Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orbán Viktor győzött és kormányt alakít, de nem árul el részleteket, a Szabadság téren épül az emlékmű, de a tüntetők lebontják a kordont, az Ukrán politikusok ököllel tárgyalnak, egy kínai férfit pedig 460 ezer méh borított el. A hét eseményei képekben.

Budapest - Orbán Viktor érkezik. Ahogy négy évvel ezelőtt, most is nemzetközi sajtótájékoztatóval kezdődött a választásokat követő nap. A miniszterelnök az új kormányról semmilyen részletet nem árult el, csak annyit mondott, ''észre sem fogják venni, hogy ez az új vagy a régi kormány''.
©
Budapest - Elkezdték építeni a Szabadság téren a sokak által vállalhatatlannak és történelemhamisítónak tartott német megszállási emlékművet. Az emlékmű üzenete által tiltakozók az építkezést elkerítő kordont a héten többször is elbontották.
©
Budapest - Megkezdte a külképviseleti urnák bontását a Nemzeti Választási Iroda.
©
Kigali, Ruanda - Az 1994-es ruandai népirtás 20. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés egyik jelenete a kigali Amahoro stadionban hétfőn. Ruandában 1994 áprilisa és júliusa között a többségi hutu nemzetiséghez tartozó szélsőséges milíciák mintegy 500 ezer kisebbségi tuszit és 300 ezer mérsékelt hutut mészároltak le.
©
Ausztrália - Matthew Johnston és Michael Arnold, a Malaysia Airlines eltűnt MH370-es járatszámú repülőgépe utáni keresésben részt vevő Ocean Shield nevű ausztrál hadihajó búvárai az Indiai-óceán déli térségében. A Pekingbe tartó Boeing 777-es gép 239 emberrel a fedélzetén március 8-án tűnt el a légiirányítók radarjainak képernyőjéről. Az Ocean Shield fedélzetén egy Towed Pinger Locator típusú, kábelvontatású, 35 kilogrammos hangradart szállít, amely alkalmas a repülőgépek feketedobozai adásainak vételére.
©
Monterrey, Mexikó - iguána lóg ki egy mexikói katona zsebéből. A mexikói hadsereg több mint 17 tonna kábítószert foglalt le és semmisített meg a héten.
©
Kijev, Ukrajna - a kommunista és a nacionalista Szabadság (Szvoboda) nevű párt képviselői verekednek a kijevi parlamentben kedden.
©
Wellington, Új-Zéland - Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos herceg és gyermekük, György herceg érkezik Wellingtonba.
©
Lakhimpur, India - voksolásra várók sorakoznak egy szavazóhelyiség előtt az északkelet-indiai Asszám államban fekvő Lakhimpurban. Hétfőn megkezdődtek a parlamenti választások Indiában, amelynek során több mint egy hónapon át 814 millió embert várnak az urnákhoz.
©
Vatikánváros - Ferenc pápa a Gregoriana Pápai Egyetem hallgatóival találkozott a Vatikánban.
©
Moszkva, Oroszország - katonai parádé
©
Herat, Afganisztán - afgán vásárlók egy seprűboltnál. Múlt hétvégén Afganisztánban elnökválasztást tartottak, amely a szélsőséges tálibok fenyegetései és támadásai ellenére nagy érdeklődés mellett zajlott. A mintegy 12 millió afgán választópolgár nyolc elnökjelölt közül választhatott. Ez volt az első alkalom, hogy demokratikus hatalomváltásra kerül sor a 30 millió lakosú országban. Az elnökválasztás előzetes választási eredményeinek közzététele április 24-re várható, a végeredményt pedig május közepén fogják bejelenteni.
©
Gáza - palesztin iskolások egy graffiti előtt.
©
Bhaktapur, Nepál - nepáli hindu pap sétál a templomnál a nepáli újév ünnepén.
©
London, Egyesült Királyság - Andrew Garfield amerikai színész A csodálatos Pókember 2. című film bemutatóján.
©
Bogotá, Kolumbia - rendőr és aktivista a fegyveres konfliktusok áldozataira emlékezik a kolumbiai nemzeti ünnepen.
©
Allahabad, India - indiai művész Káli istennőnek öltözve a Rama Navami fesztiválon. Ilyenkor Ráma ősi király születésnapjára emlékeznek India-szerte, és a fesztivál jelzi a kilencnapos böjt végét is.
©
Lisszabon, Portugália - Luis Da Silva és Ederson Moraes küzdelme a Benfica-Rio Ave meccsen.
©
Csungking, Kína - She Ping 34 éves méhész, akit 460 ezer méh borít. A méhek súlya több mint 45 kilót nyomott, és 40 percig voltak a férfin.
©
Saalfeld, Németország - Tavaszi hangulat. Volker Kraft mintegy tízezer húsvéti tojással díszített fel egy almafát saalfeldi házának kertjében. Ő és a családja több mint negyven éve minden húsvétra tarkára festett tojásokkal aggatja tele a fát.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Tömeg és dugó a Békemeneten - Nagyítás-fotógaléria

