Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megnyíló Holnemvolt Park, hatalmas vereséget szenvedő Bayern München, pusztíó tornádó, véradó rohamoszagosok, magyar zarándokok Auschwitzban - harmincegy képes válogatásunk a hét fontosabb eseményeiből.

Orange, Franciaország: a francia Idegenlégió 1. idegen lovassági ezredének megemlékezése a camerone-i csata évfordulóján. A mexikói polgárháború idején 1963. április 30-án a franciák egy konvoj megerősítésére küldött százada három mexikói zászlóaljjal került összetűzésbe, a légiósok végül az Hacienda de la Trinidad gazdaságba szorultak vissza. Vezetőjük, Jean Danjou százados is életét vesztette, végül egy mexikói ezredes segítségével sikerült elérni a tisztességes megadást: a legionáriusok megtarthatták fegyvereiket, elláthatták sebesültjeiket, a halottakat pedig teljes katonai tiszteletadás mellett temethették el. A camerone-i ütközet napja a Légió legfontosabb ünnepévé, Danjou százados fából készült keze pedig a legfontosabb ereklyéjévé vált ezután. A mexikói bevetés 1866 decemberében ért véget.
©
Oswiecim, Lengyelország: ''ez a hely Magyarország legnagyobb temetője'' – mondta Áder János köztársasági elnök az auschwitzi munka- és megsemmisítő táborról az ott tartott Nemzetközi Élet Menete megemlékezésen. Az államfő a lengyelországi eseményen arra emlékeztette a jelenlévőket: mintegy félmillió honfitársa lelte itt halálát. Auschwitzban minden harmadik áldozat magyar zsidó volt – idézte fel Áder János –, azok, akiket Magyarország német megszállása után a magyar állami szervek közreműködésével zártak gettóba, majd deportáltak.
©
Auschwitz, Lengyelország: ötvennégy ország képviselőinek részvételével, magyar zarándokokkal az élen indult el hétfőn a Nemzetközi Élet Menete az auschwitzi egykori haláltáborból a mintegy három kilométerre lévő birkenaui emlékhelyre. A szervezők mintegy 12-15 ezer ember részvételét jelezték. A 26. alkalommal megrendezett menetben a nemzetek közül idén a magyar zarándokok haladnak az élen, emlékezve a magyarországi holokauszt 70. évfordulójára. Köztük vannak holokauszt-túlélők, középiskolás fiatalok, zsidók és nem zsidók, valamint a roma holokauszt áldozataira emlékezők.
©
Zhuhai, Guangdong, Kína: látogatók a Chimelong Óceáni Királyság birodalmában. A világ legnagyobb tengeri szórakoztató parkjának kikiáltott létesítmény 2014. márciusában nyílt, építési költsége pedig csaknem 3,3 milliárd dollár volt.
©
Bogota, Kolumbia: tüntetés - rendőr a Juan Manuel Santos elnököt ábrázoló graffiti előtt
©
Budapest: egyenként távolították el a rendőrök a budapesti Szabadság térre tervezett emlékmű építési területéről kedd délután azokat a demonstrálókat - összesen huszonhárom főt -, akik a német megszállás áldozatainak emlékműve megépítése ellen tiltakoztak. A rendőrök azután kezdték meg az intézkedést, hogy az emlékmű kivitelezőjének kérésére a VIII. kerület jegyzője hétfőn birtokvédelmet rendelt el a területre. A birtokvédelmi határozat hírére már kedd hajnalban gyülekezni kezdtek a szoborállítás ellenzői a munkaterületen; a rendőrök délután, nem sokkal három óra után kezdtek el intézkedni.
©
Kunar, Afganisztán: a helyi biztonsági erők egyik tagjának pusztítása egy illegális mákmezőn.
©
Budapest: megnyílt az egykori Vidámpark területén létrehozott Holnemvolt Park, amely mostantól az Állatkerthez csatolva, családi parkként működik. A régi "óriás-hánytató gépek" helyett – ahogyan Persányi Miklós állatkerti főigazgató fogalmazott – ma már csak a nosztalgiajátékok üzemelnek, és kibővült területnek köszönhetően megkezdődött az állatok betelepítése is. Képünkön Persányi Miklós és Tarlós István a körhintán.
©
Dévaványa: ázott mezei nyúl (Lepus europaeus) tisztálkodik eső után a Körös-Maros Nemzeti Parkban
©
Bhubaneswar, India: hálóvetés a Mohanadi folyóban, ahol a hőmérséklet növekedésével megkezdődött a vízszint csökkenése.
©
Budapest: Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok érkezése a Lánchíd alól
©
München, Németország: Sergio Ramos, a spanyol Real Madrid játékosa (jobbra), második góljának befejelése után. A hazai pályán elért egygólos sikerét követően a Real Madrid kedden idegenben 4-0-ra győzte le a címvédő Bayern Münchent a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében.
©
Bangkok, Thaiföld: a Csillagok háborúja című filmekben szereplő birodalmi rohamosztagosnak öltözött rajongók véradással népszerűsítik egy árvaházat segítő kampányukat a Thaiföldi Vöröskereszt bangkoki épületében.
©
