Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Éppen tíz éve tudta meg a világ, miket művelnek az emberi mivoltukból kivetkőzött amerikai katonák egy iraki börtönben. Válogatott kínzások, megalázások, embertelen vallatások. A botrány miatt a nemzetközi közösség elítélte az Egyesült Államok magatartását, és alapjaiban ingott meg az Irak ellen háborúzó amerikai hadsereg tekintélye.

A hírhedt Abu Ghraib börtön
©
A Szaddám által épített börtönbe a terrorizmussal gyanúsított foglyokat vitte az amerikai hadsereg
©
2004-ben sokkolták a világot a nyilvánosságra került, kínzásokat bemutató felvételek
©
Foglyok hozzátartozói állnak az újságok címlapjára került kínzások képeivel az Abu Ghraib börtön előtt. A felvételek alapjaiban tépázták meg az Irakot elfoglaló amerikai hadsereg tekintélyét, ami után sok iraki szemében felszabadítókból megszállók lettek.
©
Plakát Irakban. A meggyötört, megkínzott embereket bemutató felvételek feltüzelték az Amerika-ellenes indulatokat az egész térségben.
©
2006-ban újabb képeket közölt az Ausztrál SBS csatorna, ami után megvádolták azzal, hogy felkorbácsolja az Amerika-ellenes érzelmeket, és veszélyezteti az ottani csapatok biztonságát.
©
A foglyok kínzása rutinszerű volt a börtönben
©
2004-ben Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter bagdadi látogatásának célja az Irakban állomásozó amerikai katonák megnyugtatása, s emellett a fogolykínzások nyomán kirobbant vihar csitítása volt.
©
A szenátus katonai bizottsága előtt esküszik meghallgatása előtt három amerikai tábornok.
©
Plakátok Kubában
©
A Koránt tartja a kezében egy szabaduló fogoly
©
Lynndie England pórázon tart egy foglyot. A katonanő tárgyalásán nem érezte magát bűnösnek, mondván: parancsot hajtott végre. Englandot három év börtönre ítélték.
©
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Ha a Moulin Rouge táncosai csak egyetlen ruhadarabot hordanának... – Nagyítás-fotógaléria

A Moulin Rouge a világ talán leghíresebb kabaréja, Párizs egyik legfőbb turisztikai látványossága. De mi lenne a színpad az itt fellépő világsztárok nélkül… és mi lenne a táncosokkal a megfelelő lábbeli nélkül? A Maison Clairvoy 1945 óta működő, luxuscipők létrehozására szakosodott híres francia műhely, 1960 óta működik együtt a „Vörös Malommal”, hogy ellássa az itt fellépő sztárokat a strapabíró, kézzel készített topánkákkal. Belestünk a műhelybe.

hvg.hu Nagyítás

Olajon csúszik pusztulásba a Föld - Nagyítás-fotógaléria

Teherhajóból szivárgó olaj, lángoló esőerdők, szeméttel teli folyók, szennyezett ivóíz - csak néhány példa arra, hogyan romboljuk a környezetünket. Pedig az idei Föld Napján - április 22-én - ismét megfogadhatjuk, hogy mi magunk is teszünk valamit az éghajlatváltozás ellen, akár azzal, hogy mostantól minden héten húsmentes hétfőt tartunk.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

II. János Pál pápa - pillanatok egy szent életéből - Nagyítás-fotógaléria

Halála után alig több mint kilenc évvel Ferenc pápa szentté avatta II. János Pált, a pápaság történetének első lengyel pápáját. 1978-tól haláláig, 2005-ig, huszonhét évig volt a katolikus egyház feje, így övé az összes eddigi pápa közül a harmadik leghosszabb hivatalban töltött idő. A wadowicei születésű, akkor 58 éves krakkói püspököt, Karol Wojtylát 1978. október 16-án választotta pápának a bíborosok testülete, miután elődje, I. János Pál harminchárom nap hivatalban töltött idő után elhunyt. Vele együtt XXIII. János pápát is szentté avatták a római Szent Péter Bazilikában. Képes összeállításunkban II. János Pál pápa életének pillanataiból válogattunk.