A Kossuth térről a Hősök tere felé vonult ma a Békemenet, ahol a résztvevők csatlakoztak a Fidesz választási gyűléséhez és meghallgatták Orbán Viktor beszédét. A résztvevők száma már a Kossuth téren is tízezer felett volt. A szervezők szerint egymillióan voltak, ami túlzásnak tűnik. Orbán újabb négy évet kért az emberektől, de hozzátette: az esélyesség még nem győzelem.

hvg.hu Nagyítás

Állatvédők lettek a zuluk - Nagyítás-fotógaléria

Nem viselnek többé valódi állatbőrt a zulu népcsoporthoz tartozó shembe közösség tagjai. A shembék ünnepi öltözete eddig az orvvadászok által kilőtt leopárdok méregdrágán árult bőréből készült, az állatok levadászása azonban azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy a faj teljes pusztulásához vezet a területen. Egy dél-afrikai állatvédő, John Smith rábeszélte a törzset a váltásra, amivel a közösség tagjai is jól jártak: míg egy leopárd bőre 300 euróba kerül, addig a szintetikus változat csupán 17 eurónak megfelelő összeget kóstál.

hvg.hu Nagyítás

Magyarország szavaz – Nagyítás-fotógaléria

Vasárnap reggel 6-kor megkezdődött a 2014-es parlamenti választás. A részvételi arány alacsonyabb a 2010-eshez és a 2006-oshoz képest is. Nem hagyták, hogy az MTI lefotózza Orbán Viktort – mielőtt megérkezett a miniszterelnök, összepakoltatták a fotós felszerelését és visszahívták. Bajnai Gordon kordont bontott, miután szavazott, Orbán Budapesten, Vona Gábor Gyöngyösön adta le a voksát. Az új jogszabály szerint kampánycsend már nincs, Zuglóban a szavazóhelyiségek környékén jó sok plakátot látni. Pécsen és Budapesten hosszú sorok vannak az átjelentkezők szavazókörénél. Kövesse a nap eseményeit percről percre a hvg.hu-n!

hvg.hu Nagyítás

Szabadságvágy és kirekesztettség a Világok útjain – Nagyítás-fotógaléria

Molnár Zoltán fotográfus Világok útjain című kiállítása az Európa útjait járó roma közösségek életébe enged betekintést Franciaországtól Moldváig, Spanyolországtól Bulgáriáig. A 2003–2013 között készült képek célja a roma emberek kultúrájának, őrzött hagyományainak és szokásainak megismertetése. A cigányábrázolás a 18. század végétől kedvelt témája a rajzolóknak, festőknek. Az egzotikus vándoréletet bemutató zsánerképek, festmények, rajzok a 19. században polgári otthonok díszeivé váltak. A nomád élet romantikájával átitatott, 19. századi etnográfiai jellegű fotográfiák elsősorban az erdélyi cigányok világával ismertettek meg. A cigánysággal kapcsolatos sztereotípiák – szabadságvágy, kalandos vándorélet, bizonytalan egzisztencia – a 20. században a szegénység, kirekesztettség tapasztalataival egészültek ki. Molnár Zoltán a klisék, előítéletek kizárására törekvő, empátiával teli emberábrázolási hagyományt követi.