Budapest: devizahitelek: visszadobták a labdát a Kúriának. Nem mondta ki az Európai Bíróság a devizahiteles szerződés érvénytelenségét a magyar vonatkozású Kásler-ügyben, de a Kúria vizsgálhatja majd azt, hogy tisztességtelen-e az árfolyamrés. Ha az ügyben végül jogegységi határozat születik itthon, annak alapján a bíróságok korrigálhatják majd az esetleges problémás részeket a szerződésekben. A Portfolio.hu értelmezése szerint a bankoknak nincs okuk örülni.
©
Budapest: a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozatának aktivistáinak flashmobja az Oktogonon, melyen a 2013-ban munkavégzés közben elhunyt 53 emberre hívták fel a figyelmet. A munkahelyi balesetben életüket vesztettek közül hatot a fővárosban regisztráltak.
©
Sagamihara, Japán: színes ponzyok a város folyópartján, hat nappal a japán gyermeknap előtt.
©
Iver Heath, Egyesült Királyság: a Lucasfilm által közreadott képen az új Csillagok háborúja hetedik részének alkotóiról és színészeiről készült fotó a Pinewood Stúdióban. A képen szemben középen, majd az óramutató járásával megegyező irányban látható J. J. Abrams amerikai író, rendező, producer, Harrison Ford, Daisy Ridley, Carrie Fisher és Peter Mayhew Bryan Burk producer, Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Mark Hamill, Andy Serkis, Oscar Isaac, John Boyega, Adam Driver és Lawrence Kasdan színészek. A Csillagok háborúja hetedik részét májusban kezdik forgatni, a tervezett bemutató időpontja pedig 2015. december 18.
©
Jerez de la Frontera, Spanyolország: a spanyol Dani Pedrosa az első MotoGP szabadedzésén
©
Győr: először született jaguár a győri Xantus János Állatkertben. Az egészséges kölyköt anyja neveli.
©
Május elsején vonult a Munkáspárt...
©
... a Jobbik rendezvényén Vona Gábor mellett felszólalt Morvai Krisztina EP-képviselő...
©
... sokan mozogtak az MSZP rendezvényén...
©
... Bajnai Gordon gyermekekkel focizott...
©
... a DK rendezvényén pedig tortát osztottak az egybegyűlteknek.
©
Tokió, Japán: a kínai Ding Ning szervája a szlovák Eva Odorovának a 2014-es asztalitenisz-világbajnokságon
©
Esztergom: új vezérigazgatót neveznek ki a Magyar Suzuki Zrt. élére - jelentette be a társaság. A Magyar Suzuki jelenlegi vezérigazgatója a társaság vezetését Ryoichi Ourának adja át – közölte a cég. Hisashi Takeuchi az anyavállalat, a Suzuki Motor Corporation (SMC) terméktervezési vezérigazgatójává lép elő. A változást a Suzuki Motor Corporation jelentette be, Ryoichi Oura a Magyar Suzuki május végi közgyűlése után veszi át hivatalosan a vezérigazgatói posztot. Hisashi Takeuchi 2007 októberében csatlakozott a Magyar Suzuki magyarországi menedzsmentjéhez mint a cég igazgatóságának tagja, vezérigazgató-helyettes. Később első számú vezetőnek nevezték ki. Képünk 2011 júliusában készült a kétmilliomodik esztergomi Suzuki elkészítésének alkalmából.
©
Békéscsaba: újabb tornádót fotóztak le szerdán, most Békéscsaba mellett - a mezőhegyesi tölcsér után szerdán a késő délelőtti órákban elsőként a Viharsarokban és Békéscsaba térségében alakultak ki zivatarok, amelyekhez kapcsolódóan több észlelő is tubát kapott lencsevégre, illetve a békési megyeszékhelyről jégesőről is érkezett jelentés. Azt a tölcsért, amely nem éri el a földet, tubának hívják a meteorológusok, az pedig, amely leér a talajig, már tornádónak minősül.
©
Tupelo, Four Corners, USA: kutyáját ölelő hölgy a tornádó pusztítása után. A forgószél előző nap legkevesebb tizenkilenc ember halálát okozta Arkansas, Oklahoma és Iowa államban.
©
Anszan, Dél-Korea: a kompbalesetben életüket vesztett diákok arcképei tekintenek vissza a gyászolókra a virágokkal díszített oltárról az Anszan Olimpiai Emlékmúzeumában. A balesetben több mint 300-an, főként diákok és tanárok vesztették életüket vagy tűntek el. Az azonosított áldozatok hivatalos száma 193-ra módosult a korábbi 187-ről, a tragédiát összesen 174-en élték túl.
©
Vatikán: hívek a Szent Péter téren II. János Pál és XXIII. János pápák szentté avatásának szertartásán
©
Szlovjanszk, Ukrajna: ukrán katonák egy ellenőrzőpontnál. Az Unian ukrán hírügynökség jelentése szerint a kijevi hatalommal rokonszenvező néhány száz aktivista a szakszervezetek székháza előtti téren felgyújtotta az oroszbarát szeparatisták sátrait. Utóbbiak itt gyűjtöttek aláírásokat az Ukrajna szövetségi állammá való átalakításáról és az orosz nyelv államnyelvvé nyilvánításáról szóló népszavazás megrendezéséhez. A szakadárok bemenekültek az épületbe, ahonnan lőfegyverekkel lőttek ki, és kövekkel is dobálták a támadókat. Tűz ütött ki a szakszervezeti székházban is, ahonnan többen az ablakokon kiugrálva menekültek. Egyelőre nem ismeretes, hogy hányan haltak meg. A földön mozdulatlan testek hevernek, néhányat közülük ukrán zászlóval takartak le.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Szabadságvágy és kirekesztettség a Világok útjain – Nagyítás-fotógaléria

