'' című, az energiafüggőségre figyelmeztető megmozdulás a Batthyány téren.
©
Vigo-öböl, Észak-Spanyolország: búvárok a szingapúri zászló alatt közlekedő ''Balti Breeze'' teherhajó előtt, miután az egy halászbárkával ütközött. A balesetben legalább három halász meghalt, kettő pedig eltűnt. Egy hónapon belül ez a második halászbaleset: március 10-én egy bárka elsüllyedt, akkor hatan vesztették életüket.
©
Budapest: a paksi bővítés ellen tiltakozó molinót lógatott le a Lánchídról péntek reggel az Együtt-PM több aktivistája, Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke, valamint Tordai Bence, a párt elnökségi tagja. A molinón a ''Paks 2 = családonként 1 milliós adósság. Kösz, Viktor! Április 6-án megháláljuk!'' felirat volt olvasható.
©
Budapest: kamu kampánypénzt szórtak a Keletinél - Seres Mária és az SMS aktivistái a kispártoknak jutató állami kampánytámogatást szórták szimbolikusan a leendő választók közé.
©
Életének 84. évében, hosszú betegség után elhunyt Szabó Gyula Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze - közölte a család pénteken. Hangját is jól ismerhette a közönség: szinkronszerepei mellett ő szólaltatott meg több rajzfilmfigurát, köztük dr. Bubót és Frakkot. Mesemondása legendás volt, generációk nőttek fel például a Magyar Népmeséken. Képünk 2005. október 25-én készült otthonában.
©
Taito, Japán: virágba borultak a japán parkok. A cseresznyevirágzás a tavasz kezdetét és az élet körforgását jelenti: a mintegy két hétig tartó virágzást a helyiek piknikkel ünneplik, amelynek hagyományai a császári udvarból indultak, később pedig a nép körében is elterjedtek.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Metró és Békemenet - a hét képei - Nagyítás-fotógaléria

Metró, metró és metró - a héten mindenki a 4-es metró indulására figyelt. Közben azért nem állt meg a világ, Ferenc pápa és Obama találkozott a Vatikánban, hazakerültek a Seuso-kincsek, Orbán és Fico jelképesen meghúzott egy csavart, és vonult a Békemenet. A hét eseményei képekben.

hvg.hu Nagyítás

Tömeg és dugó a Békemeneten - Nagyítás-fotógaléria

A Kossuth térről a Hősök tere felé vonult ma a Békemenet, ahol a résztvevők csatlakoztak a Fidesz választási gyűléséhez és meghallgatták Orbán Viktor beszédét. A résztvevők száma már a Kossuth téren is tízezer felett volt. A szervezők szerint egymillióan voltak, ami túlzásnak tűnik. Orbán újabb négy évet kért az emberektől, de hozzátette: az esélyesség még nem győzelem.

Fehér Nóra Nagyítás

Európa legszélén: a szlovákiai nyomortelepek – Nagyítás-fotógaléria

2004-ben éhséglázadások követték a szlovák kormány megszorító intézkedéseit, ami után a gazdaság szárnyalni kezdett, viszont a társadalom perifériáján élők életkörülményei tovább romlottak. Szemétdombra épült nyomortelep, fallal körülvett cigánysor, harmadik világbeli lakótelep: körkép az éhséglázadások tizedik évfordulóján.

hvg.hu Nagyítás

Az Öreg hölgy 125 éve - Nagyítás-fotógaléria

Túlságosan irreálisnak és költségesnek tartották, ezért majdnem el sem készült, később le akarták bontani, fel akarták robbantani, a világháborúban pedig fegyvert akartak készíteni belőle. A 324 méter magas, több mint tízezer tonnás Eiffel-torony ma Párizs leghíresebb építménye, pedig majdnem Barcelonában épült meg.

hvg.hu Nagyítás

Mi lett veled, Várbazár? - Nagyítás-fotógaléria

A Várkert Bazár felújításának befejezését ugyan szeptember végére ígéri a kormány, az első ütem azonban már elkészült, és három nappal a választás előtt Orbán Viktor átadta azt. A fejlesztések második ütemében augusztus 28-ig befejezik a multifunkcionális rendezvényterem és a mélygarázs munkálatait, valamint a budavári királyi kertek rekonstrukcióját. A Várbazár 1875 és 1883 között, Ybl Miklós tervei alapján épült. Eredetileg kereskedelmi funkciót töltött be, árkádsorai üzletekkel voltak tele, majd szobrászműhellyé alakultak át. A bazár a második világháború alatt súlyosan megrongálódott. Itt működött 1961 és 1984 között a Budai Ifjúsági Park, népszerű nevén az "Ifipark", mely hamar a budapesti fiatalok kedvenc szórakozó helyévé vált, mígnem 1984-ben a feljáró kőkorlátjának leomlása miatt bezárták. 1996-ban felkerült a World Monuments Fund (WMF) műemlékvédő szervezetnek a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékeit nyilvántartó listájára. A Várbazár felújításáról 2011. november 9-én döntött a kormány. Képgalériánk a Várbazár elmúlt százhúsz évét mutatja be.

hvg.hu Nagyítás

Marc Riboud: a háborúellenes fotográfia ikonja – Nagyítás-fotógaléria

A kilencvenéves francia fotográfus Marc Riboud, aki az egyik leghíresebb, ikonná vált háborúellenes fotográfiát is készítette – amely a Howard Greenberg-gyűjteményből rendezett tárlaton is látható volt a Mai Manó Házban – most, távol-keleti utazása során készített fotográfiáival mutatkozik be.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Tokió fényei magukkal ragadnak – Nagyítás-fotógaléria

Tokió fényeit foltokká, a metropolisz hektikus lüktetését nyugodt folyammá változtatja Takashi Kitajima. A képeket tetőtől talpig beterítő bokeh, azaz a mélységéletlenség hatásai átjárják a képeket a giccs és a zen határain egyensúlyozva. A 13 milliós várost még soha nem láttuk ilyen földöntúlinak.