Molnár Zoltán fotográfus Világok útjain című kiállítása az Európa útjait járó roma közösségek életébe enged betekintést Franciaországtól Moldváig, Spanyolországtól Bulgáriáig. A 2003–2013 között készült képek célja a roma emberek kultúrájának, őrzött hagyományainak és szokásainak megismertetése. A cigányábrázolás a 18. század végétől kedvelt témája a rajzolóknak, festőknek. Az egzotikus vándoréletet bemutató zsánerképek, festmények, rajzok a 19. században polgári otthonok díszeivé váltak. A nomád élet romantikájával átitatott, 19. századi etnográfiai jellegű fotográfiák elsősorban az erdélyi cigányok világával ismertettek meg. A cigánysággal kapcsolatos sztereotípiák – szabadságvágy, kalandos vándorélet, bizonytalan egzisztencia – a 20. században a szegénység, kirekesztettség tapasztalataival egészültek ki. Molnár Zoltán a klisék, előítéletek kizárására törekvő, empátiával teli emberábrázolási hagyományt követi.

hvg.hu Nagyítás

Abu Ghraib: 10 éves az amerikai hadsereg legnagyobb szégyene – Nagyítás-fotógaléria

Éppen tíz éve tudta meg a világ, miket művelnek az emberi mivoltukból kivetkőzött amerikai katonák egy iraki börtönben. Válogatott kínzások, megalázások, embertelen vallatások. A botrány miatt a nemzetközi közösség elítélte az Egyesült Államok magatartását, és alapjaiban ingott meg az Irak ellen háborúzó amerikai hadsereg tekintélye.

hvg.hu Nagyítás

100 éves házak Budapesten – Nagyítás-fotógaléria

A Budapest100 elnevezésű program keretében a főváros évszázados épületeit lehetett megnézni. Ha lemaradt róla, akkor most bepótolhatja. Legalábbis megnézheti képeinket. Házak a múlt század árnyékából a Szellemkép Szabadiskola diákjainak fotóin.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

II. János Pál pápa - pillanatok egy szent életéből - Nagyítás-fotógaléria

Halála után alig több mint kilenc évvel Ferenc pápa szentté avatta II. János Pált, a pápaság történetének első lengyel pápáját. 1978-tól haláláig, 2005-ig, huszonhét évig volt a katolikus egyház feje, így övé az összes eddigi pápa közül a harmadik leghosszabb hivatalban töltött idő. A wadowicei születésű, akkor 58 éves krakkói püspököt, Karol Wojtylát 1978. október 16-án választotta pápának a bíborosok testülete, miután elődje, I. János Pál harminchárom nap hivatalban töltött idő után elhunyt. Vele együtt XXIII. János pápát is szentté avatták a római Szent Péter Bazilikában. Képes összeállításunkban II. János Pál pápa életének pillanataiból válogattunk.